Alkoholfritt

Mousserande vitt- eller rosévin utan alkohol

Vad är alkoholfritt?

Översikt

Mousserande vin som antigen producerats helt utan alkohol eller som avkoholiserats benämns oftast som ‘alkoholfritt’. Enligt Svenska regler klassas drycker med en alkoholhalt över 2,2% som alkoholdryck. Systembolaget tillämpar två nivåer på alkoholfritt; 0,5% och 0,0%. Båda är att klassas som helt alkoholfria och anledningen till 0,5%-klassifikationen är att det är riktigt svårt att få bort 100% av all alkohol.

Hur tillverkas alkoholfritt bubbel?

Generellt sett gör man ett vanligt stilla vin och avlägsnar sedan alkoholen varpå man tillsätter kolsyra. Det finns tre primära metoder:

  • Vakuumdestillation
  • Omvänd osmos
  • Spinning Cone Column

Sockerhalt i alkoholfritt bubbel

Oftast är sockerhalten i mousserande viner högre än i de med alkohol och den primära anledningen till detta är för att balansera smakerna då vin generellt sett har hög dyra. Då alkohol, som är en smakbärare, avlägsnats förhöjer man smakerna med någon form av kolhydrat (högre dosage, tillsatt druvjuice m.fl.)

    Externa länkar