Franciacorta 🇮🇹

Mousserande vitt- eller rosévin från Lombardiet i norra Italien

Vad är franciacorta?

Översikt

Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumante, trentodoc, lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några. Men Italiens främsta mousserande, och förmodligen minst kända, vin är franciacorta!

Området Franciacorta ligger öster om Milano och fick den eftertraktade DOCG beteckningen (högsta kvalitetsnivån) 1995. Det är även det enda Italienska vinet som inte behöver nämna DOCG på flaskan (precis som producenter från Champagne tillåts utesluta ’ Champagne’ från etiketten). Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 5% av Champagnes totala, med en berggrund baserad på kalk och en mineralrik jordmån.

Hur tillverkas franciacorta?

Franciacorta görs främst med “champagnemetoden” genom att man först framställer ett vanligt basvin varpå flaskorna buteljeras tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna.

NV (non-vintage; årgångslösa) skapelser måste vila minst 25 månader varav minst 18 månader måste vara i kontakt med jästen medan Vintage (årgångsskapelser) måste vila minst 37 månader varav 30 på jästen.

Vilka druvor får användas?

Primärt används Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir) och Pinot Bianco (Pinot Blanc). När endast gröna druvor används (Blanc de Blancs) ges beteckningen Satèn.

Sockerhalt i Franciacorta

När det gäller sockerhalten så finns det främst flera olika nivåer.

  • Brut Nature/Zero/non-dosage – 0 g/100 mL
  • Extra Brut – max 0,6 g/100 mL
  • Brut – max 1,2 g/100 mL
  • Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
  • Sec – 1,7-3,5 g/100 mL
  • Demi-sec–  3,5-5,0 g/100 mL
  • Doux – mer än 5,0 g/100 mL

Externa länkar