Alfred Gratien Brut Classique (8,0)

Endast 23 år gammal grundade Alfred Gratien sitt företag i Épernay år 1864. Alfred Gratien lär ha sagt: ”Jag har alltid tyckt att vad Champagne är för vin är vad haute couture är för modet”. Gratien var noga med framställningen av Champagne och än idag jobbar företaget efter traditionella hantverksmässiga metoder. Vid 44 års ålder 1885 dör Alfred och sedan dess har driften legat hos familjen Jaeger- nu i fjärde generationen med Nicolas Jeager som andra vinmakare jämte sin far Jean-Pierre Jaeger. Produktionen är begränsad till 250 000 flaskor årligen, allt för att säkerställa kvaliteten. År 2006 köpte man 1,5 ha Chardonnay Grand Cruläge i Le Mesnil-sur-Oger. En dyr men god investering då priset i Champagne för ett sådant läge idag ligger på 1 000 000 Euro per hektar.

Alfred Gratien Brut ClassiqueChampagnehus: Alfred Gratien
Alkoholhalt: 12,5%
Årgång: NV
Sockerhalt: 9 g/L
Arom: Doften är lätt och subtil, men har ändå en viss elegans. Aromer som citrusfrukter, plommon och mango återfinns samt en viss nyans ek.
Smak: Torr och relativt komplex med tydliga citrustoner och exotiska frukter. Även här återfinns mango, men även aprikos. En klar mineralton är även bakomliggande som t.om. återfinns i doften. Allting avslutas med en rejäl fyllighet.
Serveringstemperatur: 6-14 grader.
Passar bra till: Aperitif, fisk, skaldjur, ljust kött eller kyckling.
Pris: 299 kr
Artikelnr: 79752
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Alfred Gratien Brut Classique tillämpar lite speciella tekniker så som att endast juicen från den första pressningen används samt att den första jäsningen alltid sker på ekfat. Det är en gyllene skapelse med många små bubblor och långlivad mousse. Doften är elegant med toner av citrusfrukter, mango, persika och aprikos. Smaken är väl balanserad med en aromatisk styrka och friskhet med inslag av exotiska frukter. Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 8,0.

Blank

Hur betygsätter du Alfred Gratien Brut Classique? Rösta och kommentera gärna nedan.