Amour de Deutz Brut 2008 (9,0)

 

Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz , som namnet antyder har familjen Deutz sina rötter i Tyskland, så som många av de större husen som grundades vid denna tid. Huset jobbar hantverksmässigt och har en årlig produktion av 2 miljoner flaskor per år. I just denna champagne som är 100% chardonnay är vingårdarna desamma som i den vanliga Blanc de Blancs, dvs. 60% Mesnil, 35% Avize, 5% Villers-Marmery, men det är främst urvalet av enskilda druvor från gamla stockar som rättfärdigar det höga priset.

Amour de Deutz Brut 2008Champagnehus: Deutz
Årgång: 2008
Alkoholhalt: 12,0%
Sockerhalt: 10 g/L
Arom: Komplex doft med utvecklade toner av moget äpple, gula plommon, vita blommor, smörkola, ingefära, knäck, konserverad persika och ananas.
Smak: Komplex, torr och mogen smak med hög, men balanserad syra och härlig äppelfruktighet med toner av gula äpplen, citrus, tropiska frukter, mineral, nougat och aprikos. Eftersmaken är riktigt lång och trivsam.
Serveringstemperatur: 8-14 grader.
Passar bra till: Sällskapsdryck, vegetariskt, fisk- eller skaldjursrätter.
Pris: 795 kr (375 ml)
Artikelnr: 96025
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Amour de Deutz Brut 2008 är tämligen enkel till en början med med stigande temperatur öppnar sig ett himmelrike utan dess like. Komplexa och nyanserade aromer kommer i efterföljande kaskader och avslutas med en härligt lång eftersmak. Tropiska frukter, gräddkola, mogna äpplen är bara ett fåtal som kan nämnas. Detta är inte ett vin som gör en besviken och den kommer bara att bli bättre och bättre med åren. Den kan med fördel vila till 2025. Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 9,0.

Hur betygsätter du Amour de Deutz Brut 2008? Rösta och kommentera gärna nedan.