Bästa Champagne & mousserande vin till nyår 2019

5 dec, 2019 | Instagram

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på de mousserande viner som vi tycker är riktigt bra för sin prisklass och som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen till nyårsskålen!


[pl_buttongroup]
Alkoholfritt
Prosecco
Cava
Crémant
Spumante
Champagne: Non-vintage
Champagne: Årgångs
Champagne: BdB
Champagne: Rosé
Champagne: Prestige
[/pl_buttongroup]


Bästa Champagne & mousserande vin till nyår 2019 – Förenklad listaAlkoholfritt

GodDryck No 1 Goda Bubblor
Man får inte glömma bort att det faktiskt finns många riktigt bra alkoholfria alternativ just nu! God Dryck No1 Goda Bubblor är ekologisk och har en frisk smak av citrus, örter och mogna äpplen med ett svagt inslag av honung.
89 kr

GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé

GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé
Det är ett ekologiskt avakoholiserat vin gjort på druvor från Bordeaux. Smaken är till en början enkel, men vid ökad temperatur blir den mer komplex. Den är frisk och fräsch med tydliga och fruktiga smaker.
89 kr


Prosecco

Giotti Prosecco

Giotti Prosecco Extra Dry
Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt i denna, nästintill, genomskinliga kreation. Eftersmaken är medellång, och angenäm. Trots att det är en ’Extra Dry’ smakar den mer torrt än sött och den har lagom fruktighet och lagom syra.
78 kr

Casteloro Prosecco Extra Dry
Just denna skapelse är härligt ljus med de klassiska Glera-aromerna kopplade till sig, dvs. päron, melon, citronskal, lime och gröna äpplen. Den har en viss bakomliggande fruktsötma, men inget som tar överhand utan balansen förblir bra. Den har erhållit en hel del internationella priser och det är härligt att få njuta en tämligen billig prosecco som upplevs högkvalitativ!
85 kr

Victoria Prosecco Black Edition La Dolce Vita Brut 2015
En årgångsprosecco som, till skillnad från många andra prosecco, har en mindre mängd socker och är torr istället för halvtorr. Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt. Eftersmaken är kort, men trivsam. Jag är alltid skeptisk till “kändisviner”, men detta mousserande vin imponerade faktiskt med sin krispiga friskhet!
149 kr


Cava

Loxarel A Pel Classic Penedes Brut Nature Reserva 2014
Ingen Cava i korrekt bemärkelse utan en Classic Penedes (vilket är en högre kvalitetsstämpel! Det här är bra, riktigt bra och till ett pris som är lågt införhållande till både upplevelsen och hantverket! Helt torrt, smakrikt och fruktigt med välintegrerad mousse och fin fruktsyra.
109 kr

Dignitat Cava Brut Nature

Dignitat Cava Brut Nature
En ekologisk Cava som har en riktigt ren och frisk smak. Utmärkande är dess krispiga äppeltoner blandat med både mogna citrusfrukter och päron. Smakar som en Cava skall smaka!
109 kr

Juvé y Camps Reserva de la Familia 2012

Juvé y Camps Reserva de la Familia 2015
Den är fantastiskt fruktig och frisk på samma gång i kombination med en relativt hög torrhet. Både smakerna och dofterna är fina och man känner lätt igen citrus, mandel, aprikos och bröd. Från 2015 är alla viner ekologiska!
169 kr


Crémant

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Under 24 månader vilar vinet på jästen vilket skapat en mycket trivsam skapelse där doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Detta är verkligen ett väldigt bra mousserande vin som passar till skaldjur i alla dess former eller att skåla och dricka som det är
135 kr

Bailly Lapierre Vive-la-Joie 2010

Bailly Lapierre Vive-la-Joie 2013
Just detta vin har jäst i 10 månader följt av ytterligare tre år på flaska innan degorgering och klassas som husets främsta skapelse. Aromprofilen är mycket lik champagner med samma druvsammansättning och det återfinns även vissa mognadstoner. Stenfrukter, gula äpplen och honung sammanflätas med härlig grapefruktsyra och ljust bröd.
199 kr

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé
Det är en rubinröd skapelse med den klassiska “röda bär”-aromen där speciellt körsbär, blodgrape och röda vinbär återfinns i arompaletten. Syran är hög och alltid närvarande, men den balanseras fint av fruktigheten.
185 kr


Spumante

Ferrari Brut Organic
Just denna klassiska ’Brut’ är vinhusets enklaste skapelse, men det är absolut inget enkelt vin. Härligt frisk syra och grapefrukt omsveper mineraliska toner av moget äpple och lime. Det här är ett vin jag alltid rekommenderar om man gillar mineraliska viner med hög syra!
165 kr

Bellavista Franciacorta Alma Gran Cuvée Brut

Bellavista Franciacorta Alma Gran Cuvée Brut
Druvorna odlas på 200-350 meters höjd och många vinkännare klassar detta område som Italiens ”Champagne-distrikt” då man även använder sig av samma flaskjäsningsmetod som Fransoserna. Aromprofilen rör sig mot moget gult äpple, tropiska frukter och mandel, men det finns även fina bakomliggande mineral- och brödtoner.
329 kr

Bersi Serlini Franciacorta Rosé
Just denna skapelse har legat 20 månader på jästen och därtill har Pino Nero vinifieras med skaldelarna några dagar för att ge den sin rubinfärgade lyster. Aromprofilen är underbart fruktig och fin med tydliga bäriga toner som får en att tänka på smultron, jordgubbar och vanilj. Riktigt god!
299 kr


Champagne: Non-vintage

Bergeronneau-Marion Grande Réserve Premier Cru
En champagne under 300 kr som lyckas leverera en balanserad upplevelse med trivsamt fruktiga och friska inslag av äpple och citrus. Den har en lätt bakomliggande sötma som amplifierar upplevelsen och som även gör den mycket intressant för olika matparningar.
299 kr

Louis Roederer Brut Premier

Louis Roederer Brut Premier
Louis Roederer Brut Premier är en fröjd att dricka. Det är en “standardchampagne” med avseende på priset, men med en kvalité och komplexitet som överträffar många andra, betydligt dyrare, champagner. Både smaken samt doften är friska och fulla av kraft.
449 kr

Pol Roger Brut Réserve

Pol Roger Brut Réserve
Det är en elegant och balanserad skapelse med härliga frukttoner och fin syra. När väl korken flyger från flaskan möts man av en relativt diskret doft, men om man låter aromen stanna kvar i näsan några sekunder framträder en magnifik komposition som är svårslagen.
445 kr

Charles Heidsieck Brut Reserve
Vid en blidprovning hade mitt svar varit att detta är en ‘årgångschampagne’ då smaken och doften är så uttrycksfull och komplex – även om så inte är fallet. Kraftfulla toner av mogna äpplen, gula plommon och ärter blandas med lite rökiga nyanser både i näsa och mun.
459 kr


Champagne: Millésime

Champagne de Castelnau Millésime Brut 2006
Skapelsen har legat på jästfällningen i hela 12 år vilket bildat en komplex kreation med en härligt utvecklad karaktär. Den är ljust gul med många och långvariga bubblor som sprider en härligt utvecklad arom av primärt äpple, lime och honung.
429 kr

Bernard Tornay Millésime 2008 Grand Cru Brut
Initialt återfinns en krispig och pigg syra primärt baserad på citrusfrukter, en bakomliggande mineralitet och en viss krämig textur med en härlig äppelfruktighet. Under uppvärmning öppnad dock ridån ytterligare och tropisk frukt, en spännande smörighet, mogna äpplen samt nougat framträder.
479 kr

Louis Roederer 2012
Husets årgångschampagne tillåts vila hela 48 månader på jästfällningen följt av ytterligare sex månader vila efter degorgering. Mycket trivsam skapelse som har Roederers fräschör och lätthet, men som samtidigt är komplex och nyanserad. Torr, frisk & krämig smak med toner av rött äpple, kanderad frukt, nougat, citrusfrukter & mineral.
619 kr


Champagne: Blanc de Blancs

Nicolas Feuillatte BdB Collection Vintage 2012
Just denna Blanc de Blancs är fruktigt frisk med härliga äppel- och stenfuktstoner. Syran är bra balanserad och begynnande nougat och kola-toner börjar skönjas.
329 kr

Pol Roger Blanc de Blancs 2012

Pol Roger Blanc de Blancs 2012
Det är en fantastiskt bra BdB som har de klassiska smakerna, men med Pol Rogers härliga hus-stil inblandad. Hela 6 år har den legat på jästfällningen och dosagen är relativt låg vilket ger ett härligt torrt, men ändå friskt och fruktigt mousserande vin.
699 kr

Roland Champion Special Club 2012
Torr, komplex och mycket frisk smak med inslag av stenfrukter, ljust bröd, gula äpplen, lime, krita, nötter och grapefrukt. Årgång 2012 har utvecklats så bra, men ändå finns en dold bakomliggande styrka som siar om en fantastisk utveckling!
496 kr


Champagne: Rosé

Michel Arnould Grand Cru Brut Rosé
En mycket god och läskande rosé champagne som upplevs tämligen komplex. Smakerna och doften är välbalanserad och mycket trivsam med den klassiska “jordgubbs och smultron”-smaken som bas.
443 kr

Bollinger Brut Rosé

Bollinger Rosé
Aromen i både smak och doft är komplexa och balanseras fint av en bra syra. Primärt återfinns fruktiga toner med en bas i röda bär där främst jordgubbe och blodgrape lyser igenom.
619 kr

Louis Roederer Brut Rosé 2013
2013 var ett svalt år vilket har gett en rejält fruktig pinot noir jämfört med andra årgångar. Detta är en härligt skimrande, solnedgångsfärgad, rosé som har en underbart frisk och pigg aromprofil. Både doften och smaken bär spår av klassiska rosé-aromer i form av röda bär, men det finns även en krämigt härlig nougat-textur närvarande.
599 kr


Champagne: Prestige

Cuvée William Deutz 2009
Just denna kreation har legat hela 9 år på jästfällningen vilket genererat en djupt gyllene skapelse med ytterst små och fina bubblor. Den har en mycket aromatisk doft som primärt går mot mogna röda äpplen, tropiska frukter och honung. Smaken är, även den, främst baserad på Pinot Noir-nyanser med rött äpple, citrus och nougat, men det finns även underliggande aromer som lyfter komplexiteten ytterligare.
1395 kr

Bernard Tornay Palais des Dames

Bernard Tornay Palais des Dames
Initialt bjuds man på en viss krämig textur med en härlig äppelfruktighet, honung och citrus. Under uppvärmning öppnas dock ridån ytterligare och tropisk frukt, en spännande smörighet, mogna äpplen samt torkad frukt framträder. I den sista akten, bjuds man på ett härligt sammelsurium av ytterligare djup där kaffe, nougat och kanderade persikor möts och blandas med de övriga aromerna.
499 kr

Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2007
Den är friskt fräsch med en viss krämig textur samt en relativt hög, men bra balanserad syra. Redan vid upphällning finner man små och pigga bubblor som är ihållande under hela sittningen. Doften och smaken är komplex med härliga nyanser av tropiska frukter, torkad frukt, mogna citroner, viss mineral och en bakomliggande nötighet.
1550 kr[pl_accordion name=”accordion”]
[pl_accordioncontent name=”accordion” number=”1″ heading=”Allmänt” open=”no”]
När man skall välja mousserande vin att njuta under nyårskvällen så finns det några saker man bör tänka på innan man inhandlar produkterna. Först och främst är det, mer eller mindre, vedertaget att vinet som “skålar in det nya året” bör vara mousserande. Detta till trots anser jag att man bör försöka att inkludera mousserande viner även tidigare under kvällen – och då gärna kombinerat med eller rent av inkluderat i maträtter.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”2″ heading=”Beställningssortimentet” open=”no”]
Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom två veckor (oftast inom en vecka enligt min erfarenhet).
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”3″ heading=”Varför inte en Magnumflaska?” open=”no”]
När man bjuder till fest på nyårsafton så kan det vara trevligt att servera mousserande vin från en magnumflaska. Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta gjort i magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen. Ju mindre luft, desto långsammare mognar vinet. Eftersom flaskhalsen och korken och därigenom luftmängden är nästan densamma för alla flaskstorlekar, är mängden syre i proportion till vinet olika beroende på storlek. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även “äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”4″ heading=”Njut det bästa mousserande vinet tidigt på kvällen” open=”no”]
Ett tips som jag alltid försöker förmedla är att njuta det bästa (ej samma som dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har gästerna varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vilket mer lättillgängligt.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”5″ heading=”Bubbel går bra att kombinera med mat” open=”no”]
Att kombinera mat med mousserande vin kan vara trevligt och ger en känsla av prestige förutom att den är en utomordentligt bra smakgivare. Varför inte börja kvällen med Crème Ninon, en soppa baserad på gröna ärtor och riktigt torrt mousserande vin och följa upp med en god Risotto spetsad med champagne? Till efterrätt finns det otaliga antal varianter där mousserande vin kan inkluderas, men två av mina favoriter är Champagnepannacotta samt Champagnesorbet.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”6″ heading=”Glöm inte alkoholfritt alternativ” open=”no”]
Under de senaste åren har alkoholfria alternativ fullkomligt exploderat och nu finns en hel repertoar att tillgå. Många associerar alkoholfritt alternativ med en dålig produkt, men så behöver det alltså inte vara längre och du behöver inte vara gravid för att välja det alkoholfria valet…
[/pl_accordioncontent][/pl_accordion]

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev