Bästa Mousserande 2015

Bästa Mousserande vin 2015

Det finns idag en hel uppsjö av mousserande vin att få tag på och svårigheten är att finna guldkornen. I listan nedan presenterar vi, på mousserande.se, de viner som vi anser borde klassas som fynd! Samtliga variabler, så som pris, smak, tillgänglighet m.fl., har vägts in i analysen. Listan uppdateras löpande under hela året.

[pl_alertbox type=”success” closable=”yes”]
Instagram
Glöm inte att följa oss på Instagram för flera underbara tips!
[/pl_alertbox][pl_alertbox type=”important” closable=”no”]
Bästa mousserande 2017
Varför inte kolla in den nya listan för 2017!
[/pl_alertbox]
 

 
Vincent Joudart Special Club 2008Vincent Joudart Special Club 2008
År 1971 gick ett antal små odlare (numera är de 28 st) samman i en förening för att, likt David och Goliat, utmana de större champagnehusen. Över åren som följde kom deras främsta champagner att beskrivas som “Special Club”, dvs. en champagne med fantastisk kvalitet och individualitet. Vincent Joudart Special Club 2008 är en fantastiskt balanserad skapelse som är lätt och fräsch i både doft och smak. Baserad på vardera 30% pinot noir och chardonnay blandat med 40% pinot meunier ger den smaker som gula äpplen, mogna plommon, citrus samt nougat. Priset på 369 kr upplevs lågt och denna skapelse måste klassas som ett fynd!

 

Veuve Ambal Crémant de BourgogneVeuve Ambal Crémant de Bourgogne
Systembolaget tog 1 juni 2015 in denna skapelse som är den första helt ekologiska Crémant de Bourgogne till försäljning i Sverige. Just mousserande viner från Bourgogne har oftast mycket hög kvalité och Veuve Ambal är inget undantag. Doften är relativt diskret till en början men utvecklas snabbt till en fantastisk komposition av äpple, ljust bröd och citrus. Smaken följer i samma spår med tydliga äpple- och cirustoner med balanserade inslag av rostat bröd och nougat. Den stora tyngden ligger på Chardonnay (70%), men både Pinot noir (15%) och Aligoté (15%) bidrar till fräschören. Detta är även ett av de få vinerna jag upplevt varit riktigt smakrik även vid lägre temperaturer (4 grader). Priset är 119 kr och för det får man en riktigt bra upplevelse som inte kommer att göra dig besviken – oavsett om det njuts till mat eller i skenet av en solnedgång.

 

Juvé y Camps Reserva de la FamiliaJuvé y Camps Reserva de la Familia
Med en etikett och form på flaskan som är snarlik Dom Perignon har man satt ribban högt vad gäller förväntningar. Detta vinhus, som är i tredje generationens regi, gör oss dock ej besvikna utan direkt när korken lämnat flaskhalsen fylls rummet med härligt örtiga toner med viss citrusanspelning. Smaken är torr, fruktig, men på samma gång frisk! Smaker som citrus, rostat bröd, mandel, aprikos och persika blandar sig perfekt med den bra balanserade syran. De tre klassiska druvorna, Macabeo (40%), Xarel-Io (20%) och Parellada (40%) skapar en riktigt bra och balanserat mousserande vin. Trevligt är också att flaskorna är numrerade. Priset ligger på 149 kr och beställer man 6 flaskor kan man ha turen att få dem levererade i en trälåda. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.

 

Raventós i Blanc l’Hereu BrutRaventós i Blanc l’Hereu Brut
Cava, alltså mousserande vin från Spanien, har på senare år både ökat i antal samt kvalitet. Just denna cavan kommer från en av de främsta producenterna, Raventos i Blanc, och är ett riktigt fynd! De tre klassiska druvorna, Macabeo, Xarel-Io och Parellada ger fina citrus- och äppeltoner både i doft och smak. När jag provade detta vin första gången slogs jag av hur gott det smakade under hela middagen, trots att flaskan stod framme under tiden. Oftast brukar smakerna ändras/försämras när temperaturen ökar, men detta vin är mer temperaturressistent. Priset ligger på 129 kr och för det får man en underbar skapelse. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.

 

Rotari Blanc de Blancs Extra BrutRotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att servera denna skapelse får säkert flertalet gäster att ta på sig läsglasögonen och skriva ner namnet för senare beställning. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på endast 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.

 

Ferrari BrutFerrari Brut
Denna skapelsen av 100% chardonnay bjuder på en god fräschör. Gula äpplen, plommon, lime och rostat bröd i god koncentration och balans som ger ett bra intryck. Även detta, likt Rotari (se ovan), kommer i från norra Italiens berglandskap där chardonnay-druvan verkar trivas ypperligt. Chamagnemetoden har använts vid framställning. Priset, 155 kr, är lite högre än vad folk är vana vid inom detta segment, men det är väl investerade pengar. Tyvärr har detta mousserande vin ingen koppling till bilmärket Ferrari.

 

 

Louis Bouillot CremantLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma. Denna skapelse smakar lite annorlunda från år till år, men den som i nuläget går att få tag på är en riktigt fin årgång. Denna crémant finns även som magnumflaska, vilket är imponerande vid vilken fest som helst!

 

 

Grande Cuvee 1531Grande Cuvée 1531
Sieur d’Arques ligger 25 km utanför Carcassonne och är en av de ledande organisationerna inom vin i Laungedoc regionen. Grande Cuvée 1531 tillåts ligga hela 18 månader på jästfällningen innan degorgering. Det är en trevligt ljusgul färg med härligt långvariga och pigga bubblor. Baserad på 70% chardonnay med små inslag av både chenin blanc och mauzac levereras en ren och balanserad upplevelse med toner av mandel, krusbär, mineral och citrus. Priset är 155 kr och detta vin passar utmärkt till saltare anrättningar, så som räkor.

 

 

Beaumont de Crayeres BrutBeaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Finns det en god champagne under 200 kr? Många vill säga att det är omöjligt att producera kvalitet till detta låga pris, men vi håller tyvärr inte med. Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Bestående av 60% pinot meunier, 25% chardonnay och endast 15% pinot noir ger den en upplevelse som är torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen, citrus och en svag nyans av peppar. Priset då? Endast 199 kr!

 

 

Jean Vesselle Prestige BrutJean Vesselle Prestige Brut
Jean Vesselle Prestige Brut tillåts ligga på jästfällningen under hela fyra år och samtliga druvor från odlingar som är Grand Cru-klassade (högsta kvalitetsnivån). Bestående av 70% pinot noir och resterande chardonnay får man en krämigt fruktig upplevelse med härliga toner av äpplen, citronskal, mandel, torkad frukt, anis och honung. Ett tips är att låta den bli lite varmare än vanligt (~10 grader) för att verkligen uppleva komplexiteten. Priset är 365 kr och det känns lågt med tanke på lagringstiden och vingårdens kvalitetsklass.

 

 

Pol Roger Brut VintagePol Roger Brut Vintage
En mycket trevlig champagne som de flesta känner till, men de flesta köper den “vanliga” champagnen. Dock finns det en betydligt bättre – Brut Vintage! Både smaken och doften är otroligt komplex vilket gör att de flesta uppskattar den. När väl munnen vant sig vid de mängden smaker framträder mycket angenäma citrustoner, en fantastisk brödighet och toner av nougat. Den består av 60% Pinot noir och 40% Chardonnay. Har man väl beslutat sig för att köpa Pol Roger kan man lika gärna köpa en fantastiskt prisvärd produkt! Priset är förvisso 515 kr, men för det får man ett stycke hantverk utöver det vanliga.

 

 

Mionetto Prosecco Extra DryMionetto Prosecco Extra Dry
Vinhuset Mionetto, i den vackra byn Valdobbiadene i nordöstra Italien har, under de över 120 år som gått, utvecklats till en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa viner och huset är idag synonymt med just välgjord och välsmakande prosecco. Vinhuset har marker av både D.O.C.- och D.O.C.G.-kvalitet. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av honung och persika. Den består till 100% av Glera-druvan och priset är, det smått fantastiska, 79 kr. Detta är ett perfekt vin att njuta både till mat, men även i den sjunkande solens strålar en ljummen sommarkväll.