Bästa mousserande 2016

Bästa mousserande vin 2016

Det finns idag en hel uppsjö av mousserande vin att få tag på och svårigheten är att finna guldkornen. I listan nedan presenterar vi, på mousserande.se, de viner som vi anser borde klassas som fynd! Samtliga variabler, så som pris, smak, tillgänglighet m.m., har vägts in i analysen. Letar du efter ett prisvärt bubbel till festen eller något mer lyxigt mousserande vin till den romantiska middagen så klicka dig gärna vidare i de olika kategorierna. Listan uppdateras löpande under hela året.

[pl_alertbox type=”important” closable=”no”]
Årets bästa bubbelapp – Bubbeltoppen
De allra senaste och bästa tipsen hittar ni i vår app! Finns till både iPhone och Android! Ladda ner den nu!
[/pl_alertbox][pl_alertbox type=”success” closable=”yes”]
Instagram
Glöm inte att följa oss på Instagram för flera underbara tips!
[/pl_alertbox][pl_alertbox type=”important” closable=”no”]
Bästa mousserande 2017
Varför inte kolla in den nya listan för 2017!
[/pl_alertbox]

[table id=17 /]


Nominé-Renard Special Club 2010Nominé-Renard Special Club 2010 [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Special Club är ett sätt att marknadsföra årgångschampagne av prestige-klass från odlare utan de resurser som de stora champagnehusen besitter. Champagne Nominé-Renard, som varit med i Club Tresors de Champagne sedan starten 1971, ligger i byn Villevenard i området ”Coteaux du Petit Morin”. Just denna Special Club från 2010 är en riktigt god champagne som är väl balanserad i både syra och sötma. Det är en pigg ljusgul skapelse som fullkomligt emanerar kraft och styrka – i såväl smak som doft. Den består till 80% av Chardonnay och resten Pinot Noir. Torr, komplex och mycket frisk med inslag av röda äpplen, apelsin, mandel, tropiska frukter och mineral. Det finns en viss krämighet och en bakomliggande honungston som speciellt uppenbarar sig under den långa eftersmaken. Priset är 429 kr!
Veuve Ambal Crémant de BourgogneVeuve Ambal Crémant de Bourgogne [pl_badge type=”success”]Ekologisk[/pl_badge]
Systembolaget tog 1 juni 2015 in denna skapelse som är den första helt ekologiska Crémant de Bourgogne till försäljning i Sverige. Just mousserande viner från Bourgogne har oftast mycket hög kvalité och Veuve Ambal är inget undantag. Doften är relativt diskret till en början men utvecklas snabbt till en fantastisk komposition av äpple, ljust bröd och citrus. Smaken följer i samma spår med tydliga äpple- och cirustoner med balanserade inslag av rostat bröd och nougat. Den stora tyngden ligger på Chardonnay (70%), men både Pinot noir (15%) och Aligoté (15%) bidrar till fräschören. Detta är även ett av de få vinerna jag upplevt varit riktigt smakrik även vid lägre temperaturer (4 grader). Priset är 119 kr och för det får man en riktigt bra upplevelse som inte kommer att göra dig besviken – oavsett om det njuts till mat eller i skenet av en solnedgång.
GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge] [pl_badge type=”success”]Ekologisk[/pl_badge]
Detta mousserande vin framställs som ett vanligt rosé vin, som sedan avalkoholiseras genom vacuumdestillation. Den ägs av stiftelsen GoodCause som inte har några privata ägarintressen utan all avkastning går istället till välgörenhet. Både doften och smaken upplevs frisk och fräscha med tydliga toner av röda bär. Eftersmaken är medellång och riktigt god! Den består av druvor från Bordeaux men sammansättningen; 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc. Alkoholhalten är 0.2% vilket innebär att gravida, utan att vara oroliga, kan dricka detta vin! Priset är 85 kr.
Gosset Grande Réserve BrutGosset Grande Réserve Brut [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Champagnehuset Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. Det etablerades 1584, men det var först under 1700-talet som man började producera champagne. Vid tillverkning undviker man malolaktisk jäsning (dvs. då äppelsyra görs om till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare) samt vinet tillåts ligga minst 3 år på jästfällningen. Den är baserad på 42% Pinot Noir, 43% Chardonnay samt 15% Pinot Meunier vilket ger en torr, fruktig och fräsch skapelse med ett komplext krämigt inslag. Smaker som mogna äpplen, apelsin, ljust bröd, mandel, persika samt mineral återfinns. Priset är 409 kr.
Vega Medien Ecologico BrutVega Medien Ecologico Brut [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge] [pl_badge type=”success”]Ekologisk[/pl_badge]
Denna ekologiska cavan kommer från den kända producenten Segura Viudas. Baserad på lika delar av Chardonnay och Macabeo har den en lätt och frisk doft som domineras av citrus och ljust bröd. Smaken är även den frisk och fräsch med inslag av apelsin, bröd, mineral, melon och äpple. Den är lite kort i eftersmaken, men utan att kännas tråkig. Frisk, fräsch och riktigt prisvärd! Priset är 89 kr!
Palmer Blanc de Blancs 2011Palmer Blanc de Blancs 2011 [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet ‘Producteurs des Grands Crus de Champagne’ i Avize 1947. År 1967 bytte man namn till ‘Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne’ – känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger de över 400 ha vinodlingar. Just denna skapelse från 2011 är relativt fyllig, frisk och mycket torr smak med mineral, äpple, päron och citrus i eftersmak. Elegant champagne i rätt kraftfull och fint matägnad stil. Den består till 100% av Chardonnay och priset är 314 kr.
Beaumont de Crayeres BrutBeaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Finns det en god champagne under 200 kr? Många vill säga att det är omöjligt att producera kvalitet till detta låga pris, men vi håller tyvärr inte med. Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Bestående av 60% pinot meunier, 25% chardonnay och endast 15% pinot noir ger den en upplevelse som är torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen, citrus och en svag nyans av peppar. Priset då? Endast 199 kr!
Ferrari BrutFerrari Brut
Denna skapelsen av 100% chardonnay bjuder på en god fräschör. Gula äpplen, plommon, lime och rostat bröd i god koncentration och balans som ger ett bra intryck. Även detta, likt Rotari (se ovan), kommer i från norra Italiens berglandskap där chardonnay-druvan verkar trivas ypperligt. Chamagnemetoden har använts vid framställning. Priset, 155 kr, är lite högre än vad folk är vana vid inom detta segment, men det är väl investerade pengar. Tyvärr har detta mousserande vin ingen koppling till bilmärket Ferrari.
Brimoncourt Blanc de BlancsBrimoncourt Blanc de Blancs [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
År 2009 köpte Alexandre Cornot och Arnaud Dupuis-Testenoire det gamla champagnenamnet ‘Brimoncourt’ och inkvarterade sig i ett gammalt tryckeri som tidigare använts för att trycka etiketter till champagneflaskor. År 2013 släppte de sin första cuvée, Brut Régence, och tätt därefter följde en Blanc de Blancs samt en Brut Rosé. Champagnerna ligger 24-36 månader på jästfällningen. Trots att de, enligt många andra hus mått, endast just börjat så har de skapat några riktigt fina champagner. Just denna är 100% Chardonnay som ger en frisk och fruktig smak med nyanser av citrus, mineral och bröd med en syrlig mineralliknande karaktär . Priset är 469 kr.
Louis Bouillot CremantLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma. Denna skapelse smakar lite annorlunda från år till år, men den som i nuläget går att få tag på är en riktigt fin årgång. Denna crémant finns även som magnumflaska, vilket är imponerande vid vilken fest som helst!
Juvé y Camps Reserva de la FamiliaJuvé y Camps Reserva de la Familia
Med en etikett och form på flaskan som är snarlik Dom Perignon har man satt ribban högt vad gäller förväntningar. Detta vinhus, som är i tredje generationens regi, gör oss dock ej besvikna utan direkt när korken lämnat flaskhalsen fylls rummet med härligt örtiga toner med viss citrusanspelning. Smaken är torr, fruktig, men på samma gång frisk! Smaker som citrus, rostat bröd, mandel, aprikos och persika blandar sig perfekt med den bra balanserade syran. De tre klassiska druvorna, Macabeo (40%), Xarel-Io (20%) och Parellada (40%) skapar en riktigt bra och balanserat mousserande vin. Trevligt är också att flaskorna är numrerade. Priset ligger på 149 kr och beställer man 6 flaskor kan man ha turen att få dem levererade i en trälåda. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.
Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra DryBolla Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Bolla grundades redan 1883 och idag producerar de vin från fem regioner. Buteljen kommer i en stilfull presentkartong och själva skapelsen är halmgul med ihållande små bubblor. Det märks att man försökt modernisera proseccon då både doften och smaken inte direkt får en att tänka på päronsplit utan ett mer raffinerat mousserande vin. Både doften och smaken har inslag av en klassisk prosecco, men man låter inte päronsmaken ta överhand samt den är sammetslen utan att vara för fruktigt söt. Att den är baserad på 100% Glera-druvor från Valdobbiadene som är DOCG-klassad (högsta kvalitetsnivån) märks. Priset är 149 kr!
Rotari Blanc de Blancs Extra BrutRotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att servera denna skapelse får säkert flertalet gäster att ta på sig läsglasögonen och skriva ner namnet för senare beställning. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på endast 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.
Graham Beck BrutGraham Beck Brut [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Graham Beck Wines grundades 1983, då den sydafrikanska entreprenören och kolmagnaten Graham Beck köpte Madeba Farm utanför staden Robertson i Western Cape. Druvorna växer i jordar som är rika på kalk samt endast must från den första pressningen används och hälften av den jäses i rostfria tankar, resten i ekfat om 205 liter. Denna skapelse består av 51% Pinot Noir och 49% Chardonnay vilket ger en frisk och fruktig doft med viss brödighet. Smaken är torr och frisk med nyanser av ljust bröd, grönt äpple, citrus, grapefrukt och mineral. Lång eftersmak med hög syra. Priset på 109 kr sett i relation till upplevelsen får oss att sätta “prisvärt”-stämpeln på detta vin.
Deutz Brut ClassicDeutz Brut Classic [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne. Huset jobbar hantverksmässigt och har en årlig produktion av 2 miljoner flaskor per år. Klar, halmgul färg med små fina bubblor. Både doften och smaken är fantastiskt frisk och komplex. Kort och gott är detta en riktigt bra champagne! Druvsammansättningen är lika delar av de tre klassiska druvorna; Pinot Noir, Chardonnay samt Pinot Meunier. Smaken har hög syra, elegant mousse och härlig äppelfruktighet med bra balans och toner av äpplen, citrus, mineral, nougat och aprikos. Priset är 385 kr.
Boschendal Brut Chardonnay Pinot NoirBoschendal Brut Chardonnay Pinot Noir [pl_badge type=”important”]Ny för 2016[/pl_badge]
En Cap Classique, dvs. mousserande vin från Sydafrika som producerats enligt den klassiska “champagne-metoden”. Ljusgul färg. Fin fruktig, lätt brödig, citrus, och jästig doft. Smakrikt balanserat vin med fin krämig mousse med bröd- och citrustoner. Vi kände även en tydlig doft av getost som var angenäm. 51% Pinot Noir och 49% Chardonnay för ett pris på 99 kr. Mycket gott till kyckling.