Bästa mousserande vin 2017

Det finns idag en hel uppsjö av mousserande vin att få tag på och svårigheten är att finna guldkornen. I listan nedan presenterar vi, på mousserande.se, de viner som vi anser borde klassas som fynd! Samtliga variabler, så som pris, smak, tillgänglighet m.m., har vägts in i analysen. Letar du efter ett prisvärt bubbel till festen eller något mer lyxigt mousserande vin till den romantiska middagen så klicka dig gärna vidare i de olika kategorierna. Listan uppdateras löpande under hela året.

× Instagram Glöm inte att följa oss på Instagram för flera underbara tips!

 

BetygPrisMousserande vinSockerhalt
9,0119 krVeuve Ambal Crémant de Bourgogne08 g/L
9,5200 krDomaine Fichet Cremant de Bourgogne Millesime 201108 g/L
8,5384 krAspasie Carte Blanche Brut06 g/L
9,0148 krVictoria Prosecco Black Edition09 g/L
8,5393 krMandois Blanc de Blancs Premier Cru Brut 201108 g/L
9,089 krGodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé33 g/L
9,0409 krGosset Grande Réserve Brut08 g/L
8,5209 krBeaumont des Crayères Grande Réserve Brut07 g/L
8,5155 krFerrari Brut06 g/L
8,5119 krLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut08 g/L
8,5129 krRotari Blanc de Blancs Extra Brut03 g/L
8,0275 krDangin Cuvée Carte Noire08 g/L
8,0385 krDeutz Brut Classic08 g/L


Veuve Ambal Crémant de BourgogneVeuve Ambal Crémant de Bourgogne Ekologisk
Systembolaget tog 1 juni 2015 in denna skapelse som är den första helt ekologiska Crémant de Bourgogne till försäljning i Sverige. Just mousserande viner från Bourgogne har oftast mycket hög kvalité och Veuve Ambal är inget undantag. Doften är relativt diskret till en början men utvecklas snabbt till en fantastisk komposition av äpple, ljust bröd och citrus. Smaken följer i samma spår med tydliga äpple- och cirustoner med balanserade inslag av rostat bröd och nougat. Den stora tyngden ligger på Chardonnay (70%), men både Pinot noir (15%) och Aligoté (15%) bidrar till fräschören. Detta är även ett av de få vinerna jag upplevt varit riktigt smakrik även vid lägre temperaturer (4 grader). Priset är 119 kr och för det får man en riktigt bra upplevelse som inte kommer att göra dig besviken – oavsett om det njuts till mat eller i skenet av en solnedgång.
Domaine Fichet Cremant de Bourgogne Millesime 2011Domaine Fichet Cremant de Bourgogne Millesime 2011 Ny för 2017
En mörkt gyllene Crémant som är lätt att missta för en mogen champagne! Den har en mycket utvecklad aromprofil med komplexa undertoner av moget gult äpple och nougat. Riktigt utsökt! Förvisso är priset relativt högt för en Crémant, men det tycker jag den är värd! Den är helt baserad på Chardonnaydruvan och priset är 200 kr.
Aspasie Carte Blanche BrutAspasie Carte Blanche Brut Ny för 2017
En ytterst trevlig skapelse från champagnehuset Aspasie baserad på ungefär lika delar av de tre klassiska champagnedruvorna. Den har härligt balanserade aromer som lyfter med stigande temperatur, men låt den inte bli för varm (över 13 grader) för då tenderar syran att ta över. Dagens pris är 384 kr och det upplevs riktigt attraktivt främst för den subtilt krämiga och delikata tonen som fanns närvarande.
Victoria Prosecco Black EditionVictoria Prosecco Black Edition Ny för 2017
En Italiens skapelse som, till skillnad från många andra prosecco, har en mindre mängd socker och är torr istället för halvtorr. Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt ljust gulgröna kreation. Eftersmaken är kort, men trivsam. Jag är alltid skeptisk till “kändisviner”, men detta mousserande vin imponerade faktiskt med sin krispiga friskhet! Ett riktigt bra och modern prosecco helt enkelt! Priset är aningens högre, 148 kr, än de mest vanliga prosecco, men i gengäld får man ett fantastiskt vin.
Mandois Blanc de Blancs Premier Cru Brut 2011Mandois Blanc de Blancs Premier Cru Brut 2011 Ny för 2017
En spännande champagne som tillåts ligga 4 år på jästen. Aromprofilen är klassisk för en Blanc de Blancs (dvs. 100% Chardonnay), men den behåller en subtil nivå vilket gör den till perfekt att para med sushi och räkor. Den har en viss krämighet som är mycket angenäm. Huset grundades 1842 och det har alltid ägts av familjen Mandois. Champagne Henri Mandois består av nästan 34 hektar vingårdar, varav de flesta är Premier Cru fält.
GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé Ekologisk
Detta mousserande vin framställs som ett vanligt rosé vin, som sedan avalkoholiseras genom vacuumdestillation. Den ägs av stiftelsen GoodCause som inte har några privata ägarintressen utan all avkastning går istället till välgörenhet. Både doften och smaken upplevs frisk och fräscha med tydliga toner av röda bär. Eftersmaken är medellång och riktigt god! Den består av druvor från Bordeaux men sammansättningen; 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc. Alkoholhalten är 0.2% vilket innebär att gravida, utan att vara oroliga, kan dricka detta vin! Priset är 85 kr.
Gosset Grande Réserve BrutGosset Grande Réserve Brut
Champagnehuset Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. Det etablerades 1584, men det var först under 1700-talet som man började producera champagne. Vid tillverkning undviker man malolaktisk jäsning (dvs. då äppelsyra görs om till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare) samt vinet tillåts ligga minst 3 år på jästfällningen. Den är baserad på 42% Pinot Noir, 43% Chardonnay samt 15% Pinot Meunier vilket ger en torr, fruktig och fräsch skapelse med ett komplext krämigt inslag. Smaker som mogna äpplen, apelsin, ljust bröd, mandel, persika samt mineral återfinns. Priset är 409 kr.
Beaumont de Crayeres BrutBeaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Finns det en god champagne under 200 kr? Många vill säga att det är omöjligt att producera kvalitet till detta låga pris, men vi håller tyvärr inte med. Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Bestående av 60% pinot meunier, 25% chardonnay och endast 15% pinot noir ger den en upplevelse som är torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen, citrus och en svag nyans av peppar. Priset då? Endast 199 kr!
Ferrari BrutFerrari Brut
Denna skapelsen av 100% chardonnay bjuder på en god fräschör. Gula äpplen, plommon, lime och rostat bröd i god koncentration och balans som ger ett bra intryck. Även detta, likt Rotari (se ovan), kommer i från norra Italiens berglandskap där chardonnay-druvan verkar trivas ypperligt. Chamagnemetoden har använts vid framställning. Priset, 155 kr, är lite högre än vad folk är vana vid inom detta segment, men det är väl investerade pengar. Tyvärr har detta mousserande vin ingen koppling till bilmärket Ferrari.
Louis Bouillot CremantLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma. Denna skapelse smakar lite annorlunda från år till år, men den som i nuläget går att få tag på är en riktigt fin årgång. Denna crémant finns även som magnumflaska, vilket är imponerande vid vilken fest som helst!
Dangin Cuvée Carte NoireDangin Cuvée Carte Noire Ny för 2017
Svagt gyllene till färgen med små och pigga bubblor. Doften är mycket stor med generösa toner av rött äpple, ljust bröd, lime och nougat. Smaken är torr och frisk med en hög, men balanserad syra. Nyanser av rött äpple, apelsin och grapefrukt blandas med rostat bröd, nötter, choklad och mineral. Den är helt baserad på Pinot Noir och priset, 275 kr, upplevs lågt.
Rotari Blanc de Blancs Extra BrutRotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att servera denna skapelse får säkert flertalet gäster att ta på sig läsglasögonen och skriva ner namnet för senare beställning. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på endast 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.
Deutz Brut ClassicDeutz Brut Classic
Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne. Huset jobbar hantverksmässigt och har en årlig produktion av 2 miljoner flaskor per år. Klar, halmgul färg med små fina bubblor. Både doften och smaken är fantastiskt frisk och komplex. Kort och gott är detta en riktigt bra champagne! Druvsammansättningen är lika delar av de tre klassiska druvorna; Pinot Noir, Chardonnay samt Pinot Meunier. Smaken har hög syra, elegant mousse och härlig äppelfruktighet med bra balans och toner av äpplen, citrus, mineral, nougat och aprikos. Priset är 385 kr.