Bästa mousserande vin 2017

Det finns idag en hel uppsjö av mousserande vin att få tag på och svårigheten är att finna guldkornen. Nedan presenterar vi de viner som vi anser borde klassas som fynd! Listan uppdateras löpande under hela året.


Veuve Ambal Crémant de BourgogneVeuve Ambal Crémant de Bourgogne Ekologisk
Systembolaget tog 1 juni 2015 in denna skapelse som är den första helt ekologiska Crémant de Bourgogne till försäljning i Sverige. Just mousserande viner från Bourgogne har oftast mycket hög kvalité och Veuve Ambal är inget undantag. Doften är relativt diskret till en början men utvecklas snabbt till en fantastisk komposition av äpple, ljust bröd och citrus. Smaken följer i samma spår med tydliga äpple- och cirustoner med balanserade inslag av rostat bröd och nougat. Den stora tyngden ligger på Chardonnay (70%), men både Pinot noir (15%) och Aligoté (15%) bidrar till fräschören. Detta är även ett av de få vinerna jag upplevt varit riktigt smakrik även vid lägre temperaturer (4 grader). Priset är 119 kr och för det får man en riktigt bra upplevelse som inte kommer att göra dig besviken – oavsett om det njuts till mat eller i skenet av en solnedgång.
Victoria Prosecco Black EditionVictoria Prosecco Black Edition Ny för 2017
En Italiens skapelse som, till skillnad från många andra prosecco, har en mindre mängd socker och är torr istället för halvtorr. Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt ljust gulgröna kreation. Eftersmaken är kort, men trivsam. Jag är alltid skeptisk till “kändisviner”, men detta mousserande vin imponerade faktiskt med sin krispiga friskhet! Ett riktigt bra och modern prosecco helt enkelt! Priset är aningens högre, 148 kr, än de mest vanliga prosecco, men i gengäld får man ett fantastiskt vin.
GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé Ekologisk
Detta mousserande vin framställs som ett vanligt rosé vin, som sedan avalkoholiseras genom vacuumdestillation. Den ägs av stiftelsen GoodCause som inte har några privata ägarintressen utan all avkastning går istället till välgörenhet. Både doften och smaken upplevs frisk och fräscha med tydliga toner av röda bär. Eftersmaken är medellång och riktigt god! Den består av druvor från Bordeaux men sammansättningen; 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc. Alkoholhalten är 0.2% vilket innebär att gravida, utan att vara oroliga, kan dricka detta vin! Priset är 85 kr.
Beaumont de Crayeres BrutBeaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Finns det en god champagne under 200 kr? Många vill säga att det är omöjligt att producera kvalitet till detta låga pris, men vi håller tyvärr inte med. Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Bestående av 60% pinot meunier, 25% chardonnay och endast 15% pinot noir ger den en upplevelse som är torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen, citrus och en svag nyans av peppar. Priset då? Endast 199 kr!
Ferrari BrutFerrari Brut
Denna skapelsen av 100% chardonnay bjuder på en god fräschör. Gula äpplen, plommon, lime och rostat bröd i god koncentration och balans som ger ett bra intryck. Även detta, likt Rotari (se ovan), kommer i från norra Italiens berglandskap där chardonnay-druvan verkar trivas ypperligt. Chamagnemetoden har använts vid framställning. Priset, 155 kr, är lite högre än vad folk är vana vid inom detta segment, men det är väl investerade pengar. Tyvärr har detta mousserande vin ingen koppling till bilmärket Ferrari.
Louis Bouillot CremantLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma. Denna skapelse smakar lite annorlunda från år till år, men den som i nuläget går att få tag på är en riktigt fin årgång. Denna crémant finns även som magnumflaska, vilket är imponerande vid vilken fest som helst!
Rotari Blanc de Blancs Extra BrutRotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att servera denna skapelse får säkert flertalet gäster att ta på sig läsglasögonen och skriva ner namnet för senare beställning. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på endast 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna. De flesta Systembolag har ännu inte tagit in denna raritet så den måste beställas – vilket görs enkelt via Systembolagets hemsida.
Dignitat Cava Brut NatureDignitat Cava Brut Nature EkologiskNy för 2017
En Cava baserad på 1/3 vardera av de tre klassiska druvorna; Macabeo, Chardonnay och Xarel.lo och som är helt utan tillsatt socker. Den har en riktigt ren och frisk smak. Utmärkande är dess krispiga äppeltoner blandat med både mogna citrusfrukter och päron. Priset är endast 109 kr och den får betecknas som ett fynd!

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Millésimé 2008Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Millésimé 2008 Ny för 2017
En välbalanserad och god Blanc de Blancs som helt klart kan lagras och utvecklas under flertalet år, men som är fantastiskt tillgänglig redan nu. Skapelsen själv har legat på jästen i 6 år och druvorna kommer från olika Grand Cru-byar. Både smaken och doften är krämig och fylld med äpple och citrus. Priset är 319 kr och det får anses lågt för en årgångsskapelse från superåret 2008.


Ostron Blanc de Blancs Grand Cru Ostron Blanc de Blancs Grand Cru Ny för 2017
En Blanc de Blancs som är riktigt bra samt förvånansvärt lågt prissatt, endast 299 kr! Den har de klassiskt fruktiga äppel- och citrustonerna, men även en trivsamt balanserad syra och viss bakomliggande mineralitet. Fundera inte så mycket på den lite halvtråkiga etiketten för det är en ulv i fårakläder. Det är nämligen så att producenten är den välkända Pertois-Moriset och man har endast använt druvor från Grand Cru-byar (högsta kvalitén).