Bästa mousserande vin till nyår 2016

Bästa mousserande vin till nyår 2016

[pl_alertbox type=”important” closable=”no”]
Bästa mousserande vin till nyår 2018
Varför inte kolla in den nya listan för 2018!
[/pl_alertbox]

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på de mousserande viner som vi tycker är riktigt bra för sin prisklass och som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen till nyårsskålen!


[pl_buttongroup]
Alkoholfritt
1-200 kr
201-400 kr
401-600 kr
601-800 kr
801-1000 kr
Över 1000 kr
[/pl_buttongroup]


Alkoholfritt

bra alkoholfritt bubbelGodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé
Vill man njuta av ett mousserande vin men avstå från alkoholen är detta vin passande. Företaget heter GodDryck AB och ägs av stiftelsen GoodCause som även äger det betydligt mer kända GodEl. Stiftelsen har inga privata ägarintressen, utan all avkastning går istället till välgörenhet. Det är ett ekologiskt avakoholiserat vin gjort på druvor från Bordeaux. Smaken är till en början enkel, men vid ökad temperatur blir den mer komplex. Den är frisk och fräsch med tydliga och fruktiga smaker. Priset är 85 kr.


Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine RoséRichard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé
Denna trevliga skapelse är gjord på 90% Chardonnay och resten Pinot Noir samt sedan maximalt avakoholiserats till 0.0% är ett bra alkoholfritt val. Den har väldigt liten sötma, men fortfarande en trevlig fruktig ton, fin arom och bra bubblor. Frisk och fräsch smak med inslag av jordgubbar, röda vinbär, smultron, blodgrape, kex och persika. Priset är 89 kr per flaska.


1 till 200 kr

Lindauer Rosé Lindauer Rosé
en mycket spännande skapelse från Nya Zeeland baserad på 52% Chardonnay och resten Pinot Noir från de norra regionerna av Gisbourne och Hawke’s Bay. Den känns riktigt bra balanserad och smakerna är friskt fräscha. Jag blev positivt överraskad av både upplevelse och pris så man måste nog säga att detta är en riktigt prisvärd skapelse!. 99 kr kostar denna skapelsen.


Rotari Brut Riserva Rotari Brut Riserva
En fin och billig spumante, dvs. mousserande vin från Italien, men som inte är en prosecco utan gjorts enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 90% består av chardonnay. Smakrikedomen är balanserad och läskande med inslag av bröd, mineral, färska vita persikor, citrus, bitterhet och frisk syra. En väldigt stilren flaska och har ni möjlighet så köp på er redan året innan då den kan lagras. Priset ligger på 109 kr och det är mycket bubbel för pengarna.


Louis Bouillot Cremant Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma.


Victoria Black Edition Victoria Black Edition
En årgångsprosecco som, till skillnad från många andra prosecco, har en mindre mängd socker och är torr istället för halvtorr. Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt ljust gulgröna kreation. Jag är alltid skeptisk till “kändisviner”, men detta mousserande vin imponerade faktiskt med sin krispiga friskhet! Priset är 148 kr.


Ferrari Brut
Ferrari Brut
En bra mousserande dryck från Trentino-Alto Adige, Trento i Norra Italien. Den är skapad av endast chardonnay-druvan vilket ger en fräsch och smak full med frukt och aningen brödiga toner. Ferrari har genom åren erövrat mängder av medaljer och utmärkelser. Företaget har tilldelats italienska sommelierföreningens hedersamma “Wine Oscar” och husets vinmakare utsetts till Årets vinmakare i Vini d’Ïtalia. Priset är 155 kr.


Monte Rossa Flamingo RoséMonte Rossa Flamingo Rosé
Svagt orangerosa till färgen med en härligt frisk aptitretande syra och små fina bubblor. Framställningsmetoden på denna franciacorta är densamma som i Champagne, med en andra jäsning i butelj. Den första jäsningen skedde delvis på stora ekfat och delvis i rostfria ståltankar. Vinets rosa färg är framtagen med Saignéemetoden och kommer alltså från pressningen av Pinot Noir-druvorna. Den är, för övrigt, baserad på 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Aromprofilen är både frisk och fräsch med bra smaker av primärt röda vinbär, grapefrukt, smultron och jordgubbar, men även rabarber och nougat återfinns. Priset är 159 kr.


A Viot Brut Tradition
A Viot Brut Tradition
Systembolagets, för närvarande, billigaste champagne som är en blandning av de tre klassiska druvorna; Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. För 179 kr får man en skapelse som inte når upp till de fina husens kvalité, men den är på god väg! Det är främst grönt äpple och citrus som återfinns, men även en bakomliggande lätt brödighet som är mycket trivsam. Vill man köra “äkta vara”, men inte gå upp i prisnivå så är denna definitivt ert val.


201 kr till 400 kr

Beaumont de Crayeres Brut Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär till 60% bestående av pinot meunier. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Detta bubbel har prisats många gånger över åren och vi gillar det också! Den har en frisk doft av rostat bröd, röda äpplen och apelsin samt en torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen och citrus. Priset är 209 kr.


Bersi Serlini Franciacorta Anteprima Bersi Serlini Franciacorta Anteprima
Baserad till 80% på Chardonnay och resten Pinot Bianco skapas en halmgul och mycket trevlig skapelse med en arom av härliga äppeltoner och citrus som stannar kvar länge i munnen. Tidigare var den lite svår att få tag på, men numera finns den att beställa över hela landet. Priset är 245 kr.


Duval-Leroy Brut OrganicDuval-Leroy Brut Organic
Det familjeägda champagnehuset Duval-Leroy grundades 1859, men denna skapelse är tämligen ny. En ekologiskt certifierad champagne som även är OK för veganer då den inte innehåller klarningsmedel av animaliskt natur. Det är en riktigt bra strukturerad där primära aromer av gult äpple, gula plommon och citrusfrukter lutar sig på en stabil syraryggrad som är riktigt bra balanserad. Låg sockerhalt och lågt pris på 389 kr gör detta till en angenäm upplevelse.


Deutz BrutDeutz Brut Classic
Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne och företaget grundades 1838 av William Deutz. Den består av 33% vardera av pinot noir, chardonnay och pinot meunier som formats till en klar, halmgul färg med små fina bubblor. Både doften och smaken är fantastisk och komplex. Den har relativt hög syra, elegant mousse och härlig äppelfruktighet med bra balans och toner av äpplen, citrus, mineral, nougat och aprikos. Priset är 398 kr.


401 kr till 600 kr

Louis Roederer Brut PremierLouis Roederer Brut Premier
Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som producerar champagne. Det är en “standardchampagne” med avseende på priset, 409 kr, men med en kvalité och komplexitet som överträffar många andra, betydligt dyrare, champagner. Både smaken samt doften är friska och fulla av kraft. Baserad på lika delar pinot noir och chardonnay med 20% pinot meunier vilket ger en torr och mycket frisk smak med inslag av ljust bröd, äpplen, citrus, persika, nötter, mineral och choklad.


Napoléon Millésime Brut 2002 Napoléon Millésime Brut 2002
En vackert ljusgul skapelse med fina små bubblor som aldrig tycks ta slut. Den har legat på jästfällningen hela 13 år vilket bildat en komplex skapelse med en härligt utvecklad karaktär av av primärt äpple, tropiska frukter, nougat och honung. Det är sällan man hittar så pass långlagrade champagner från superåret 2002 för strax över 400 kr. Baserad på lika delar av Pinot Noir och Chardonnay samt kostar 429 kr!


Pertois-Moriset Blanc de Blancs 2008Pertois-Moriset Blanc de Blancs 2008
En riktigt bra och trevlig champagne som upplevs krispigt uppfriskande. Den är lite lätt utvecklad, men det är främst den tydliga äppeltonen blandat med mineraliteten som imponerar. Vidare finner man toner av tropisk frukt, gräddkola, nötter, citrusfrukter och rostat bröd. Denna är riktigt bra till ostron och skaldjur, gjord på 100% Chardonnay och kostar 429 kr.


Fresnet-Juillet Special Club 2008Fresnet-Juillet Special Club 2008
Baserad på 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir har skapat en fin ljusgul kreation med en lätt doft och smak med tydliga toner av gult äpple, äppelkärnor och nougat. Syran är balanserad samt den har en underbar eftersmak som bara blir bättre ju varmare den blir. För er som inte vet är Special Club ett epitet, utdelat av ett fåtal småodlare, som tilldelas de bästa champagnerna hos dem själva. Lite som en ‘prestige’-stämpel. För 449 kr får man alltså en riktigt fin champagne!


Pol Roger Brut Rosé 2008Pol Roger Brut Rosé 2008
En härligt skimrande, rödorange-färgad, rosé som har en underbart frisk aromprofil. Både doften och smaken är bär på klassiska rosé-aromer med röda bär (hallon, smultron och röda vinbär) som primära toner, men ändå är denna champagne något mer raffinerad än de flesta. Det är en komplex och fyllig smak som funkar riktigt bra till mat! Baserad på 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay och kostar 570 kr.


Gosset Grand Rosé BrutGosset Grand Rosé Brut
En ljusorange skapelse baserad på 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir för 499 kr med en fantastiskt frisk doft fylld av härliga sommartoner. Aromen baseras på hallon, smultron, röda vinbär, grapefrukt och mogna äpplen, men det finns även en bakomliggande syra som balanserar allt otroligt bra. Fungerar perfekt att kombinera med julskinkan, korvar och köttbullar!


601 kr till 800 kr

Pol Roger Blanc de Blancs 2008Pol Roger Blanc de Blancs 2008
Baserad på 100% Chardonnay fås en härlig fräschör, men samtidigt utstrålar den en enorm kraft och styrka! Det är en fantastiskt bra BdB som har de klassiska smakerna; härliga äppeltoner som blandas med citron, ljust bröd och nougat-aromer, men med Pol Rogers stil inblandad. Dosagen är relativt låg vilket ger ett härligt torrt, men ändå friskt och fruktigt mousserande vin. Priset är 619 kr.


Comtesse Marie de France 2005Comtesse Marie de France 2005
Baserad på 100% Pinot Noir är detta ett härligt komplext vin från vinrankor som är över 40 år och tillåtits mognat på sin jästfällning under hela 9 år. Mycket trevliga och komplexa smaker med tydliga äpple- och citrusaromer, men som även döljer eleganta toner av rostat bröd och nötter. Som kuriosa är detta nummer 4 på Richard Juhlins lista över ”100 champagner Du bör dricka innan du Dör”! Priset är 795 kr.


Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006
Detta är en fröjd för ögat och smaksinnet! Det upplevs fortfarande ungt, men en viss mognad anas redan nu. Tydliga toner av röda bär kombineras med en perfekt balans mellan fruktighet och syran. Baserad på 63% Pinot Noir och 33% Chardonnay samt kostar 799 kr.


801 kr till 1000 kr

Gosset Celebris Extra Brut 2002 Gosset Celebris Extra Brut 2002
Champagnehuset Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. Det etablerades 1584, men det var först under 1700-talet som man började producera champagne. ‘Celebris’ är Gossets prestiege-champagne som endast görs de år då skörden är exceptionell. Just denna skapelse består av ungefär lika delar chardonnay och pinot noir. Den är torr, fruktig och fräsch med tydlig äppel- och citrussmak. Inslag av ananas, persika, aprikos, citronskal, mandel och mineral. Priset är 999 kr och för det får man en fantastisk upplevelse.


Över 1000 kr

Gosset Celebris Rosé 2007Gosset Celebris Rosé 2007
En ljust rosaskimrande kreation med mängder av små små bubblor. Den innehåller 59% Chardonnay och 41% Pinot Noir, men av dessa är 7% rött vin som tillsatts. Den är härligt torr med en frisk fruktighet och ett djup som är fantastiskt! Smakerna är som en explosion i munnen och avlöser varandra i en kavalkad av nyanser. Körsbär, hallon, smultron, vanilj, svarta vinbär, tranbär och granatäpple, för att nämna några. Priset är 1190 kr.


Pol Roger Cuveé Sir Winston ChurchillPol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2004
Storbritanniens legendariske premiärminister Winston Churchill var en stor anhängare av Pol Rogers champagne. Drygt tio år efter Churchills död, 1976, lanserade Pol Roger sin prestigechampagne under namnet Cuvée Sir Winston Churchill. Syftet var att skapa en champagne som liknar Churchills favoritårgång 1947, med druvor från samma vingårdar, samma druvblandning och framställd på i stort sett samma vis som 1947. Druvsammansättningen är ytterst hemlig, men den består huvudsakligen av pinor noir samt en del chardonnay vilket ger en torr, mycket frisk, komplex och något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, mineral, apelsin och rostat bröd. Priset är 1350 kr.


Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006
Taittingers prestigechampagne och den lever verkligen upp till namnet. Förvisso är den fortfarande ung, men trots detta utstrålar den redan en komplexitet som sopar banan med de flesta BdB. Den är friskt fräsch med en viss krämig textur samt en relativt hög, men bra balanserad syra. Redan vid upphällning finner man små och pigga bubblor som är ihållande under hela sittningen. Doften och smaken är komplex med härliga nyanser av tropiska frukter, torkad frukt, mogna citroner, viss mineral och en bakomliggande nötighet. Priset är 1350 kr.


Moët & Chandon Dom Pérignon
Moët & Chandon Dom Pérignon 2006
Detta är Moët & Chandon mest prestigefulla skapelse som verkligen kan visa hur komplext en champagne kan vara. Det är perfektion på flaska. Då det är en enorm process bakom färdigställandet av detta mousserande vin vilket gör att man känner en viss vördnad för framställandet av just champagne. Vill man lägga ner pengar som motsvarar en utekväll på krogen, men som ger en upplevelse vilket varar för evigt skall man definitivt inhandla Dom Pérignon och dricka den LÅNGT FÖRE tolvslaget! Priset för skapelsen är 1379 kr.


[pl_accordion name=”accordion”]
[pl_accordioncontent name=”accordion” number=”1″ heading=”Allmänt” open=”no”]
När man skall välja mousserande vin att njuta under nyårskvällen så finns det några saker man bör tänka på innan man inhandlar produkterna. Först och främst är det, mer eller mindre, vedertaget att vinet som “skålar in det nya året” bör vara mousserande. Detta till trots anser jag att man bör försöka att inkludera mousserande viner även tidigare under kvällen – och då gärna kombinerat med eller rent av inkluderat i maträtter.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”2″ heading=”Beställningssortimentet” open=”no”]
Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom två veckor (oftast inom en vecka enligt min erfarenhet).
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”3″ heading=”Varför inte en Magnumflaska?” open=”no”]
När man bjuder till fest på nyårsafton så kan det vara trevligt att servera mousserande vin från en magnumflaska. Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta gjort i magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen. Ju mindre luft, desto långsammare mognar vinet. Eftersom flaskhalsen och korken och därigenom luftmängden är nästan densamma för alla flaskstorlekar, är mängden syre i proportion till vinet olika beroende på storlek. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även “äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”4″ heading=”Njut det bästa mousserande vinet tidigt på kvällen” open=”no”]
Ett tips som jag alltid försöker förmedla är att njuta det bästa (ej samma som dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har gästerna varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vilket mer lättillgängligt.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”5″ heading=”Bubbel går bra att kombinera med mat” open=”no”]
Att kombinera mat med mousserande vin kan vara trevligt och ger en känsla av prestige förutom att den är en utomordentligt bra smakgivare. Varför inte börja kvällen med Crème Ninon, en soppa baserad på gröna ärtor och riktigt torrt mousserande vin och följa upp med en god Risotto spetsad med champagne? Till efterrätt finns det otaliga antal varianter där mousserande vin kan inkluderas, men två av mina favoriter är Champagnepannacotta samt Champagnesorbet.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”6″ heading=”Glöm inte alkoholfritt alternativ” open=”no”]
Under de senaste åren har alkoholfria alternativ fullkomligt exploderat och nu finns en hel repertoar att tillgå. Många associerar alkoholfritt alternativ med en dålig produkt, men så behöver det alltså inte vara längre och du behöver inte vara gravid för att välja det alkoholfria valet…
[/pl_accordioncontent][/pl_accordion]