Bästa mousserande vin till nyår 2018

Bästa mousserande vin till nyår 2018

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på de mousserande viner som vi tycker är riktigt bra för sin prisklass och som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen till nyårsskålen!


[pl_buttongroup]
Alkoholfritt
1-200 kr
201-400 kr
401-600 kr
601-800 kr
801-1000 kr
Över 1000 kr
[/pl_buttongroup]


Alkoholfritt

bra alkoholfritt bubbelGodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé
Vill man njuta av ett mousserande vin men avstå från alkoholen är detta vin passande. Företaget heter GodDryck AB och ägs av stiftelsen GoodCause som även äger det betydligt mer kända GodEl. Stiftelsen har inga privata ägarintressen, utan all avkastning går istället till välgörenhet. Det är ett ekologiskt avakoholiserat vin gjort på druvor från Bordeaux. Smaken är till en början enkel, men vid ökad temperatur blir den mer komplex. Den är frisk och fräsch med tydliga och fruktiga smaker. Priset är 89 kr.


Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine RoséRichard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé
Denna trevliga skapelse är gjord på 90% Chardonnay och resten Pinot Noir samt sedan maximalt avakoholiserats till 0.0% är ett bra alkoholfritt val. Den har väldigt liten sötma, men fortfarande en trevlig fruktig ton, fin arom och bra bubblor. Frisk och fräsch smak med inslag av jordgubbar, röda vinbär, smultron, blodgrape, kex och persika. Priset är 89 kr per flaska.


1 till 200 kr

Loxarel A Pel Classic Penedes Brut Nature Reserva 2013Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva 2013 [pl_badge type=”success”]Ekologisk[/pl_badge]
En Cava baserad på 1/3 vardera av de tre klassiska druvorna; Macabeo, Chardonnay och Xarel.lo och som är helt utan tillsatt socker. Fräsch med toner av äpple, citrus, honung och mineral. Mycket torr, frisk och fräsch med inslag av rostat bröd, päron, gult äpple, citrus, mandel, flinta, nougat och honung. Loxarel är medlemmar i organisationen Classic Penedés vilket är en slags kvalitetsgaranti där mousserande viner uppfyller alla krav som ställs på Cava och utöver detta måste vinerna vara tillverkade av ekologiska druvor endast från Penedés samt lagras minst 15 månader på jästfällningen. Kvaliteten på Loxarel Brut Nature motsvarar Gran Reserva med hela 48 månader på jästfällningen och utan tillsatt socker! Priset på 99 kr får anses som mycket lågt!

Rotari Brut Riserva 2013 Rotari Brut Riserva 2013
En fin och billig spumante, dvs. mousserande vin från Italien, men som inte är en prosecco utan gjorts enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 90% består av chardonnay. Smakrikedomen är balanserad och läskande med inslag av bröd, mineral, färska vita persikor, citrus, bitterhet och frisk syra. En väldigt stilren flaska och har ni möjlighet så köp på er redan året innan då den kan lagras. Priset ligger på 125 kr och det är mycket bubbel för pengarna och den finns även som magnum.


Louis Bouillot Cremant Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne. Två av champagnens klassiska druvor (varav tungvikten ligger på pinot noir) finns med men även en tredje har blandats in vilket ger utomordentligt trevliga och unika smaker. Doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Priset är 129 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma. den finns även som magnum.


Victoria Black Edition Victoria Black Edition 2015
En årgångsprosecco som, till skillnad från många andra prosecco, har en mindre mängd socker och är torr istället för halvtorr. Gleradruvans friska aromer av grönt äpple, päron, melon och citrusfrukter framträder tydligt ljust gulgröna kreation. Jag är alltid skeptisk till “kändisviner”, men detta mousserande vin imponerade faktiskt med sin krispiga friskhet! Priset är 149 kr för en vanlig flaska, men den finns även som magnum.


Ferrari Rosé
Ferrari Rosé
En bra mousserande dryck från Trentino-Alto Adige, Trento i Norra Italien. Den är skapad av Pinot Nero och chardonnay-druvan vilket ger en fräsch och smak full med rödafrukter och aningen brödiga toner. Detta är ett rosébubbel i världsklass! Ferrari har genom åren erövrat mängder av medaljer och utmärkelser. Företaget har tilldelats italienska sommelierföreningens hedersamma “Wine Oscar” och husets vinmakare har utsetts till Årets vinmakare i Vini d’Ïtalia. Priset är 199 kr.


201 kr till 400 kr

Beaumont de Crayeres Brut Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Med en klar gyllengul färg och fin mousse charmar denna champagne oss med sin eleganta karaktär till 60% bestående av pinot meunier. Den är trivsamt fruktig och relativt komplex. Detta bubbel har prisats många gånger över åren och vi gillar det också! Den har en frisk doft av rostat bröd, röda äpplen och apelsin samt en torr, fruktig och mycket frisk smak med inslag av nougat, honung, rostat bröd, vinteräpplen och citrus. Priset är 229 kr.


Bergeronneau-Marion Grande Réserve Premier Cru Bergeronneau-Marion Grande Réserve Premier Cru
Hela tre år på jästen har denna skapelse fått vila vilket gett den en viss mognadskaraktär i form av kanderat rött äpple, härlig citrus och viss mineral. Primärt baserad på Pinot Meunier upplevs denna rätt lik Beaumont des Crayères, men den har ett lite mer komplext djup! Priset är 249 kr och för det får man en champagne man inte behöver skämmas för.


Ostron Blanc de Blancs Grand Cru Ostron Blanc de Blancs Grand Cru
Ostron Blanc de Blancs Grand Cru är en riktigt bra champagne som är förvånansvärt lågt prissatt! Den har de klassiskt fruktiga äppel- och citrustonerna, men även en trivsamt balanserad syra och viss bakomliggande mineralitet. Denna är riktigt bra till ostron och skaldjur, gjord på 100% Chardonnay och kostar 299 kr. Huset är det välrenommerade Pertois-Moriset och till Ostron Blanc de Blancs Grand Cru har man uteslutande använt Chardonnay från Le Mesnil sur Oger.


Palmer Vintage BrutPalmer Vintage Brut
En trivsam champagne från kooperativet Palmer. Baserad på Pinot Noir, Pinot Meuiner och Chardonnay finner man en tydligt fruktig struktur med tungvikt på moget gult äpple och fruktiga citrusfrukter, men med en underliggande krämighet och nougatton. Passade utmärkt till de burfångade havskräftorna och var helt OK även till sparrisen. Produktionsmässigt är skapelsen lagrad på sin jästfällning i över tre år samt upp till 35% reservvin från tidigare årgångar har använts. Priset är satt till 289 kr och för det får man en champagne som är fin att dricka nu.


401 kr till 600 kr

Louis Roederer Brut PremierLouis Roederer Brut Premier
Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som producerar champagne. Det är en “standardchampagne” med avseende på priset, 439 kr, men med en kvalité och komplexitet som överträffar många andra, betydligt dyrare, champagner. Både smaken samt doften är friska och fulla av kraft. Baserad på lika delar pinot noir och chardonnay med 20% pinot meunier vilket ger en torr och mycket frisk smak med inslag av ljust bröd, äpplen, citrus, persika, nötter, mineral och choklad.


Deutz BrutDeutz Brut Classic
Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne och företaget grundades 1838 av William Deutz. Den består av 33% vardera av pinot noir, chardonnay och pinot meunier som formats till en klar, halmgul färg med små fina bubblor. Både doften och smaken är fantastisk och komplex. Den har relativt hög syra, elegant mousse och härlig äppelfruktighet med bra balans och toner av äpplen, citrus, mineral, nougat och aprikos. Priset är 419 kr.


Deutz BrutBernard Tornay Millésime 2008 Grand Cru Brut
Champagne Bernard Tornay är baserad i Bouzy, en Grand Cru-by strax norr om Epernay som är känd för sin fantastiska Pinot Noir som denna skapelse är baserad till hälften av med resterande hälft frisk Chardonnay. I klassisk stil återfinns initialt en krispig och pigg syra primärt baserad på citrusfrukter, en bakomliggande mineralitet och en viss krämig textur med en härlig äppelfruktighet. Den kostar endast 449 kr och det får ses som ett fynd som både kan njutas nu, men även att spara flera år framöver.


Nominé-Renard Special Club 2012Nominé-Renard Special Club 2012
Att jag har en förkärlek till Special Club är ingen hemlighet. Jag tycker att de oftast levererar ypperlig kvalité till ett förvånansvärt bra pris! Just denna kreation är vackert ljusgul med fina små bubblor. Den har en härligt frisk och fruktig doft samt smak med moget äpple och tropiska frukter som primär arom. Eftersmaken är lång och trivsam samt den tål uppvärmning bra. Den är baserad på baserad på samtliga tre klassiska druvor med ett pris på 496 kr. Ett fynd, om du frågar mig!


Gosset Grand Rosé BrutGosset Grand Rosé Brut
En ljusorange skapelse baserad på 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir för 499 kr med en fantastiskt frisk doft fylld av härliga sommartoner. Aromen baseras på hallon, smultron, röda vinbär, grapefrukt och mogna äpplen, men det finns även en bakomliggande syra som balanserar allt otroligt bra. Fungerar perfekt att kombinera med julskinkan, korvar och köttbullar!


Cristian Senez Millésime 2000Cristian Senez Millésime 2000
Komplex, mogen och utvecklad med inslag av rostat bröd, gula äpplen, choklad, hasselnötter och apelsin. Den är elegant, komplex och balanserad med en enorm smakrikedom och kraft som får vinet att leva länge i munhålan. Den äldsta skapelsen i listan, men också den mest mogna. Baserad på 25% Pinot Noir och 70% Chardonnay och kostar 500 kr.


Pol Roger Brut Rosé 2009Pol Roger Brut Rosé 2009
En härligt skimrande, rödorange-färgad, rosé som har en underbart frisk aromprofil. Både doften och smaken är bär på klassiska rosé-aromer med röda bär (hallon, smultron och röda vinbär) som primära toner, men ändå är denna champagne något mer raffinerad än de flesta. Det är en komplex och fyllig smak som funkar riktigt bra till mat! Baserad på 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay och kostar 570 kr.


601 kr till 800 kr

Pol Roger Blanc de Blancs 2009Pol Roger Blanc de Blancs 2009
Baserad på 100% Chardonnay fås en härlig fräschör, men samtidigt utstrålar den en enorm kraft och styrka! Det är en fantastiskt bra BdB som har de klassiska smakerna; härliga äppeltoner som blandas med citron, ljust bröd och nougat-aromer, men med Pol Rogers stil inblandad. Dosagen är relativt låg vilket ger ett härligt torrt, men ändå friskt och fruktigt mousserande vin. Priset är 669 kr.


801 kr till 1000 kr

Charles Heidsieck Rosé Vintage 2005Charles Heidsieck Rosé Vintage 2005
Detta är en fröjd för ögat och smaksinnet! Det upplevs fortfarande ungt, men en viss mognad anas redan nu. Tydliga toner av röda bär kombineras med en perfekt balans mellan fruktighet och syran. Baserad på 63% Pinot Noir och 33% Chardonnay samt kostar 829 kr.


Över 1000 kr

Gosset Celebris Extra Brut 2004 Gosset Celebris Extra Brut 2004
Champagnehuset Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. Det etablerades 1584, men det var först under 1700-talet som man började producera champagne. ‘Celebris’ är Gossets prestiege-champagne som endast görs de år då skörden är exceptionell. Just denna skapelse består av ungefär lika delar chardonnay och pinot noir. Den är torr, fruktig och fräsch med tydlig äppel- och citrussmak. Inslag av ananas, persika, aprikos, citronskal, mandel och mineral. Priset är 1199 kr och för det får man en fantastisk upplevelse.


Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2007Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2007
Taittingers prestigechampagne och den lever verkligen upp till namnet. Förvisso är den fortfarande ung, men trots detta utstrålar den redan en komplexitet som sopar banan med de flesta BdB. Den är friskt fräsch med en viss krämig textur samt en relativt hög, men bra balanserad syra. Redan vid upphällning finner man små och pigga bubblor som är ihållande under hela sittningen. Doften och smaken är komplex med härliga nyanser av tropiska frukter, torkad frukt, mogna citroner, viss mineral och en bakomliggande nötighet. Priset är 1200 kr.


Pol Roger Cuveé Sir Winston Churchill 2006Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2006
Storbritanniens legendariske premiärminister Winston Churchill var en stor anhängare av Pol Rogers champagne. Drygt tio år efter Churchills död, 1976, lanserade Pol Roger sin prestigechampagne under namnet Cuvée Sir Winston Churchill. Syftet var att skapa en champagne som liknar Churchills favoritårgång 1947, med druvor från samma vingårdar, samma druvblandning och framställd på i stort sett samma vis som 1947. Druvsammansättningen är ytterst hemlig, men den består huvudsakligen av pinor noir samt en del chardonnay vilket ger en torr, mycket frisk, komplex och något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, mineral, apelsin och rostat bröd. Priset är 1450 kr.


[pl_accordion name=”accordion”]
[pl_accordioncontent name=”accordion” number=”1″ heading=”Allmänt” open=”no”]
När man skall välja mousserande vin att njuta under nyårskvällen så finns det några saker man bör tänka på innan man inhandlar produkterna. Först och främst är det, mer eller mindre, vedertaget att vinet som “skålar in det nya året” bör vara mousserande. Detta till trots anser jag att man bör försöka att inkludera mousserande viner även tidigare under kvällen – och då gärna kombinerat med eller rent av inkluderat i maträtter.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”2″ heading=”Beställningssortimentet” open=”no”]
Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom två veckor (oftast inom en vecka enligt min erfarenhet).
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”3″ heading=”Varför inte en Magnumflaska?” open=”no”]
När man bjuder till fest på nyårsafton så kan det vara trevligt att servera mousserande vin från en magnumflaska. Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta gjort i magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen. Ju mindre luft, desto långsammare mognar vinet. Eftersom flaskhalsen och korken och därigenom luftmängden är nästan densamma för alla flaskstorlekar, är mängden syre i proportion till vinet olika beroende på storlek. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även “äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”4″ heading=”Njut det bästa mousserande vinet tidigt på kvällen” open=”no”]
Ett tips som jag alltid försöker förmedla är att njuta det bästa (ej samma som dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har gästerna varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vilket mer lättillgängligt.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”5″ heading=”Bubbel går bra att kombinera med mat” open=”no”]
Att kombinera mat med mousserande vin kan vara trevligt och ger en känsla av prestige förutom att den är en utomordentligt bra smakgivare. Varför inte börja kvällen med Crème Ninon, en soppa baserad på gröna ärtor och riktigt torrt mousserande vin och följa upp med en god Risotto spetsad med champagne? Till efterrätt finns det otaliga antal varianter där mousserande vin kan inkluderas, men två av mina favoriter är Champagnepannacotta samt Champagnesorbet.
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”6″ heading=”Glöm inte alkoholfritt alternativ” open=”no”]
Under de senaste åren har alkoholfria alternativ fullkomligt exploderat och nu finns en hel repertoar att tillgå. Många associerar alkoholfritt alternativ med en dålig produkt, men så behöver det alltså inte vara längre och du behöver inte vara gravid för att välja det alkoholfria valet…
[/pl_accordioncontent][pl_accordioncontent name=”accordion” number=”7″ heading=”Vinerna som provades i samband med denna lista” open=”no”]
Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut 200 ml
Mionetto Prosecco Brut 200 ml
Chapel Hill Alkoholfri rosé
Chapel Hill alkoholfri vit
Segura Viudas Brut Rosado (halvflaska)
Törley Charmant Rosé
Törley Gála Sec
Chapel Hill Pinot Noir Rosé Sparkling
Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut
El Miracle Cava Brut
Cavas Hill 1887
Moncaro Organic Verdicchio Spumante
Crudo Prosecco 2016
Aretey Brut Reserva
Fürst von Metternich Riesling Sekt Trocken
Mionetto Prosecco Brut
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Deor Spumante Rosé
Bonchelli Ecologico Prosecco
Santa Blanc de Blancs Brut
Sgajo Prosecco
Boschendal Brut
Tommasi Perla Appassionato Brut
1+1=3 U Mes U Fan Tres Cava Blanc de Noirs
Anna de Codorníu Organic
Dignitat Cava Brut Nature
Mim Brut Nature Reserva 2015
Petit Albet Brut Reserva 2015
Philippe Deval Vouvray Brut 2016
Beaumont des Crayères Brut (halvflaska)
Pizzolato Prosecco Collezione di Famiglia Extra Dry 2016
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Glam Prosecco Extra Brut
Avinyó Reserva Brut 2014
Splendide Emozioni Rosa
Genesis Asolo Prosecco Superiore Extra Brut
Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2013
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2011
AnnoZero Prosecco Superiore Extra Dry 2016
Zero Novo Prosecco Superiore Millesimato 2016
Albert Schoech Crémant d’Alsace Riesling Brut
Avinyó Reserva Brut Nature 2011
Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut
Juvé y Camps Reserva de la Familia 2013
Col di Manza Millesimato Extra Dry 2014
Ferrari Brut
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2012
Ferrari Organic
Philippe de Nantheuil Brut
Ferrari Rosé
Ferrari Perlé 2010
Kleine Zalze Vintage Brut Method Cap Classic 2011
Pannier Extra Brut
Bergeronneau-Marion Grande Réserve Premier Cru
Beaumont des Crayères Brut
Pannier Tradition Brut
Alice Bardot Brut Rosé
Palmer Reserve
Champagne de Castelnau Reserve Brut
André Moussy BdB Brut
Lenoble Cuvée Intense Brut
Beaumont des Crayères Fleur de Prestige 2004
Nicolas Feuillatte BdB 2008
Alfred Gratien Brut Classique
Alfred Gratien Rosé Brut
Pertois-Lebrun Instant Brut
Gaspard Crepaux Champagne Cuvée De Réserve Brut
Palmer Blanc de Noirs
Palmer Vinatage 2009
Champagne De Castelnau Brut Rosé
Person L’Audacieuse Brut
Domaine Dehours Grande Réserve Brut
Nyetimber Classic Cuvee
R Dumont Brut Millésimé 2005
Lenoble Grand Cru Blanc de Blanc Brut
Taittinger Brut Réserve
Deutz Brut Classic
Pol Roger Brut Réserve
Louis Roederer Brut Premier
Champagne de Castelnau Millésime Brut 2004
Pannier Velours Blanc
Pol Roger Pure Brut Nature
Pertois-Lebrun Le Fond du Bateau Grand Cru Blanc de Blancs
Taittinger Nocturne
Louis Massing Brut x2
Deutz Brut Vintage 2012
Hammerfall Templar Cuvée par Joacim Cans Premier Cru 2008
Pol Roger Brut Rosé 2008
Pol Roger Brut Rosé 2008
Louis Roederer Brut Vintage 2009
Louis Roederer Rosé 2011
Pertois-Lebrun 2009
Pol Roger Blanc de Blancs 2009
Clos des Bergeronneau 2008
Louise Roederer Brut Nature 2009
Gosset Petite Doceur Rosé
Amour de Deutz 2008 (halvflaska)
Gosset Grand Blanc de Blancs
Gosset Grand Millésime 2006
Gosset Grand Réserve Brut
Pannier Egerie Extra Brut Millesime 2000
Gosset Grand Rosé Brut
Gosset Celebris Extra Brut 2004
Gosset Celebris Rosé 2007
[/pl_accordioncontent][/pl_accordion]