Bersi Serlini Franciacorta Cuvèe N°4 Millesimato 2014

3 dec, 2019 | 9, Blanc de Blancs, Brut, Franciacorta

🍾 Bersi Serlini Franciacorta Cuvèe N°4 Millesimato 2014.
nr 77317; 349 kr
🇮🇹 Italien, Lombardiet.
🍇 100% Chardonnay.
🍭 0,9 g/100 mL (Brut).
👃🏼 Frisk och fräsch med en tropisk underton blandat av gula äpplen, ljust bröd, solmogen citrus och mineral.
💋 Frisk och utvecklad smak av tropiska citrusfrukter, äpple, mandel, örter, ljust bröd, mineral.
👤 Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumante, trentodoc, lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några. Men Italiens främsta mousserande, och förmodligen minst kända, vin – är Franciacorta! Området Franciacorta ligger öster om Milano och fick den eftertraktade DOCG beteckningen (högsta kvalitetsnivån) 1995. Det är även det enda Italienska vinet som inte behöver nämna DOCG på flaskan (precis som producenter från Champagne tillåts utesluta ’ Champagne’ från etiketten). Årgångslösa skapelser måste vila minst 25 månader varav minst 18 månader måste vara i kontakt med jästen och de produceras även enligt Champagne-metoden (Méthode Classique) där den andra jäsningen sker på flaska. När endast gröna druvor används (Blanc de Blancs) ges beteckningen Satèn. Priserna är oftast lite högre i jämförelse med andra Italienska mousserande viner, men de vi har provat har varit otroligt goda och prisvärda och så även denna gång! I just denna årgångskreation lagras 10% av musten i franska barriques under 6 månader; fat med ek från de 4 mest exklusiva franska skogarna; Tronais, Nevers, Champagne och Vosge. Detta förklarar varför man gör en Millesimato och kallar den N°4. Aromprofilen är mogen och utvecklad med härliga toner av mogen chardonnay. Ännu en ypperligt bra kreation från Bersi Serlini!
🕰 2019-2029 (viss lagringspotential).
🏅 9,0 (exceptionell Franciacorta)!
💲 8,5 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev