Billecart-Salmon Vintage 2008

7 jul, 2020 | 9, Champagne, Extra Brut, Prisvärt

🍾 Billecart-Salmon Vintage 2008.
nr 77167; 699 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.
🍭 0,4 g/ 100 ml (Extra Brut).
👃🏼 Pigg och brödig doft med inslag av grönt, rött och gult äpple, citrus, nougat, vita blommor och mineral.
💋 Torr, koncentrerad och harmonisk smak med inslag av rött och gult äpple, grapefrukt, citron, röda bär, stenfrukter, örter, nougat, mineral och brioche. Syran är utmärkt balanserad.
👤 Champagnehuset Billecart-Salmon återfinns i byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, en bit utanför Epernay. Firman har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. Billecart-Salmon var pionjärer när det kommer till kylstabilisering. Sedan 1955 har man använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses. Billecart-Salmon är fortfarande en av få större familjeägda champagnehus. Druvorna kommer uteslutande från fenomenala vinodlingar och har tillåtits ligga på jästen i hela 9 år! Dosagen är mycket låg och man har undvikit malolaktisk jäsning. Aromprofilen är pigg och frisk med underbara toner av rött och gult äpple, lemoncurd, stenfrukter och brioche. Vidare finner man underliggande örtighet, viss känsla av skog, mineral och röda bär. Det som dock imponerar mest är den exceptionella underliggande styrkan som siar om en underbar utvecklingsmöjlighet. Jag ser framför mig att denna kommer att utvecklas fint under minst 20 år till och att den, inom 5-10 år, når betyget 10.0! Behöver man då lagra den helt optimalt för att njuta ambrosian? Nej, lägg ner en låda i krypgrunden, ha den i garderoben, ställ den i kylskåpet eller gräv ner i trädgården. Stark köprekommendation på denna!
🕰 2020-2040 (Enorm lagringspotential).
🏅 9,5 (Exceptionell champagne)!
💲 9,5 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev