Bollinger La Grande Année Rosé 2012

20 aug, 2020 | 9, Brut, Champagne, Prestige, Rosé

🍾 Bollinger La Grande Année Rosé 2012.
nr 91333; 1599 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 67% Pinot Noir och 33% Chardonnay. 5% rött vin tillsatt.
🍭 0,8 g/ 100 mL (Brut).
👃🏼 Komplex och intensivt fruktig med toner av röda äpplen, smultron, jordgubbar, lakrits, vanilj, rostade nötter, nougat och kex.
💋 Komplex, torr, frisk, fräsch och fruktiga toner med primära inslag av svarta vinbär, jordgubbe, smultron, hallon, körsbär, nougat, kex, örter och blodapelsin.
👤 Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Vad är då Grande Année? Jo, när vinhuset anser att det är en exceptionell bra skörd kommer de att producera sin prestige Champagne kallad ‘Grande Année’. Huset väljer då ut de bästa druvorna från varje gård som dedikeras till denna skapelse. Likt LGA2012 används 21 olika lägen och då framförallt från byarna Aÿ, Verzenay, Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger även för LGA2012 Rosé. Första jäsningen sker på små använda ekfat och sedan får den vila hela får vila i minst sex år på sin jästfällning. Smaken är harmoniskt balanserad och består primärt av kraftfulla toner av röda bär med en bakomliggande nougat- och kex-ton. Komplexa och nyanserade aromer kommer i efterföljande kaskader och avslutas med en härligt lång eftersmak. Detta är inte ett vin som gör en besviken och den kommer bara att bli bättre och bättre med åren. Betyget just nu blir 9,0 och jag ser en potential för vidare utveckling under ytterligare 20-30 år.
🕰 2020-2042 (stor lagringspotential).
🏅 9,0 (mycket bra champagne)!
💲 9,0 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev