Bollinger La Grande Année Rosé 2014

20 jun, 2022 | 9,5, Brut, Champagne, Rosé

🍾 Bollinger La Grande Année Rosé 2014
🏷 nr 92280 | 🇫🇷 Frankrike, Champagne | 🔆 1799 kr
🍇 63% Pinot Noir och 37% Chardonnay.
🍭 0,8 g/ 100 ml (Brut).
👃🏼 Komplext brödig doft med inslag hallon, blodapelsin och röda vinbär.
💋 Torr, frisk och fräsch skapelse med inslag av höstäpplen, hallon, smultron, rabarber, röda vinbär, blodgrape, nötter och mineral.
🏡 Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger.
👤 En subtil blandning av ett dyrbart vin och en unik unik upplevelse, så beskriver huset själva Bollinger La Grande Année Rosé. Hela 19 olika crulägen används, framförallt Aÿ, Verzenay, Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger. Den första jäsningen sker på gamla små ekfat och innan den andra jäsningen tillsätts 5 % högklassig Pinot Noir från Bollingers berömda vingårdsläge ’Côte aux Enfants’. Remuage och degorgering sker för hand och den ligger runt sex år på sin jästfällning. Den har en stor och komplex aromprofil av nybakat bröd, röda vinbär, hallon, höstäpplen, körsbär, rostade hasselnötter och en nyans av choklad. Aptitretande krispig syra och krämig mousse med en mycket lång eftersmak. Betyget är nära 10/10, men då jag tror att den vinner en del på lagring så får den 9,5 idag, men 10 som framtida potential.
🕰 2022-2040 (enorm lagringspotential).⁠
🏅 9,5 (exceptionell Champagne).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev