Bollinger R.D. 2004

Posted · Add Comment

🍾 Bollinger R.D. 2004.
nr 76896; 1899 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 66% Pinot Noir och 34% Chardonnay.
🍭 0,4 g/ 100 mL (Extra Brut).
👃🏼 Komplex och utvecklad doft med inslag av rostat bröd, mogna gula äpplen, grillad citron, blyerts, gula äpplen, ull, nougat, brynt smör, mineral och apelsin.
💋 Torr, frisk, fruktig och komplext utvecklad smak med inslag av mogna gula äpplen, honung, mineral, solmogen apelsin, grillad citron, aprikos, ananas, rostade nötter, nougat, choklad, kaffe och rostat bröd.
👤 Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Just Bollinger R.D. tillverkas bara av de absolut bästa årgångarna och är ett resultat av Madame Bollingers stora visioner om ett fylligt vin med aromer som förstärks av exceptionellt lång lagring. Det lanserades först 1952 och det är faktiskt bara 25 årgångar som funnits värdiga att bli en R.D. Med åren har det också kommit att bli James Bonds favoritchampagne. Namnet R.D. kommer från “Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Vinet degorgeras löpande och det kan skilja några års lagring mellan de första och sista flaskorna av en årgång. Den första jäsningen sker på små ekfat som är minst fem år gamla och varje enskild cru och druvsort jäser för sig under den första jäsningen. Vid den andra jäsningen försluts vinet med naturkork och får ligga på sin jäst i minst nio år innan degorgering, men just denna cuvée har legat hela 13 år på jästen! Just aromprofilen i detta vin är exceptionellt komplex och kommer i vågor. Varje klunk ger en ny upplevelse och jag rekommenderar verkligen att man upplever detta vin över flera timmar i bra glas. Fenomenalt gott, vilket hantverk alltså!
🕰 2020-2030 (stor lagringspotential).
🏅 9,5 (Exceptionell champagne)!
💲 9,0 (Betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *