Cava 🇪🇸
Mousserande vitt- eller rosévin från Spanien


Kort om Cava

Cava är vitt eller rosé mousserande vin från olika distrikt i Spanien och är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin (nästan 300 miljoner flaskor). Ordet cava kommer från katalanskan och betyder källargrotta. Den görs enligt champagnemetoden och får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska och inte via tillsättning av kolsyra. I likhet med champagne är cava även ursprungsskyddat (DO, Denominación de Origen) samt sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad, mer kontrollerad, cava – Cava del Paraje Calificado (CPC). CPC kräver att Cavan måste vara årgångsbetecknad och brut samt att vinet ska lagras i minst 36 månader på flaska. Vidare måste skördeuttaget inte överstiga 8000 kg per hektar, komma från en enskild vingård samt vinrankorna måste vara minst 10 år.

Cava kan och får tillverkas i hela Spanien, till skillnad från Champagne som endast får produceras i distriktet Champagne.
Trots detta så tillverkas 95 procent av all cava i Katalonien och Penedésdistriktet. Exempel på andra distrikt som tillverkar cava är Rioja, Navarra och Aragon.

Druvor som får användas:

Endast nio olika druvor får användas vid produktion av Cava där fem är vita och fyra är blå.

  • Xarel-lo – Druvan står framför allt för struktur och personlighet i cavorna och är den som gör det möjligt för cavan att lagras och på det sättet få ytterligare komplexitet.
  • Macabeo – Druvan ger mycket fruktighet och med massor av citruskaraktär, bra syrlig ton, äppelkaraktär i renare stil, men kan ibland upplevas lite platt.
  • Parellada – Druvan har relativt hög syra, är mycket fruktig och ren med tydliga äppel- och citrustoner.
  • Malvasia – Ofta ger druvan en medelhög syra med mycket druviga toner. Den används främst för sin sötaktiga aromprofil.
  • Chardonnay – Druvan ger en fin fyllighet med viss syra. Smörig och nötig med mycket fruktiga smaker så som gult äpple, ananas och citrus.
  • Trepat – En blå druva som ger en medelstor fruktig fyllighet med toner av jordgubbar och hallon. Den används mycket i roséviner.
  • Monastrell – En blå druva med mycket intensiv ton av animalisk karaktär samt strävhet. Mörka bär, plommon och kakao dominerar.
  • Garnacha – En blå druva med låg syra samt inslag av läder, jordgubbar, mogna stenfrukter, grapefrukt och örter.
  • Pinot Noir – En blå druva som har hög syra samt en smakprofil av tranbär, körsbär, hallon, jordgubbar och gräs.

Cavans olika stilar

  • Joven – Den absolut enklaste klassen. Joven, eller “ung”, lagras minst 9 månader vilket ger en frisk och fräsch Cava. Ungefär 90% av alla Cavor som görs tillhör denna klass.
  • Reserva – Denna Cava måste ligga minst 15 månader på jästfällningen vilket ofta leder till en mer komplex och mogen karaktär.
  • Gran Reserva – Dessa mousserande viner måste ligga minst 30 månader på jästfällningen vilket resulterar i ännu mer mogen och utvecklad aromprofil jämfört med en Reserva. Ofta finner man honung, russin, mandel och smörkola. Vidare får en Gran Reserva endast innehålla max 1,2 g socker/100 mL (12 g/L).
  • Cava del Paraje Calificado – En relativt ny klass med ännu striktare regler än en Gran Reserva. Minst 35 månader på jästen, årgångsbetecknad, endast en vingård samt rankorna måste vara minst 10 år gamla. Komplex, hög kvalitet samt utvecklad är bästa beskrivningen av denna Cava i toppskiktet.

När det gäller sockerhalten så finns det 7 olika nivåer. Till skillnad från många andra mousserande viner så får Cava, enligt reglerna, sin sötma inte bara från tillsatt socker, men från sött vin eller sprit.

  • Brut Nature – 0-0,3 g/100 mL
  • Extra brut – max 0,6 g/100 mL
  • Brut – max 1,2 g/100 mL
  • Extra seco – 1,2-1,7 g/100 mL
  • Seco – 1,7-3,2 g/100 mLL
  • Semi-seco – 3,2-5,0 g/100 mL
  • Dulce – över 5,0 g/100 mL

Cava

BetygPrisMousserande vin
9,0109 krDignitat Cava Brut Nature
8,589 krVega Medien Ecologico Brut
8,5149 krJuvé y Camps Reserva de la Familia
8,5229 krSegura Viudas Reserva Heredad Brut
8,5305 krRecaredo Brut de Brut Gran Reserva 2004
8,5159 krDG Viticultors Pinot Noir Brut Rosé 2011
8,5169 krDG Viticultors Cava Brut Reserva Chardonnay 2012
8,5101 krXènius Brut Selección
8,5129 krRaventós i Blanc l’Hereu Brut
8,5137 krAvinyó Reserva Brut Nature
8,5195 krAt Roca Brut Reserva Metode Tradicional 2013
8,0189 krJané Ventura Do Gran Reserva Brut Nature 2009
8,079 krAretey Brut Reserva
8,0179 krAvinyó Blanc de Noirs Reserva
8,089 krSegura Viudas Brut Rosé
8,0208 krRecaredo Brut Nature Gran Reserva 2008
8,0155 krAvinyó Sublim Brut Rosé
8,069 krEl Miracle Cava Brut
8,0109 krXenius Brut Rosado
8,099 krAurum Brut Nature Reserva
8,0191 krAvinyó Gran Reserva La Ticota Cava 2008
8,0109 krPetit Albet i Noya Brut
8,0101 krLoxarel Sàniger Brut
8,0146 krSecret Reserva Brut Nature
8,0119 krJaume Giró i Giró Brut Reserva
7,5113 krFreixenet Vintage Brut
7,594 krAlta Alella Privat Brut Nature Reserva
7,5129 krMont Marcal Rosado Brut
7,5113 krPere Ventura Brut Reserva
7,565 krMia Moscato
7,5127 krAvinyó Reserva Brut
7,599 krAnna de Codorníu Brut
7,569 krJulià & Navinès Cava Semi Seco
7,599 krBlanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres
7,075 krCampo Viejo Cava Brut Reserva
7,099 krSegura Viudas Brut Reserva
7,089 krCastell De Ribes Semi Seco
7,068 krLar de Plata
7,079 krMarqués de Monistrol Rosé
6,5159 krMas Comtal Brut Reserva 2013
6,099 krBella Conchi Brut
6,082 krFreixenet Cordon Negro Brut
6,0109 krLa Vida al Camp
5,059 krPata Negra Cava Brut
3,079 krFreixenet Carta Nevada
Cava är vitt eller rosé mousserande vin från olika distrikt i Spanien. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder källargrotta. Cava görs enligt champagnemetoden och får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska och inte via tillsättning av kolsyra. I likhet med champagne är cava även ursprungsskyddat.