Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne

1 okt, 2020 | 8,5, Brut, Champagne

🍾 Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne.⁠⠀
Franska Vinlistan; 385 kr⠀⁠⠀
🇫🇷 Frankrike, Champagne.⁠⠀
🍇 PN, PM och C (okänd proportion).⁠⠀
🍭 0,5 g/100 mL (Brut).⁠⠀
👃🏼 Frisk och fräsch doft med tydliga inslag av röda bär, solmogen citrus, banan, vanilj och hasselnötter.⁠⠀
💋 Fruktig och rik smak av röda bär, gula mogna äpplen, tropiska frukter, banan, subtil pepparmint, kalk och mogen citrus.⠀
🏡 Familjen Chartogne-Taillet har odlat och producerat vin i byn Merfy i Montagne-de-Reims sedan 1683. Just nu drivs huset av Alexandre som tog över efter sin far 2006. Han har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikoniska vinerna från Jacques Selosse, att gå sin egen väg och att genom gediget arbete skapa underbara kreationer.
👤 Det är en vackert gyllene skapelse med en härligt välkomnande arom. Första sippen avslöjar en champagne som är olik de flesta jag provat tidigare! Jag tycker mig finna röda bär som omsveps av gula äpplen, banan och mogen citrus, men det finns även subtila nyanser av kalk och nötter. Kanske är den lite lätt utvecklad eller så är det en ny nivå som Alexander lyckats bemästra. Den har både vinifierats på stål och träfat samt man använder sig endast av naturlig jäst. Vidare jobbar man helt biodynamiskt helt utan herbicider och pesticider samt deklarerar även att all plogning skett med häst. Kontentan är att man här bjuds in till en kavalkad utan dess like och får en upplevelse som sällan varit med om. Jag pendlar mellan 8,5 och 9,0, men då vi är två som provar hamnar det gemensamma betyget på 8,5. Hur som helst är det en riktigt bra champagne som är relativt unik i din framtoning!
🕰️ 2020-2025 (viss lagringspotential)⁠⠀
🏅 8,5 (Mycket bra champagne)!

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev