Crémant 🇫🇷

Mousserande vitt- eller rosévin från Frankrike


Vad är Crémant?

Mousserande viner med beteckningen ’Crémant’ (”krämig”) användes ursprungligen på produkter med lägre koldioxidtryck (2-3 atmosfärer) som ansågs ge dem en krämig snarare än brusande munkänsla man finner i champagne. Idag har de fullständigt tryck (5-6 atmosfärer), men måste tillverkas enligt den traditionella metoden samt uppfylla strikta kvalitétskriterier. I Frankrike finns det idag åtta appellationer (Appellation d’Origine Contrôlée; AOC) för mousserande vin som använder beteckningen Crémant; Alsace, Bordeaux, Borugogne, Die, Jura, Limoux, Loire samt Savoie. Eftersom beteckningen Crémant inte är reserverad enbart för Frankrike används det även av producenter i andra EU-länder som uppfyller kriterierna.

Hur produceras en Crémant?

Franska appelationslagar dikterar att en Crémant måste skördas för hand samt att vinerna måste åldras under minst 12 månader. De måste även produceras enligt den traditionella metoden (Méthode Classique), dvs. champagnemetoden.
Enligt denna metod jäser man först ett stilla vin på vanligt vis för att generera alkohol samt få fram de smaker man vill ha. Efter den första jäsningen låter man vinet genomgå en andra jäsning på flaska. Socker och jäst tillsätts till flaskan som försluts med en vanlig kronkapsyl i väntan på att kolsyran skall produceras. De placeras sedan i svala utrymmen och får vila – ibland upp till flera år. Under denna tid vrids flaskorna successivt så att jästen till slut hamnar i flaskhalsen. För att färdigställa vinet måste jästen avlägsnas, det gör man med en process kallad degorgering. Då fryser man jästfällningen som sedan flyger sedan ur flaskan när man öppnar den tack vare det ett övertryck som bildats. Lite nytt vin tillsätts, ibland även lite extra socker (”dosage”) och sedan sätter man på den riktiga champagnekorken.

Vilka smaker och dofter kan man förvänta sig?

I och med att Crémant inte är lika hårt reglerade som Champagne, med avseende på druvtyper, samt att de odlas över en större geografisk yta med olika klimat- och jord-kompositions finner man ibland tämligen unika aromer. Exempelvis görs de flesta Crémant d’Alsace på druvorna pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling, auxerrois och chardonnay medan Crémant de Bourgogne främst använder chardonnay, aligote, melon de Bourgogne, pinot blanc, gamay samt pinot noir).
Blanc (dvs. vitt vin) är i allmänhet ljusgul till färgen. Bubblorna är fina och bildar ofta ett vackert halsband runt kanten på glaset. Aromen har nyanser av äpplen, citrus, örter, kex och mineral som ger en härlig friskhet.
Blanc de Blancs (dvs. vitt vin på endast vita druvor) har initialt klara aromer av vita blommor, citrusfrukter eller gröna äpplen, men med tiden kommer tydlig brödighet fram samt aprikos eller persika.
Blanc de Noirs (dvs. vitt vin på blå druvor) brukar kännetecknas av kraftfulla, långa och ihållande nyanser av körsbär, svarta vinbär eller hallon, torkad frukt, honung eller örter.
Rosé har som oftast toner av smultron, röda vinbär, örter och nougat.

Vad är skillnaden mellan Crémant och Champagne?
Som sagt, egentligen finns det bara tre skillnader mellan dessa två typer av mousserande vin. Utöver dessa finns det inga skillnader!

  • Champagne kommer från Champagne – Crémant kan komma från andra områden.
  • Champagne får endast göras på sju olika druvor (dock använder 99% av producenterna endast pinot noir, pinor menuier samt chardonnay) – Crémant tillåts större frihet i sitt skapande.
  • Icke-årgångschampagne måste vila minst 15 månader och årgångschampagne minst 30 månader – Crémant måste vila minst 12 månader.

I och med att de inte har ”Champagne” skrivet på etiketten reduceras attraktionen och därmed säljs de oftast till ett lägre pris, trots att det egentligen är mycket små skillnader. Är man intresserad av mousserande vin, men tycker att Champagne är lite för dyrt så är en Crémant ett perfekt val. De flesta Crémanter som går att köpa via Systembolaget ligger mellan ~100 och 200 kr, medan ”standardchampagnerna” (ex. Moët, Pol Roger, Deutz, Taittinger eller Bollinger) säljs för runt 400 kr.

Detta är en äldre lista som håller på att fasas ut så priserna är ej uppdaterade, men recensionerna stämmer.

Crémant

BetygPrisMousserande vin
9,5200 krDomaine Fichet Cremant de Bourgogne Millesime 2011
9,0149 krLouis Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut 2012
9,0119 krVeuve Ambal Crémant de Bourgogne
9,0179 krLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d’Or 2008
9,0169 krGracieux Chevalier Crémant de Bourgogne Brut
8,5155 krFrancois Baur Crémant d’Alsace Brut
8,5119 krLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
8,5149 krLouis Bouillot Perle du Jade
8,5200 krLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Édition Limitée Extra Brut
8,5179 krDomaine J.Laurens Clos des Demoiselles 2012
8,5119 krLouis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut
8,0155 krGrande Cuvée 1531
8,0139 krFernand Engel Brut Chardonnay Crémant d’Alsace
8,0129 krLanglois Crémant de Loire Brut
8,0139 krLanglois Crémant de Loire Brut Rosé
8,0159 krLouis Bouillot Perle d’Ivoire Blanc de Blancs Brut
7,5135 krClotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
7,5211 krBott Frères Blanc de Noirs Crémant d’Alsace
7,5115 krGeisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut
7,5204 krDidier Montchovet Blanc de Blancs Crémant de Bourgogne 2011
7,599 krArthur Metz Crémant d’Alsace Brut Prestige
7,599 krLabouré-Roi Crémant du Jura
7,098 krCharles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut
7,0159 krLouis Bouillot Blanc de Noir
7,099 krBestheim Crémant d’Alsace Brut
7,099 krBlason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut
6,599 krPatriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé
6,0119 krDopff Brut Cuvée Julien
Crémant är en franskspråkig beteckning för mousserande vin som ska uppfylla extra höga kvalitetskrav. De franska appellationslagarna för Crémant kräver bland annat att druvorna skördas för hand. De kräver också att den andra jäsningen sker i flaskan (champagnemetoden) och att Crémanten lagras i minst ett år.