Federico Paternina Cava Brut Rosé 2018

Posted · Add Comment

🍾 Federico Paternina Cava Brut Rosé 2018.
nr 72768; 79 kr
🇪🇸 Spanien, Cava.
🍇 70% Monastrell och 30% Pinot Noir.
🍭 0,6 g/ 100 ml (Brut).
👃🏼 Frisk och fruktig doft av kex, smultron, hallon, körsbär och gummi.
💋 Paletten domineras av röda vinbär, hallon, smultron, jordgubbar, blodapelsin, persika, örter och gummi.
👤 Förra året provade jag Fredrico Paternina ”Banda Azul”, dvs. cavan med det turkosa bandet över etiketten. Nu är det dags igen, men denna gång är det roséen, ”Banda rosa” som skall undersökas. I närheten av Barcelona tillverkas Paternina Cava på traditionellt vis med en andra jäsning på flaska. Metoden är densamma som i tillverkningen av champagne i Frankrike och druvorna kommer från närliggande områden i Cava-regionen. Just denna skapelse består till 70% av druvan Monastrell som är Spaniens näst största blåa druvsort efter Grenache. Den förekommer även i Frankrike under namnet Mourvèdre. Namnet Monastrell tros härstamma från latinska monasteriellu som betyder kloster då det var munkar som först började använda dessa druvor. Aromprofilen är ett sammelsurium av röda bär där jordgubbe, smultron och körsbär blandas med röda vinbär och hallon. Det finns en viss bakomliggande örtighet och viss persikoton. Vidare är den inte sötsliskig utan kommer säkerligen att passa väldigt bra till olika tapas-anrättningar. Själv njuter jag den till lite iberico-skinka och det funkar fenomenalt!
🕰 2020-2025 (liten lagringspotential).
🏅 8,0 (mycket bra Cava)!
💲 8,5 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *