Franciacorta 🇮🇹

Franciacorta är Italiens svar på champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin.

Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumante, trentodoc, lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några. Men Italiens främsta mousserande, och förmodligen minst kända, vin – är franciacorta!
Området Franciacorta ligger öster om Milano och fick den eftertraktade DOCG beteckningen (högsta kvalitetsnivån) 1995. Det är även det enda Italienska vinet som inte behöver nämna DOCG på flaskan (precis som producenter från Champagne tillåts utesluta ’ Champagne’ från etiketten). Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 5% av Champagnes totala, med en berggrund baserad på kalk och en mineralrik jordmån.
NV (non-vintage; årgångslösa) skapelser måste vila minst 25 månader varav minst 18 månader måste vara i kontakt med jästen medan Vintage (årgångsskapelser) måste vila minst 37 månader varav 30 på jästen. Dosagen är satt till exakt samma nivå som för champagne. De produceras även enligt samma metod (Méthode Classique) där den andra jäsningen sker på flaska. Primärt används Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir) och Pinot Bianco (Pinot Blanc). När endast gröna druvor används (Blanc de Blancs) ges beteckningen Satèn. Priserna är oftast lite högre i jämförelse med andra Italienska mousserande viner, men de vi har provat har varit otroligt goda och prisvärda!