Champagne

Mousserande vitt- eller rosévin från Frankrike

ANNONS:

Översikt

Vad är champagne?

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter.

Det finns ungefär 33.500 hektar odlingsmark i regionen, fördelat på 319 byar. Regionen brukar delas upp i fem delregioner, från norr till söder:

Montagne de Reims, byarna närmast Reims och på nord-, ost-, och sydostsidan om kullen med samma namn mellan Reims och Épernay. Nio vingårdar är klassade som grand cru. Vallée de la Marne, längs floden Marnes dalgång väster om Épernay. Två vingårdar är klassade som grand cru.  Côte des Blancs, närmast söder om Épernay. Sex vingårdar är klassade som grand cru. Côte de Sézanne, lite längre söderut, de sydligaste champagnevingårdarna, i departementet med samma namn.

Hur tillverkas champagne?

Champagne görs med “champagnemetoden” genom att man först framställer ett vanligt basvin varpå flaskorna buteljeras tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Druvorna måste plockas för hand och beteckningen ‘Champagne’ är en skyddad ursprungsbeteckning. Minimilagringstiden på flaska med jästfällning är 15 månader. För årgångsbetecknad Champagne krävs minst 36 månader lagring.

Vilka druvor får användas?

Vid framställningen används, till 99%, tre olika druvsorter; Chardonnay, Pinot Noir samt Pinot Meunier, men det finns ytterligare sju druvor som är godkända.

Vilka typer av champagne finns?

De större husen brukar ha flertalet varianter, s.k. Cuvéer där det vanligaste är:

Standardchampagne. Den enklaste och ofta billigaste varianten som visar på husets personliga stil.
Blanc de Blanc (skapad enbart av gröna druvor (till 99% är det Chardonnay). De kännetecknas ofta av mineralrika och fruktiga champagner.
Blanc de Noirs (skapad av enbart blåa druvor (Pinot Noir eller Pinot Meunier). De kännetecknas av hög fruktighet och kan upplevas mustiga. Funkar oftast väldigt bra till vilt eller fågel.
Söta champagner: demi-sec, sec eller doux har betydligt högre dosage (tillsatt socker) än de övriga skapelserna. Dessa är tänkt att användas i kombination med efterrätter.
Årgångschampagne. Druvmust som kommer från ett och samma år och som ofta visar årets betingelser mer än husets stil. Dessa champagner måste lagras i minst 3 år innan buteljering.
Prestigechampagne. Husets absolut dyraste och mest påkostade champagne. Endast de bästa råvarorna används och det är vanligt att dessa lagras flertalet år på jästen innan de buteljeras. Ofta medföljer kartong eller trälåda, fint utsmyckade.

Sockerhalt i champagne

När det gäller sockerhalten så finns det främst flera olika nivåer.

  • Brut Nature/Zero/non-dosage – 0 g/100 mL
  • Extra Brut – max 0,6 g/100 mL
  • Brut – max 1,2 g/100 mL
  • Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
  • Sec – 1,7-3,5 g/100 mL
  • Demi-sec–  3,5-5,0 g/100 mL
  • Doux – mer än 5,0 g/100 mL

Upptäck även…

Blanc de Noirs

Mousserande viner som får beteckningen Blanc de Noirs (vitt av svart) innebär att de endast är gjorda av blå druvor. Generellt används termen mycket i Champagne, men även andra…

Läs mer & visa alla recensioner

Blanc de Blancs

Mousserande viner som får beteckningen Blanc de Blancs (vitt av vitt) innebär att de endast är gjorda av gröna druvor. Generellt används termen mycket i Champagne, men även andra områden…

Läs mer & visa alla recensioner

Prestigbubbel

Mousserande vin som anses vara ’prestige’ skall uppvisa det absolut bästa från vinhuset, både gällande upplevelse och kvalitet på druvorna. Ibland handlar det om att man lagrar cuvéen extra…

Läs mer & visa alla recensioner

ANNONS: