Gosset Celebris Extra Brut 2004 (9,5)

Champagnehuset Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne. Det etablerades 1584, men det var först under 1700-talet som man började producera champagne. ‘Celebris’ är Gossets prestiege-champagner som endast görs de år då skörden är exceptionell. Just 2004 var ett sådant år. Vid tillverkning undviker man malolaktisk jäsning (dvs. då äppelsyra görs om till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare) samt vinet tillåts ligga hela 10 år på jästfällningen.

Champagnehus: Gosset
Alkoholhalt: 12%
Årgång: 2004
Sockerhalt: 5 g/L
Arom: Diskret och komplex doft med inslag av honung, tropiska frukter och mineral.
Smak: Torr, fruktig och fräsch med tydlig äppel- och citrussmak. Inslag av ananas, persika, aprikos, citronskal, mandel och mineral.
Serveringstemperatur: 6-12 grader
Passar bra till: Fisk, skaldjur, lam eller fågel.
Pris: 990 kr
Artikelnr: 76649
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Gosset Celebris Extra Brut 2004 är en vackert ljusgul skapelse med fina små bubblor som aldrig tycks ta slut. Trots att den är klassad som en ‘Extra Brut’ är den mer en ‘Brut’ i känslan. Den har en bra balans med en trevligt dold syra ackompanjerad med friska och fruktiga inslag. En mycket trevlig brödighet återfinns. Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 9,5.

Blank

Hur betygsätter du Gosset Celebris Extra Brut 2004? Rösta och kommentera gärna nedan.

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan: