Grongnet Special Club 2010 (8,5)

Strax söder om Côte de Blancs ligger några relativt okända byar som oftast glöms bort. En av dessa byar är Etoges som är mest känd för sitt vallgravsomflutna slottshotell med utmärkt restaurang. Här finns odlarproducenten Grongnet som har 14 ha i mycket kalkrik jord kring byn, planterade med Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Firman sköts av den unga Cécile Grongnet medan fadern Guy fortfarande hjälper till som vinmakare. Special Club är ett sätt att marknadsföra fin årgångschampagne från odlare utan de resurser som de stora champagnehusen besitter, lite som en prestigechampagne fast med en betydligt lägre prislapp.

Grongnet Special Club 2010Champagnehus: Grongnet
Alkoholhalt: 12%
Årgång: 2010
Sockerhalt: 7 g/L
Arom: Frisk och diskret doft med inslag av gula äpplen, mogna plommon, nougat, apelsin, lime och mineral.
Smak: Torr, frisk och fräsch med hög, men balanserad syra. Gula äpplen, mogna stenfrukter, ljust bröd, mineral, grapefrukt, apelsin, nougat, nötter och krita.
Serveringstemperatur: 6-14 grader.
Passar bra till: Aperitif, fisk, skaldjur, ljust kött eller kyckling.
Pris: 437 kr
Artikelnr: 99598
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Grongnet Special Club 2010 är en riktigt fin skapelse som har en frisk, men balanserad syra. Smakerna är rena och fräscha med tungvikt på gult äpple, mineral och citrusfrukter. Perfekt till ostron. Special Club är ett sätt att marknadsföra årgångschampagne av prestige-klass från odlare utan de resurser som de stora champagnehusen besitter. Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 8,5.

Blank

Hur betygsätter du Grongnet Special Club 2010? Rösta och kommentera gärna nedan.