Gusbourne Brut Reserve 2016

16 jul, 2021 | 8,5, British Fizz, Brut

🍾 Gusbourne Brut Reserve 2016.
nr 50017; 450 kr⁠⁠⁠⠀
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Storbritannien, England.
🍇 27% PN, 33% PM och 40% C.
🍭 0,9 g/100 ml (Brut).
👃🏼 Frisk och något fruktig doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, persika och apelsin.
💋 Torr, mycket frisk och komplex smak med inslag av gula och röda äpplen, mineral, grapefrukt, apelsinskal, persika, vita blommor, nötter, nougat och rostat bröd.
🏡 Den ursprungliga Gusbourne Estate i Appledore, Kent, grundades redan år 1410 av familjen de Goosebourne. År 2004 togs vingården över av Andrew Weeber. Första cuvéen lanserades 2010 av 2006 års skörd. Idag äger Gusbourne 93 hektar (60 hektar i Kent och 33 hektar i West Sussex).
👤 Många tror att ’Champagne/traditionella metoden’, dvs. en andra jäsning på flaska, utvecklades i Frankrike, men i själva verket var det i England av en läkare som hette Christopher Merret. I ett verk daterat 17 december 1662 beskriver han att tillsats av socker gör vinet ”brisk and sparkling” vilket alltså är runt 35 år innan Dom Perignon gjorde samma upptäckt. Just denna kreation har legat minst 36 månader på jästen och består av de tre klassiska ‘Champagnedruvorna’. En liten andel vin jäser i gamla ekfat och 100% av vinet genomgår malolaktisk jäsning så att det blir mjukare och rundare. Aromprofilen bygger mycket rött äpple, grapefrukt och citron, men det finns ett intressant djup där vita blommor, nougat, rostat bröd och mineral blandas in i hela härligheten. Då vingårdarna är belägna på jordar med mycket krita märks genom den tydliga mineraliteten. Återigen visar England upp sig från sin bästa sida.
🕰 2021-2035 (stor lagringspotential).
🏅 8,5 (mycket bra British Fizz)!

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev