Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige Brut Premier Cru Blanc de Blancs 2006 (9,0)

Under 1800-talet hade familjen Ruscon tre hattfabriker som tillverkade hattar till modehusen i Paris. Därav namnet HATT. Det är tre generationer från familjen Ruscon sedan Joseph Ruscon upptäckte vinodlarfamiljen Vallois champagne. Därav namnet SÖNER. Joseph fick en son som heter Michel och gifte sig med svenska Christina, vilket blev den svenska kopplingen till champagnehuset, när de i sin tur fick sonen Kristofer som är hälften svensk och hälften fransk. I denna skapelse har endast chardonnay från två vingårdar, varav 80% av frukten tas från Oger (Grand Cru) och 20% från Bergères-les-Vertus (Premier Cru) används. Vinet ligger på jäsning i hela sju år och sedan ytterligare ett halvår efter tillsats av socker.

Hatt et Söner Le Grand-PèreChampagnehus: Hatt et Söner
Alkoholhalt: 12%
Årgång: 2006
Alkoholhalt: 12%
Sockerhalt: 6 g/L
Arom: Komplext fruktig med inslag av gula äpplen, champinjon, kex, citrus, viss nötighet och mineral.
Smak: Torr, komplex, fruktig och mycket frisk med inslag av gula äpplen, mogna plommon, smultron, tropiska frukter, citronskal, nougat, kex och mineral. Allt avslutas med en härligt lång eftersmak som är nyanserat komplex.
Serveringstemperatur: 8-12 grader
Passar bra till: Fisk, skaldjur, ljust kött eller fågel
Pris: 899 kr
Artikelnr: 7594
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige Brut Premier Cru Blanc de Blancs 2006 är champagnehusets prestigechampagne, dvs. där huset verkligen skall uppvisa hur bra de faktiskt är på att producera en unik och välsmakande champagne. Vi uppskattade inte den förra från 2005, men denna är riktigt bra! Vinet har en gyllengul färg med en gnistrande intensitet samt vacker mousse av små fina bubblor. Aromerna i både doft och smak är balanserade och komplexa! Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 9,0.

Blank

Hur betygsätter du Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige Brut Premier Cru Blanc de Blancs 2006? Rösta och kommentera gärna nedan.