Louis Roederer Brut Rosé 2014

Posted · Add Comment

🍾 Louis Roederer Brut Rosé 2014.
nr 77226; 609 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 63% Pinot Noir och 37% Chardonnay.
🍭 0,6 g/100 g (Brut).
👃🏼 Frisk och fruktig doft av kex, röda vinbär, hallon, körsbär och rabarber.
💋 Paletten domineras av rött äpple, röda vinbär, rabarber, körsbär, hallon, blodapelsin, örter och mineral tillsammans med en lätt nougat-ton.
👤 Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som producerar champagne. Druvorna i denna rosé kommer från Louis Roederers egna vingårdar i Vallée de la Marne där jorden innehåller mer lera samt från Côtes des Blancs kalkiga sluttningar. En fusion av dessa två karaktärer genererar, i kombination med Roederers unika jäst, en kreation som är full av kraft och liv! Champagnen får sin färg från pinot noir-druvor som macererat (saignéemetoden), dvs. skalurlakning, några dagar samt 17% vinifierades på ekfat. Vinet lagras sedan fyra år på jästen och ytterligare sedan sex månaders efter degorgering.
Just 2014 var ett varmt år i jämförelse med 2013, vilket även avspeglas i aromprofilen då denna är aningens mer sluten nu initialt. Jag tror dock att champagne kommer att utvecklas och bli betydligt bättre under de närmaste åren. Detta till trots, är det en mycket trivsam, solnedgångsfärgad, rosé redan nu som har en underbart frisk och pigg aromprofil. Både doften och smaken bär spår av klassiska rosé-aromer i form av röda bär, men det finns även en viss mineralitet och blodgrapesyra närvarande. Ett mycket mumsigt bubbel att njuta som aperitif samt till frukt och till lättare anrättningar av kött och fågel. Ett tips är att låta den bli aningens varmare än vanligt och njuta den i ett glas med stor kupa. 🕰️ 2020-2035 (stor lagringspotential)
🏅 8,5 (mycket bra Champagne)!
💲 8,5 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *