Mallol-Grantois Grand Reserve

Posted · 2 Comments

🍾 Mallol-Grantois Grand Reserve.
🏷 nr 77624; 369 kr.
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 100% Chardonnay.
🍭 0,4 g/100 ml (Brut).
👃🏼 Elegant och diskret med eleganta toner av mogna äpplen, stenfrukt citrusfrukter, plommon och mineral.
💋 Torr, frisk och fruktig med aromer som gula äpplen, apelsinskal, plommon som blandas lätta toner av örter samt nougat, vita blommor, nötter och mineral.
👤 Mallol-Grantois är ett litet hus med en tämligen låg årsproduktion på endast 25 000 flaskor. Majoriteten av vinfälten finns i Cramant, där även huset är beläget, med en viss andel i Chouilly. Båda byarna är Grand Cru-klassade och man odlar uteslutande Chardonnay. Just denna skapelse har legat 84 månader på jästen följt av minst 6 års vila efter degorgering samt man använder malolaktisk jäsning, dvs. när man gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare. När Richard Juhlin besökte gården (okänt år) uppfattande han Cuvéerna som spretiga och ofullständiga, men i dagsläget kan jag inte hålla med honom utan uppfattar denna skapelse som riktigt trivsam. Det är inte en mineraldriven Blanc de Blancs med hög syra utan mer en livligt fruktig kreation med toner av mogna äpplen, stenfrukter och nougat. Jag tycker verkligen man skall ge denna en chans. Priset upplevs lågt i förhållande till kvalitén och det kan nog utvecklas väl inom några få år.
🕰 2019-2025 (lagringspotential).
🏅 8,0 (mycket bra Champagne)!
💲 8,5 (betyg i relation till pris).


Taggar: champagne vintips söndagsmys mallolgrantois november bubbel bravin skumpa mousserande 🥂
Länk till inlägget nov 17, 2019 @ 15:48

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan:
2 Responses to "Mallol-Grantois Grand Reserve"
 1. MrP skriver:

  hej…sätt ut gram/liter…som alla andra!
  inte nåt påhitt för att dat ska se mindre ut…..varför inte mgr/ l…typ!

  • admin skriver:

   Hej,
   Standardenheten för innehållet av kolhydrater i alla livsmedel är g/100 mL eller g/100g, detta för att man skall kunna jämföra över olika livsmedel utan att behöva räkna om. Att man valt att skriva g/L för vin är en artefakt från producenterna som just öser ner g/L under odlingen. Det blir väldigt svårt som konsument att räkna om energimängden som liter för att sedan räkna ut vad det finns i en 75 cl flaska och sedan konvertera till g/100 mL för att jämföra med andra livsmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *