Mousserande vin vid examen

Mousserande vin vid examen

Att ta examen är verkligen ett tillfälle att fira och bör göras så med så bra mousserande viner som möjligt. Dock finns det ett problem – det är oftast många som vill gratulera dig till för din bedrift vilket medför inhandlandet av flertalet flaskor.

Jag har själv Doktorerat samt närvarat vid flertalet examen av högre akademiska studier och mina råd är: skäm bort jubilaren och bjud gästerna på kvalitet! Detta betyder inte att det måste kosta skjortan utan tvärt om, vid en bra planering kommer man oftast lindrigt undan. Det är även helt OK att bjuda huvudpersonen på ett betydligt dyrare alternativ än gästerna.

Då det är många gäster bör man bjuda på något som tilltalar de flestas smaklökar någorlunda. Således skall man undvika för söta samt för torra mousserande viner. I just detta fallet är ’lagom’ helt enkelt perfekt!

Sex tips på mousserande viner som passar bra vid examen:

Pol Roger Brut ReserveFantastisk (och dyr) champagne!
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill
En mycket trevlig champagne av ett märke som de flesta känner till. Den är fylld till bredden av både subtila samt krispigt klara smaker. Denna champagne är dedikerad till Storbritanniens tidigare premiärminister Winston Churchill.  Druvsammansättningen är ytterst hemlig, men tyngden i skapelsen är Pinot Noir.  Priset är det smått hutlösa 1330 kr, men det är man faktiskt värd!

 

 

Moët & Chandon Grand VintageUnderbar champagne!
Moët & Chandon Grand Vintage
Är man inte sugen att lägga ut dryga tusenlappen för en champagne, men fortfarande vill erbjuda jubilaren något speciellt så bör man inhandla en Grand Vintage från Moët & Chandon. Just nu är det årgången från 2006 som finns att tillgå och den består, i stort sätt, av en tredjedel vardera av de klassiska druvorna. De flesta känner till Moët & Chandon, men relativt få har provat deras årgångschampagne. Priset ligger på 499 kr.

 

 

Louis Bouillot CremantLåtsas champagne
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Jag använder ofta denna champagne som tips vid olika tillställningar och denna gång är inget undantag. Snyggt omgiven av en guldetikett och med fint innehåll gör denna crémant till en riktigt fantastisk skapelse. Gjord på samma sätt som en vanlig champagne, men är producerad i Bourgogne ser till att hålla nere priset och denna butelj passar utmärkt att bjuda gästerna på. Priset är 119 kr och detta är så nära en äkta champagne man kan komma.

 

 

Rotari Blanc de Blancs Extra BrutBra spumante
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att servera denna skapelse får säkert flertalet gäster att ta på sig läsglasögonen och skriva ner namnet för senare beställning. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna.

 

 

Mionetto Prosecco Extra DryUnder 100 kronor
Mionetto Prosecco Extra Dry
Vinhuset Mionetto, i den vackra byn Valdobbiadene i nordöstra Italien har, under de över 120 år som gått, utvecklats till en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa viner och huset är idag synonymt med just välgjord och välsmakande prosecco. Vinhuset har marker av både D.O.C.- och D.O.C.G.-kvalitet. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av honung och persika. Den består till 100% av Glera-druvan och priset är, det smått fantastiska, 79 kr.

 

 

Rotari Brut RiservaAlkoholfritt alternativ
Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine
Denna trevliga skapelse är gjord på 100% chardonnay och sedan maximalt avakoholiserats till 0.0% är ett bra alkoholfritt val. Den har väldigt liten sötma, men fortfarande en trevlig fruktig ton, fin arom och bra bubblor. Priset är 89 kr per flaska.