Mousserande vin för romantikern

Mousserande vin för romantikern

Att kombinera mousserande vin med romantik är allmänt känt, men dock är det förvånansvärt få som faktiskt har några bra och konkreta tips för detta. Givetvis beror det på vilken inställning till romantik man har från början samt vad det underliggande syftet är.

Många köper champagne, just av den anledningen att det är champagne, men tar oftast en av de lite ”billigare” varianterna. Detta är helt och hållet fel. Imponeras man främst av ordet ”champagne” och inte innehållet så begår man direkt ett misstag.

Att välja en rosé-variant är både visuellt tilltalande samt enklare att kombinera med mat i jämförelse med den vita motsvarigheten.

Det finns egentligen bara en variabel man bör ta hänsyn till – skall det mousserande vinet konsumeras med eller utan tilltugg? De flesta mousserande viner har en hög fruktsyra och friskheten, tillsammans med bubblorna, utgör huvudkaraktären i vinet. Friskheten i vinet förstärks av sötma i maten och dämpas av de andra grundsmakerna. Är syran mycket hög i vinet så var försiktig med sötma i tilltugget. Skall man kombinera med frukt (ex. jordgubbar) kan det vara bra att ha ett lite sötare mousserande vin. Ännu svårare är det att kombinera med choklad där man både har en sötma samt en varierande andel bitterhet att ta hänsyn till.

Är man ute efter att njuta ett gott mousserande vin utan något som helst tilltugg föredrar jag någon form av årgångsvin (då man vill ha komplexa smaker) eller en väldigt torr skapelse (då man bara vill njuta).

Fem tips på mousserande viner som passar bra för romantikern:

Taittinger NocturneFin champagne med lite högre sötma som är perfekt till frukt
Taittinger Nocturne
En mycket vacker flaska som verkligen sticker ut från de vanliga varianterna. Discokula-designen gör det omöjligt att missta sig om att det är fest! I och med att den har en relativt hög andel tillsatt socker så lämpar den sig ypperligt att kombinera med lite sötare tilltugg, så som frukt eller en god söt efterrätt. Priset är satt till 398 kr och den går att få tag på relativt enkelt via de flesta Systembolag. Dock vill jag höja ett varningens finger – om den kombineras med salta eller beska smaker (t.ex. chips eller väldigt mörk choklad) kommer sötman i skapelsen att framträda ännu mer. Är man inte så beredd på detta kan det komma som en smärre chock och uppfattas olustigt.

 

 

Lanson White Label SecFin champagne med lite högre sötma som är perfekt till frukt
Lanson White Label Sec
Från det prestigefyllda champagnehuset Lanson kommer denna unika produkt. Flaskan är, liksom Taittingers Nocturne, väldigt utmärkande och drar till sig uppmärksamhet bara genom att existera. När väl korken flugit av möts man av en komplex skapelse med en klar smak av persika. Då produkten är söt passar den utmärkt på en picknick där huvudfokus ligger på sötare frukter (ex. persika, jordgubb m.fl.). Priset är 379 kr och passa även på att lite, oortodoxt, följa Lansons ”serveringsråd”, nämligen att släppa ner frusna persikoklyftor.

 

 

Mia MoscatoMycket billig söt Cava som passar perfekt till söta desserter och frukter
Mia Moscato
Denna, relativt nya, Cava är en klass för sig. Priset är satt till 65 kr, men för denna ytterst låga summa får man ett väldigt prisvärt mousserande vin! Skapad av Cava-speciallisterna Freixenet var tanken att designa ett vin som passade lika bra till efterrätten som välkomstdrink. Det är mycket smakrikt och då den endast innehåller Muskat framträder druvtypiska smaker och softer  så som;  fläder, citrus och päron. Varför inte prova att använda den som en ingrediens i något trevligt bakverk och sedan bjuda på vinet tillsammans med denna.

 

 

Rotari Blanc de Blancs Extra BrutBra och torr spumante som passar utmärkt utan tilltugg
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
En fin och billig spumante från Trentino-Alto Adige i norra Italien som producerats enligt champagnemetoden. Detta är ett härligt torrt, fräscht, harmoniskt och fruktigt vin som till 100% består av chardonnay. En väldigt stilren flaska med en arom och smak som tilltalar de flesta. Många känner till Rotari Brut Riserva, men att bjuda på deras Blanc de Blancs Extra Brut är något speciellt. Den går utmärkt att dricka nu, men går även att lagra flera år framåt. Priset ligger på 129 kr och det är mycket bubbel för pengarna.

 

 

Pol Roger Brut VintagFantastiskt god årgångschampagne med ytterst komplexa smaker
Pol Roger Brut Vintage
En mycket trevlig champagne som de flesta känner till, men de flesta köper den “vanliga” champagnen. Dock finns det en betydligt bättre – Brut Vintage! I denna årgångschampagne är både smaken och doften otroligt komplex vilket gör att de flesta uppskattar den. När väl munnen vant sig vid de mängden smaker framträder mycket angenäma citrustoner, en fantastisk brödighet och toner av nougat. Den består av 60% Pinot noir och 40% Chardonnay. Har man väl beslutat sig för att köpa champagne kan man lika gärna köpa en fantastiskt prisvärd produkt! Priset är förvisso 515 kr, men för det får man ett stycke hantverk utöver det vanliga.