augusti 20, 2017

Recension på Instagram Aug 20, 2017 @ 14:03

ANNONS:

Lagrar du bubbel?
Alla mousserande viner klarar något år i en garderob, medan andra behöver flera decennier i en sval källare för att komma till sin fulla rätt. Både årgångs och non-vintage, som säljs via Systembolaget är unga och mår bra av att ligga och ”lugna ner sig” 6-12 månader innan njutning.
Vill man lagra längre skall man fokusera på champagne från bra årgångar (2002 eller 2008 finns att tillgå nu).
Fyra viktiga aspekter att tänka på:
️Jämn temperatur! Det optimala är 11 grader, men även både varmare och kallare fungerar. Det viktiga är att medeltemperaturen inte varierar mer än en grad under en vecka.
️Mörker! Alla viner tar skada av direkt solljus, men även till viss del ljuset från glödlampor. Köp skapelser i mörka flaskor och skulle de vara genomskinliga så kan ett tips vara att linda in dem i metallfolie.
️Lung och ro! Minimera buller och vibrationer. För mousserande vin är det inte lika viktigt som stilla vin, men det har viss påverkan.
️Luftfuktigheten! Man skall undvika för torr luft då korken torkar och förseglingen mellan vinet och yttervärlden bryts.
Till skillnad från stilla vin kan mousserande viner tydligen lagras stående under viss tid. Den senaste forskningen talar dock om en 60-gradig lutning för att låta ’ouillage’, alltså luftspalten stanna i halsen halvt i kontakt med korken. Om detta är sant vet jag ej. Det klassiska är dock att flaskorna ligger ner och det fungerar ypperligt bra. Lycka till med lagringen!!

Lagrar du bubbel?
Alla mousserande viner klarar något år i en garderob, medan andra behöver flera decennier i en sval källare för att komma till sin fulla rätt. Både årgångs och non-vintage, som säljs via Systembolaget är unga och mår bra av att ligga och ”lugna ner sig” 6-12 månader innan njutning.
Vill man lagra längre skall man fokusera på champagne från bra årgångar (2002 eller 2008 finns att tillgå nu).
Fyra viktiga aspekter att tänka på:
️Jämn temperatur! Det optimala är 11 grader, men även både varmare och kallare fungerar. Det viktiga är att medeltemperaturen inte varierar mer än en grad under en vecka.
️Mörker! Alla viner tar skada av direkt solljus, men även till viss del ljuset från glödlampor. Köp skapelser i mörka flaskor och skulle de vara genomskinliga så kan ett tips vara att linda in dem i metallfolie.
️Lung och ro! Minimera buller och vibrationer. För mousserande vin är det inte lika viktigt som stilla vin, men det har viss påverkan.
️Luftfuktigheten! Man skall undvika för torr luft då korken torkar och förseglingen mellan vinet och yttervärlden bryts.
Till skillnad från stilla vin kan mousserande viner tydligen lagras stående under viss tid. Den senaste forskningen talar dock om en 60-gradig lutning för att låta ’ouillage’, alltså luftspalten stanna i halsen halvt i kontakt med korken. Om detta är sant vet jag ej. Det klassiska är dock att flaskorna ligger ner och det fungerar ypperligt bra. Lycka till med lagringen!!
@moethennessy @krugchampagne @champagne_coulon @champagnehuset
Taggar: ? storewine ? mousserande skumpa bubbel krug lagravin coulon champagne lagrabubbel

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

10 Kommentarer

  1. truckdrivingrosa

    Åh vad spännande håller som just på att göra ett källarrum till typ vinkällare ?

     
    Svara
  2. ohejdat

    Intressant, varifrån kommer uppgiften att det går bra att lagra mousserande stående? Jag som jobbar med vin har tvärtom fått lära mig att det är ännu viktigare att mousserande ligger för kolsyran smiter gärna ut via en torr kork. Men jag vill alltid lära nytt och stående lagring skulle onekligen underlätta för mig när vinhyllan är full.

     
    Svara
  3. mousserande.se

    @ohejdat Informationen kommer från Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) samt boken J. Robinson Jancis Robinson’s Wine Course Third Edition pg 42-44. Senare studier har visat att kolsyran i luftspalten skyddar från uttorkning. Då det är ny forskning så kanske man skall vänta några år för att se om det faktiskt är sant eller om det endast funkar om man lagrar i 10-20 år.

     
    Svara
  4. jonasjacobsen

    @mousserande.se hur är det med 2009 .. 2011? Finns dom och är det lag pot?

     
    Svara
  5. mousserande.se

    @jonasjacobsen Absolut. Alla årgångar går att lagra 20-30 år, men de som rankas som ”utmärkta år” vinner mest på lagring.

     
    Svara
  6. johanj66

    Jag har bara några favoriter i hyllan i flera exemplar. Oftast är jag så nyfiken att det inte blir tal om någon längre lagring. ?

     
    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!