augusti 22, 2016

Recension på Instagram Aug 22, 2016 @ 18:49

ANNONS:

Brukar du lagra champagne?
Igår gavs jag möjlighet att prova en Grongnet Special Club från 1992 och trots att det var 24 år sedan skörden så var den full av liv och med en spänst jag sällan upplevt! Det är en speciell känsla när man öppnar en champagne som lagrats så många år och sedan jämför den med en betydligt yngre skapelse från samma hus. Upplevelsen av bubblorna är finare samt doften och smaken har rundats av och är mer komplex och elegant. Vidare är eftersmaken längre och mer angenäm. Det är inte svårt att lagra champagne själv utan det är främst fyra faktorer man bör tänka på:
1) De ska ligga ner för att inte korken skall bli torr och därmed släppa in syre som orsakar oxidation och total förstörelse.
2) De skall ligga mörkt. Tejpa igen en vinlåda och lägg in den i garderoben samt glöm bort den.
3) Temperaturen skall vara jämn. Även om 11 grader anses optimalt för vinlagring så går det utmärkt att lagra i rumstemperatur så länge temperaturen inte svänger allt för mycket över dagen.
4) Undvik vibrationer, dvs. lagra dem inte i kylskåp
Alla champagner blir bättre av några års vila, årgångschampagner upplevs oftast bäst 10-20 år efter skörden samt prestigecuvéer (ex. Dom Perignon, Sir Winston Churchill, Comtes de Champagne etc) blir egentligen först "prisvärda" när de uppnått minst 15 års ålder, men sedan fortsätter de att utvecklas under lång tid framöver!

Brukar du lagra champagne?
Igår gavs jag möjlighet att prova en Grongnet Special Club från 1992 och trots att det var 24 år sedan skörden så var den full av liv och med en spänst jag sällan upplevt! Det är en speciell känsla när man öppnar en champagne som lagrats så många år och sedan jämför den med en betydligt yngre skapelse från samma hus. Upplevelsen av bubblorna är finare samt doften och smaken har rundats av och är mer komplex och elegant. Vidare är eftersmaken längre och mer angenäm. Det är inte svårt att lagra champagne själv utan det är främst fyra faktorer man bör tänka på:
1) De ska ligga ner för att inte korken skall bli torr och därmed släppa in syre som orsakar oxidation och total förstörelse.
2) De skall ligga mörkt. Tejpa igen en vinlåda och lägg in den i garderoben samt glöm bort den.
3) Temperaturen skall vara jämn. Även om 11 grader anses optimalt för vinlagring så går det utmärkt att lagra i rumstemperatur så länge temperaturen inte svänger allt för mycket över dagen.
4) Undvik vibrationer, dvs. lagra dem inte i kylskåp
Alla champagner blir bättre av några års vila, årgångschampagner upplevs oftast bäst 10-20 år efter skörden samt prestigecuvéer (ex. Dom Perignon, Sir Winston Churchill,  Comtes de Champagne etc) blir egentligen först "prisvärda" när de uppnått minst 15 års ålder, men sedan fortsätter de att utvecklas under lång tid framöver!
@champagnehuset @champagneclubstockholm
Taggar: champagne skumpa söndagslyx ? bubbel grongnet1992 grongnet mousserande champagneprovning lagrachampagne

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

12 Kommentarer

  1. specialclubsverige

    Den var verkligen helt otrolig! Vilket ögonblick det var att få prova den! ??

     
    Svara
  2. richardblomberg

    Varför bor man inte i Sthlm…. Bara lite avis. 😉

     
    Svara
  3. 101kvm

    Vad spännande! Dom perignon har jag en hemma, så den är helt okej å lagra, eller ska de va från något speciellt år? Jag har varit så sugen på å prova Sir Winston Churchill, så får nog bli ett inköp

     
    Svara
  4. bubbel72

    @mattealden har du någon på lager

     
    Svara
  5. mousserande.se

    @101kvm Dom Perignon görs bara när det är ett bra år och den kan du lagra 25 år utan problem.

     
    Svara
  6. cooper_922

    Faktiskt min årgång ?

     
    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!