Generellt brukar man säga att skillnaden mellan en årgångschampagne (millésime) och en standardchampagne som är icke-årgångsmärkt är att millésimen skall reflektera årets druvor medan den senare mer skall reflektera husets stil. Vidare måste en årgångschampagne ligga minst 36 månader på jästfällning i jämförelse med standardchampagnens 15 månader. I och med att produktionsåret i en årgångschampagne är känd underlättas lagring och de kan, utan problem, utvecklas under 15-20 år. Av de senaste årgångarna anses 2002 vara bland de bättre och då det i år vilat under 14 år så får man nog säga att det är perfekt att njuta nu.
Taggar: måndagsmys mousserande årgångschampagne bubbel årgång skumpa millesime champagne
Lämna en kommentar
Utforska även
Champagne
Crémant
Mousseux
Cava
Corpinnat
Spumante
Prosecco
Franciacorta
Trentodoc
British Fizz
Sekt
Cap Classique
Tips på tilltugg
Recept
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Ta del av nyheter från oss på Mousserande!
Nästa månad ska jag nog ta och beställa den där Gosseten från 2002 som jag gått och tänkt på ett tag nu. Den här månaden fick det bli en låda med 6 flaskor som jag hoppas ska inkomma så man hinner prova någon i helgen. ?
@kevinrlappin Celebris 2002? Den är fantastisk!
Precis! Man måste prova den som är högst upp på listan någon gång
@kevinrlappin Pol Roger Winston är inte heller dum, men lite dyrare.
Nej den skulle jag kunna tänka mig ha på nedersta hyllan ett tag. Så man kan vid något speciellt tillfälle njuta ordentligt. Men vi tyckte väldigt mycket om Gosset så den står först på tur.