Söndagsläsning!
Vad är egentligen "röken" som syns någon sekund efter man öppnat en flaska mousserande vin?
Koldioxid (CO2) tror många men det är tyvärr fel! När korken flyger iväg sjunker trycket i flaskan dramatiskt vilket leder till att bundet CO2 expanderar och frisätts. Detta leder i sin tur till en väldigt snabb och lokal nedkylning av den vatten- och alkoholånga som finns i luftspalten i flaskans hals. Det man alltså uppfattar som "rök" är helt enkelt kondensation av gasformigt vatten och alkohol. Värt att veta är även att ju varmare flaskan är desto mer vatten finns i gasform samt ju mer CO2 frisläpps. Sammanfattningsvis, vill man således ha mycket rök skall man öppna en varm flaska, men det är inget jag rekommenderar Hoppa ni har en förträfflig söndagskväll!
#
Taggar: bubbel ? mousserande sublimering söndagsläsning skumpa
Lämna en kommentar
Utforska även
Champagne
Crémant
Mousseux
Cava
Corpinnat
Spumante
Prosecco
Franciacorta
Trentodoc
British Fizz
Sekt
Cap Classique
Tips på tilltugg
Recept
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Ta del av nyheter från oss på Mousserande!
Nu kom den. Jag har väntat
Yesss!
Intressant! Tack för informationen!
? hoppas imorgon kväll kan jag öppna en bubbel flaska och fira lite….om jag får mitt dyk certifikat …. annars blir det bara kaffe
Häftigt @mousserande.se
Tack för det!
Aha! Tack för den informationen!
Wow
Intressant ? Danke!
@bmwmamma1 Håller tummarna!!
@kevinrlavoie Skönt att veta att någon läser
Wow, vilken cool bild
@mousserande.se rolig å intressant info ?
???
Wow!!!
???
Underbar bild ?