Söndagsläsning!
Bevaras bubblorna i ett öppnat mousserande vin genom att en (silver)sked förs ner i halsen på flaskan?
Det enkla svaret är NEJ!
Detta är en myt utan någon förankring i vetenskap eller verklighet. Allt bygger på uttalandet av en Fransk dam som, enligt utsagor, "stoppade ner en silversked i flaskan och placerade den i kylen varpå den var fräsch dagen efter". Det viktiga i historien är just att den placerades i kylskåp vilket medför en lägre löslighet av kolsyran som således frisattes dagen efter då flaskan blev varm igen.
Hela hypotesen är grundligt utredd av Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, forskare vid Stanford Universitetet samt till och med Mythbusters. Genom omfattande jämförande experiment med många flaskor av samma typ, ursprung och årgång testades gastryck, vikt och sensorisk upplevelse. Resultaten var entydiga och visade att en tesked, silver eller ej, varken gjorde till eller ifrån.
Vill man ha bubblor kvar dagen efter rekommenderar jag en investering av en champagnestoppare (~100 kr) samt ställa in den i kylskåpet.
Ha en finfin söndag!
Taggar: myt ? bubbel skumpa mousserande skediflaskan champagne
Lämna en kommentar
Utforska även
Champagne
Crémant
Mousseux
Cava
Corpinnat
Spumante
Prosecco
Franciacorta
Trentodoc
British Fizz
Sekt
Cap Classique
Tips på tilltugg
Recept
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Ta del av nyheter från oss på Mousserande!
Och när händer det att det blir något kvar i flaskan…?
Haha @akessonh
@viktoriaholmqvist ställde mig samma fråga
Haha, hade dragit en kondom över flasköppningen
Men va!!! Besvikelsen @malinwicksell
?
@viktoriaholmqvist @ellinorsju Håller med om att det är ytterst sällan det händer
@jonathananhed Någon speciell variant du föredrar?
Haha, jordgubb. Den sätter sina spår
@mousserande.se jag testade de färgglada champagnestopparna i silikon som Systembolaget säljer. De ska bilda ett vakuum och behålla kolsyran. Jag upplever dock att när man öppnar flaskan igen, så far det ut rejält med kolsyra. Ungefär samma mängd som hade lämnat flaskan utan någon stoppare
Jag tycker faktiskt att det funkar bra hehe Har gjort lite empiriska tester
@rebeccca82r ??
Jag brukar stoppa i en vanlig tesked, det funkar inte hur länge som helst men till nästa dag går det bra Inte så ofta det blir något kvar men ifall om att, man vill ju inte kasta ut de goda dropparna #mousserande.se?
Jag brukar dricka upp flaskan.
Den myten har jag gått på?tack för info, man lär sig så länge man lever
@laalyn om jag inte har helt fel, ska man inte pumpa ut luften så det bildas vakuum när det gäller champagne eller mousserande ?, till skillnad mot om du ska korka igen en flaska vin. Till champagne ska du bara sätta för så bubblorna stannar kvar i flaskan. Rätta mig gärna om jag har fel
Vi har en väldigt bra champagnestoppare av märket Fackelmann som vi köpt i Tyskland (vet inte om den finns i Sverige ?) och den håller bubblorna kvar i över en vecka . Dom i silikon som säljs på bolaget är nog till vin, inte mousserande, om vi förstått det rätt.
@laalyn @vardagsliv1 Exakt, man skall inte pumpa ut ett vakuum. Principen är att bibehålla trycket och därmed minska utfällning av kolsyra. En gummiförsedd korkliknande skapelse som trycks ner och hålls kvar på något sätt är det bästa.
@martenssonskok De vi har håller också en vecka utan problem.
@bjoernjaevel Jag brukar dricka upp innehållet
@jonathananhed Aha, det är därför du alltid beskriver upplevelsen som fruktig
Om man vet med sig att man inte ska dricka hela flaskan bubbel, så är det bäst att öppna flaskan väl kyld och hälla upp i glas. Därefter på med champagnestopper och hålla fortsatt kyld (i isvatten eller i kylskåp) och göra ev påfyllningar. Ju varmare vätskan i flaskan blir och man tar av stopper eller har helt öppen flaska desto mer tryck försvinner. Kylan gör att kolsyran stannar i vätskan och värme ger motsatt effekt. Därav bör man aldrig öppna en champagne för varm och därefter kyla ned den. Då är effekten redan förlorad️?
@vardagsliv1 @mousserande.se man pumpar inte upp vakuum i flaskan, jag tror mer poängen är att silikonpluppen ska skapa ett vakuum kring flaskhalsen för att inte släppa ut bubblor. @martenssonskok det finns i silikon för obubbligt och bubbligt vin på bolaget 🙂 jag är nog inne på @ettfotose teori om temperaturen. Kylskåpskallt är helt enkelt inte tillräckligt kallt!
@ettfotose Helt rätt ?
Tack för att du tar upp detta!!??
Aha @laalyn vi har bara sett, och köpt, för icke-mousserande vin på systemet här i stan.
Här finns motstridiga uppgifter. Det finns ett vetenskapligt test gjort av Lektor i dryckenskunskap Micha Billing som visar motsatsen till det du skriver. För egen del så har jag använt metoden i snart 10 år och den funkar klockrent. Och det behöver absolut inte vara en silversked. Kolla även länken: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4131&artikel=5495029