oktober 30, 2016

Recension på Instagram Oct 30, 2016 @ 16:51

ANNONS:

Söndagsläsning!
Vilket bubbelglas är din favorit?
Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt då de flesta har sina favoritglas och de är givetvis "bäst". Faktum är att det glas man trivs mest med är också det bästa – oavsett om premierar doft/arom eller utseende. Jag skall erkänna att min främsta prioritering är smak- & doftupplevelsen. På bilden syns sju glas där de första två, från vänster, är av tulpantyp (tulip), följt av två flöjtvarianter (flute) samt tre tefat (coupe). Volymen bubbel i glasen är samma, 1 dl, men här kan man tydligt se att den visuella upplevelsen är olika beroende på glas, vilket också har en inverkan på känslan. När det gäller doft, smak och längd på kolsyra så är tulpanglasen bäst, följt av flöjterna och sist tefaten. Anledningen är mycket enkel – ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Tulpanglasen har också en relativt stor yta, men själva insnävningen vid kanten koncentrerar aromerna. Man brukar även säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på. Till riktigt gamla skapelser använder exempelvis jag mig ibland av konjakskupor. Smak och arom till trots så är utseendet väldigt viktigt för upplevelsen samt även om det finns någon känslomässig koppling. Det är därför väldigt svårt att säga vilket glas som faktiskt är det absolut bästa glaset då så många variabler inverkar och samspelar. Om jag dock måste välja en favorit av dessa sju så får det bli den längst till vänster, Orrefors Difference, då den är rejäl men ytterst tunn, klassiskt stilren och med en arom/smakprofil som är bäst av dessa.
Ha en finfin söndag.

Söndagsläsning!
Vilket bubbelglas är din favorit?
Att diskutera glas till mousserande viner är alltid känsligt då de flesta har sina favoritglas och de är givetvis "bäst". Faktum är att det glas man trivs mest med är också det bästa - oavsett om premierar doft/arom eller utseende. Jag skall erkänna att min främsta prioritering är smak- & doftupplevelsen. På bilden syns sju glas där de första två, från vänster, är av tulpantyp (tulip), följt av två flöjtvarianter (flute) samt tre tefat (coupe). Volymen bubbel i glasen är samma, 1 dl, men här kan man tydligt se att den visuella upplevelsen är olika beroende på glas, vilket också har en inverkan på känslan. När det gäller doft, smak och längd på kolsyra så är tulpanglasen bäst, följt av flöjterna och sist tefaten. Anledningen är mycket enkel - ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan. Tulpanglasen har också en relativt stor yta, men själva insnävningen vid kanten koncentrerar aromerna. Man brukar även säga att ju äldre ett mousserande vin är desto större yta skall man sikta på. Till riktigt gamla skapelser använder exempelvis jag mig ibland av konjakskupor. Smak och arom till trots så är utseendet väldigt viktigt för upplevelsen samt även om det finns någon känslomässig koppling. Det är därför väldigt svårt att säga vilket glas som faktiskt är det absolut bästa glaset då så många variabler inverkar och samspelar. Om jag dock måste välja en favorit av dessa sju så får det bli den längst till vänster, Orrefors Difference, då den är rejäl men ytterst tunn, klassiskt stilren och med en arom/smakprofil som är bäst av dessa.
Ha en finfin söndag.
@orrefors
Taggar: ? sekt söndagsläsning trentodoc crémant bubbelglas mousserande franciacorta prosecco orrefors champagneglas bubbel spumante espumante glas

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

39 Kommentarer

 1. helenaramses

  Jag håller med dig! Samma favorit som mig! Därför jag har just dem i mitt vitrinskåp @mousserande.se

   
  Svara
 2. dagenslchf

  2 favoriter – Det längst tii vänster och det längst till höger. 2 vackra ytterligheter till olika tillfällen

   
  Svara
 3. sanna_mattsson

  Jag har flera olika. Det beror på om jag dricker solo eller har sällskap.

   
  Svara
 4. sekelskifteshem

  Längst till vänster tulip – tror att bubblor och kyla behålls längre

   
  Svara
 5. mamipj

  Jag tycker det tredje från höger är snyggast och mest ”party”. Till mat gillar jag tulip-varianterna till vänster

   
  Svara
 6. ulla666

  Jag älskar orrefors nobelglas @mousserande.se

   
  Svara
 7. lailahagglund

  Det är godast att dricka ur glaset längst till vänster, men på Nyårsafton är det glaset till höger som gäller…det är sedan gammalt

   
  Svara
 8. edmcbain

  Tulpanglas helt klart men ibland dricker vi i coupeglas (Marie Antoinette) för att det känns lite gammaldags romantiskt på nåt sätt ??

   
  Svara
 9. jockefridman

  Jag väljer alltid tulpanformade glas när det finns till hands! Skulle nog aldrig välja coupe-glas trots att de ofta är väldigt fina rent estetiskt.

   
  Svara
 10. kevinrlavoie

  Håller med! Difference är bäst!

   
  Svara
 11. malund68

  Underbar bild @mousserande.se ? Själv föredrar jag tulpanglas?

   
  Svara
 12. johanj66

  Vacker uppsättning. Jag föredrar tulpanformade glas ?

   
  Svara
 13. wolfmom70

  Föredrar att dricka ur tulpanglas, men tycker att flera flöjtvarianter är bra. Sen är det ju kul om glaset ser estetiskt bra ut. Av någon konstig anledning blir smakupplevelsen bättre om man tycker glaset är snyggt

   
  Svara
 14. leenaoginder

  Fluteglasen är trevliga och dricka ur

   
  Svara
 15. h.husfruen

  Tunna tulipanglas men kan tycka att en champagneskål kan vara trevlig ibland.

   
  Svara
 16. caeri68

  Nr 2 och 7 och då går jag bara på min estetiska känsla ?

   
  Svara
 17. martenssonskok

  Tulpanglas är absolut våra favoriter, följt av flöjtglasen. Men visst är tefaten vackra, speciellt när dom står i en sån där champagnefontän!

   
  Svara
 18. marikae2

  Höga smala typ #iittala essence ??? men snyggast att dricka ur kupor

   
  Svara
 19. ampalang

  Kul att du nappade på idén med glas! Föredrar också själv Orrefors Difference men varierar emellan Crisp och Sparkling beroende på vad det är för bubbel och hur jag tycker det smakar bäst. Ny erfarenheter gör jag oftast med Crisp och utgår därifrån hur och om jag vill dricka det igen.

   
  Svara
 20. xanntid

  Diffrence serie rules oavsett dryck. HExtremt hög kvalitet för doft/arom! Numera kör jag Richard Juhlins optimum till skumpa men även diffrence crisp eller konjakskupor till lite äldre

   
  Svara
 21. the78

  Nr 5 så snyggt glas ?????

   
  Svara
 22. castorevin

  Gillar 5:an och iittalas essense ??

   
  Svara
 23. castorevin

  Tack för bra inlägg?

   
  Svara
 24. tesswpalo

  Vänster och högerkanten förgyller ett festligt tillfälle. Högerkanten känns lite fab old style ??????

   
  Svara
 25. pattzy_

  Den fyrkantiga

   
  Svara
 26. bubbelrosa

  Kanonbra inlägg själv är jag en flöjtare men ska nog köpa mig ett par tulpaner bara för att jämföra och se om jag kan känna någon skillnad

   
  Svara
 27. annaisandby

  Jag älskar tulpan och har helt underbart fantastiska Spiegelau som tyvärr kostar rent för mycket. Sen är coupémodell mycket festliga ibland ?

   
  Svara
 28. stephaniehawk

  Efter att ha vart på en champagneprovning i regi av Riedel köpte vi deras champagneglas från Veritas-serien och jag älskar dem! I vårt hem kommer vi aldrig dricka eller servera champagne eller annat bubbel i flute-glas igen, vilken skillnad!

   
  Svara
 29. lennie63

  Nr 2 fr höger?

   
  Svara
 30. jagheterpauline

  Vart kommer nr 5 ifrån? Någon som vet vart man kan köpa liknande? @mousserande.se

   
  Svara
 31. mousserande.se

  @jagheterpauline Alla glasen är från Orrefors och just nr. 5 (från vänster) kallas Divine. Finns att köpa i butiker som säljer glas; typ Cervera.

   
  Svara
 32. nine_selenius

  Vi har både Difference och Street. Och inget glas slår Difference!! ️️️

   
  Svara
 33. widarlein

  Intermezzo coupe! Lätt bästa glaset!

   
  Svara
 34. cricriperu

  Nr 2 från vänster är helt klart min favoritform, men har också et glas från C&S i tulip-stil som jag älskar. Eller, min farmors pappas handblåsta 100-åriga glas ? kommer bara fram på nyårsafton

   
  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!