One Blue (6,5)

One Blue är skapad i Valencia, Spanien av Alberto Fernandez för vinhuset Artesanos del Vino. I etiketten har man in inkorporerat en blå Swarovski-kristall och färgen är briljantblå! Den är baserad på de tre klassiska druvorna Macabeo, Xarel.lo och Parelada med ytterligare några delar Chardonnay inkluderad. Hela tre år tillåts den ligga på jästen och sedan tillsätts dosagen på 15 g/L.

One BlueProducent: Artesanos del Vino
Årgång: NV
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: 15 g/L
Arom: Doften är mycket återhållsam men med en frisk känsla. Primära aromer är ananas, gula äpplen, ljust bröd och hallon.
Smak: Smaken är frisk och fruktig med inslag av gula äpplen, moget päron, citrusfrukter, örter och ljust bröd. Det finns dock en underliggande obalanserad beska samt surhet som även intensifieras under eftersmaken.
Serveringstemperatur: 3-10 grader
Passar bra till: Fisk, skaldjur, ljust kött eller fågel
Pris: 260 kr
Artikelnr: 71598
Druvsammansättning: Macabeo, Xarel.lo, Parelada och Chardonnay i ännu okänd kombination.

Motivering och betyg: One Blue är en intressant briljantblå skapelse med en återhållsam, men frisk doft samt en fruktig smak. Balanserna är dock inte optimala och den är både för besk och sur. Att den sedan innehåller färgämnet E133 är egentligen bara av estetiska skäl. Förvisso är E133 nu godkänt i EU (tidigare var det förbjudet i Sverige), men det finns ett fåtal rapporter om allergiska reaktioner i samband med intag hos vissa känsliga individer i de koncentrationer som här används. Brukar man reagera på karamellfärg, färgglatt godis, färgglad läsk m.m. så bör man undvika detta bubbel. Vidare är den absolut inte prisvärd – för 260 kr får man väldigt många bättre Spanska mousserande viner! Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 6,5.

Blank

Hur betygsätter du One Blue? Rösta och kommentera gärna nedan.

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan: