Oudeis Alta Langa Metodo Classico Brut 2016

16 jun, 2021 | 9, Brut, Spumante

🍾 Oudeis Alta Langa Metodo Classico Brut 2016.
nr 50928; 299 kr⁠⁠⁠
🇮🇹 Italien, Piemonte, Alta Langa
🍇 85% Pinot Nero och 15% Chardonnay.
🍭 0,6 g/ 100 ml (Brut).
👃🏼 Diskret med fruktiga toner av honung, vit persika, grapefrukt, vanilj och örter.
💋 Frisk fräschör med en balanserad syra och mjuk, men framträdande mousse. Toner av stenfrukter, solmogen citrus, mineral, vita blommor, vanilj, örter och mineral.
🏡 Enrico Serafino startade sin produktion med Champagnemetoden (Metodo Classico) 1878 i samma vinkällare som används ännu idag. Namnet Oudies kommer från Grekiskans Odysseus.
👤 Alta Langa är ett område i norra Italien vilken ofta benämns som ett hemligt smultronställe för viner, men där fokus tidigare främst legat på still viner. Nu har dock vinvärlden börjat få upp ögonen för de mousserande vinerna som ofta benämns som snäppet bättre än Franciacorta. Området har DOCG-beteckning (dvs. den högsta kvalitetsnivån) och det var faktiskt här man ursprungligen började producera mousserande vin i Italien. Produktionen är följer ”Champagnemetoden” och flaskorna måste ligga minst 30 månader på jästen. Vidare får man endast använda Pinot Nero och Chardonnay, men i vilka proportioner man önskar. Jag upplever denna Spumante som riktigt bra, med härligt fräscha toner av stenfrukter och vita blommor och med en hel del underliggande örtiga och mineral-toner som förhöjer upplevelsen ytterligare. Den kommer säkerligen att utvecklas väl under de närmaste 10 åren, men är underbar redan nu!
🕰 2021-2031 (lagringspotential).⁠⁠
🏅 9,0 (exceptionell Spumante).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev