Pongrácz Blanc de Blancs Brut

28 sep, 2022 | 9, Blanc de Blancs, Brut, Cap Classique

🍾 Pongrácz Blanc de Blancs Brut.⁠
nr 58385; 150 kr
🇿🇦 Sydafrika, Western Cape
🍇 100% Chardonnay.⁠
🍭 0,5 g/100 mL (Brut).⁠
👃🏼 Frisk och fruktig doft med inslag av gult äpple, mogna stenfrukter, mogen citrus, ljust bröd och mineral.⁠
💋 Frisk, fruktig och lätt komplex. Toner av gult äpple, plommon, päron, solmogen citrus, brioche och tropiska frukter återfinns. Syran är bra balanserad.⁠
🏡 Ungraren och oenologen Desiderius Pongracz kom till Sydafrika 1958 och mycket utav dess vinnäring har honom att tacka. Desiderius förde med sig kunskap om olika druvor, däribland Chardonnay, och även hur man använder sig av den traditionella metoden för tillverkning. Det är för att hedra Herr Pongracz man har uppkallat detta vin efter honom.⁠ Producenten bakom heter Bergkelder/Distell.
👤 Detta är en Blanc de Blancs, dvs. endast gjord av gröna druvor som i detta fallet är Chardonnay. Den är tillverkad enligt ’Champagnemetoden’, och har legat 36 månader på sin jästfällning vilket skapat en riktigt trivsam kreation. Initialt möts man av en lätt och frisk aromprofil av gula äpplen, päron och citrus, men med stigande temperatur framträder en mer komplex skrud i form av brioche, tropiska frukter och mogna stenfrukter. En av provarna utbröt ”Denna blir svår att finna i en blind champagneprovning” och jag kan bara hålla med om att det är ett formidabelt hantverk. ⁠Den klassiska Pongracz är bra, men det är riktigt roligt att även deras BdB levererar med bravur.
🕰 2022-2026 (mindre lagringspotential).⁠
🏅 9,0 (exceptionell Méthode Cap Classique)!⁠

Hur betygsätter du vinet?

1 kommentar

  1. Johan Lindström

    Mycket frisk om god smak med fina bubblor helt i klass med de bättre franska Crémanterna och dessutom i mitt tycke mycket prisvärd.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev