Prosecco 🇮🇹
Prosecco är ett mousserande vitt- eller rosé-vin från norra Italien.
Vad är prosecco?
Översikt
Prosecco är ett vitt eller rosé mousserande vin från nordöstra Italien. Druvsorten som används är glera och bubblorna får man genom en andra jäsning i trycktank. Namnet Prosecco har tidigare använts för en sort av vindruva, som 2009, döptes om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet. Prosecco DOC omfattar mark i både Venetien, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen strax norr om Treviso samt Friuli-Venezia Giulia. Prosecco är också världens mest exporterade mousserande vin.
Hur tillverkas prosecco?
Prosecco framställs genom en andra jäsning i ståltank (s.k. Charmatmetoden eller italienska; Metodo Martinotti) vid en maxtemperatur på 20 grader. Vinet lagras också 18–24 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. Resultatet blir ett lätt och aromatiskt vin med fruktiga aromer men utan utvecklade och brödiga toner.
Prosecco, frizzante eller spumante?
Prosecco finns i lätt pärlande stil och då står det Frizzante (1-2,5 Bars tryck) på etiketten. Är det mer bubblor, likt Cava eller Champagne, då står det oftast Spumante (över 3 bars tryck). Prosecco DOC täcker in fyra typer: vanligt Prosecco, lätt mousserande Prosecco Frizzante, det ihärdigt bubblande Prosecco Spumante sam Prosecco Rosé!
Vilka druvor får användas?
Alla Prosecco viner görs till 85% av druvan Glera. Resterande 15% kan bestå av exempelvis lokala druvor som Verdiso, Bianchetta Trevigiana, och Perera men också av mer klassiska druvor som Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Nero.
Finns det prestige-prosecco?
I begränsade områden i Conegliano Valdobbiadene anses det vara extra bra förutsättningar att ge högre kvalitet på druvorna tack vare speciell jordmån och vingårdarnas läge. Här tillverkas prosecco enligt traditionell metod, alltså en andra jäsning på flaska och dessa får oftast den högre kvalitetsstämpeln DOCG.
Sockerhalt i prosecco
När det gäller sockerhalten så finns det främst fyra olika nivåer.
- Extra Brut – max 0.6 g/100 mL
- Brut – max 1,2 g/100 mL
- Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
- Dry – 1,7-3,2 g/100 mLL