Recension på Instagram Aug 28, 2016 @ 11:53

Posted · 11 Comments

Söndagsläsning!
Tanken med 'söndagsläsning' är att gå lite mer på djupet inom något som handlar om mousserande viner. Det blir aldrig en recension utan mer vinhus, årgångar, druvor, korkar, etiketter m.m. som kommer att avhandlas. Texterna kan bli rätt långa. Hoppas detta är något som uppskattas.
Dagens söndagsläsning handlar om ett spännande champagnehus, José Michel & Fils, som grundades 1847 och ligger i den lilla byn Moussy strax söder om Epernay. Just nu är det femte generationen vinodlare som driver verksamheten och druvodlingarna är utspridda runt hela byn. Produktionen uppgår till ungefär 160 000 flaskor/år. De är även med i Club Tresors de Champagne (Special Club), vilket är ett slags konsortium av 29 odlare som gemensamt väljer ut årets bästa skapelser vilka blir en slags prestigecuvée för huset. De nordligaste vingårdarna definieras främst av en lerig jordmån och där odlas främst Pinot Meunier och Pinot Noir medan de södra har mer kalk i marken och där fokuserar man på Chardonnay. Vad som är spännande med detta hus är att de använder en stora andel Pinot Meunier samt att de man främst utnyttjar gamla vinstockar. I ovanstående kollektion finns ingen skapelse med mindre än 50% Pinot Meunier. Både med och utan malolaktisk jäsning används och den sker både i ståltankar och gamla ekfat samt man använder en måttlig dosage.
Champagneexperten Richard Juhlin uppskattar detta champagnehus och dess förmåga att skapa otroligt bra kvalitetsprodukter av Pinot Meunier. Han säger; "“The two great exceptions that prove the rule about the maturing potential of Pinot Meunier are Krug and José Michel". Är man intresserad att prova igenom alla deras olika skapelser så finns det en samlingslåda på Systembolaget (nr 77754; 2094 kr). Ett spännande hus med unik karaktär samt lagringsduglig under många år framöver.

Söndagsläsning!
Tanken med 'söndagsläsning' är att gå lite mer på djupet inom något som handlar om mousserande viner. Det blir aldrig en recension utan mer vinhus, årgångar, druvor, korkar, etiketter m.m. som kommer att avhandlas. Texterna kan bli rätt långa. Hoppas detta är något som uppskattas. 
Dagens söndagsläsning handlar om ett spännande champagnehus, José Michel & Fils, som grundades 1847 och ligger i den lilla byn Moussy strax söder om Epernay. Just nu är det femte generationen vinodlare som driver verksamheten och druvodlingarna är utspridda runt hela byn. Produktionen uppgår till ungefär 160 000 flaskor/år. De är även med i Club Tresors de Champagne (Special Club), vilket är ett slags konsortium av 29 odlare som gemensamt väljer ut årets bästa skapelser vilka blir en slags prestigecuvée för huset. De nordligaste vingårdarna definieras främst av en lerig jordmån och där odlas främst Pinot Meunier och Pinot Noir medan de södra har mer kalk i marken och där fokuserar man på Chardonnay. Vad som är spännande med detta hus är att de använder en stora andel Pinot Meunier samt att de man främst utnyttjar gamla vinstockar. I ovanstående kollektion finns ingen skapelse med mindre än 50% Pinot Meunier. Både med och utan malolaktisk jäsning används och den sker både i ståltankar och gamla ekfat samt man använder en måttlig dosage. 
Champagneexperten Richard Juhlin uppskattar detta champagnehus och dess förmåga att skapa otroligt bra kvalitetsprodukter av Pinot Meunier. Han säger; "“The two great exceptions that prove the rule about the maturing potential of Pinot Meunier are Krug and José Michel". Är man intresserad att prova igenom alla deras olika skapelser så finns det en samlingslåda på Systembolaget (nr 77754; 2094 kr). Ett spännande hus med unik karaktär samt lagringsduglig under många år framöver. 
@champagnehuset
Taggar: champagne skumpa söndagsläsning josemichel ? mousserande vardagslyx samlingslåda prisvärt bubbel söndagsmys fynd

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan:
11 Responses to "Recension på Instagram Aug 28, 2016 @ 11:53"
  1. barakulkul skriver:

    Inspirerande läsning – tack!

  2. mousserande.se skriver:

    @johanj66 Hoppas att ni gillar dem lika mycket som vi. Det är en unik upplevelse att prova hela reportoaren av ett litet hus. Tänk bara på att temperaturen inte skall vara för låg utan låt den gärna bli 7-8 grader (egentligen framträder de främsta smakerna i all champagne runt de graderna). Hör gärna av dig om utfallet.

  3. johanj66 skriver:

    Beställt och klart

  4. kevinrlavoie skriver:

    Stor tumme up för söndagsläsningen! ?

  5. baloo0409 skriver:

    Intressant med söndagsläsning! ??

  6. lakritssvarta skriver:

    Yes, jag uppskattar “söndagsläsningen”. Mycket intressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *