mars 1, 2016

Recension på Instagram Mar 01, 2016 @ 21:18

Data structure unexpected.

I Fågeltofta socken i Tomelilla kommun, beläget mellan Tomelilla och Brösarp på Österlen ligger Kronvalls slott, uppfört 1760. Sedan 1996 har familjen Åkesson arrenderat herresätet och nyttjar källarutrymmet, beläget 8 meter under markytan, för att lagra mousserande vin av druvor från södra Frankrike som jästs på Kiviks Musteri. Vinet i fråga är Kronvalls Vinslott Tirage (nr 7753; 199 kr) från 2010-års skörd. Det är en torr och frisk upplevelse som erbjuder aromer av päron, mogna äpplen, ljust bröd, apelsin och nougat. Riktigt hygglig upplevelse, men som tyvärr har en lite för hög prislapp, enligt oss. Betyget blir 7,5 (bra)!
I Fågeltofta socken i Tomelilla kommun, beläget mellan Tomelilla och Brösarp på Österlen ligger Kronvalls slott, uppfört 1760. Sedan 1996 har familjen Åkesson arrenderat herresätet och nyttjar källarutrymmet, beläget 8 meter under markytan, för att lagra mousserande vin av druvor från södra Frankrike som jästs på Kiviks Musteri. Vinet i fråga är Kronvalls Vinslott Tirage (nr 7753; 199 kr) från 2010-års skörd. Det är en torr och frisk upplevelse som erbjuder aromer av päron, mogna äpplen, ljust bröd, apelsin och nougat. Riktigt hygglig upplevelse, men som tyvärr har en lite för hög prislapp, enligt oss. Betyget blir 7,5 (bra)! @akessonvinproducenter @kronovallsvinslott @orrefors
Taggar: tisdagsmys kronovallsvinslott mousserande 7753 tirage bubbel svenskt ? vardagslyx

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

13 Kommentarer

 1. saraappelkvist

  Kan verkligen rekommendera besök där! Mat och dryck fantastiskt kombinerat #kronvallsslott

   
  Svara
 2. arudsvik

  Kanonställe.. Vi gifte oss där för ca 1 år sedan och hade en makalöst god middag i härlig slottsmiljö. Trevligt att besöka vinkällaren också. Håller med @a.björkroth att 199:- för ett svenskt mousserande vin är helt ok!

   
  Svara
 3. tom_i_laholm

  De glasen! Vill ha dem, men tjejen säger nej…

   
  Svara
 4. leilasiljan

  Låter som ett mycket spännande vin. Glasen är fina och goa att dricka ur

   
  Svara
 5. penni_wedholm

  När nu ändå glasen kom upp på diskussion; jag har en gång lärt mig att champagneglas egentligen ska vara vida upptill (så att man känner av doften ordentligt). Vad säger ni om det?

   
  Svara
 6. boygogne

  @penni_wedholm De ska gå in högst upp. Gärna drickas ur ett vitvinsglas och kör du BdB bör du dricka ur ett Chardonnayglas och kör du BdN ur ett Pinot noir glas.

   
  Svara
 7. penni_wedholm

  Men tittar man på just tex Orrefors finns det många champagneglas som är vida upptill och jag fick förklarat detta för mig på en champagneprovning för ett par år sedan. Även i/kring Reims minns jag att champagnen då och då serverades i vinglas.

   
  Svara
 8. mousserande.se

  @penni_wedholm De sämsta glasen att uppleva champagne på är de, vida och grunda, kuporna. En insnävning upptill koncentrerar däremot dofterna. Vidare är det även en fördel med en lång färdstäcka för bubblorna då de fylls med mer aromer under resan mot ytan. Som @boygogne skriver föredras numera ”vanliga” vinglas av många och det är även dessa man finner vid provningar. Själv är jag omåttligt förtjust i just tulpanglasformen (som den på bilden ovan).

   
  Svara
 9. denisemoistad

  @torben_moistad de ger en svensk så bra betyg. Måste vi pröva!

   
  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Data structure unexpected.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!