Salon Blanc de Blancs 2006 (9,0)

Aimé Salon såg den kvalitativa potentialen i druvorna från byn Le Mesnil-sur-Oger. Han bestämde sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil. Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning är numera en av de mest åtråvärda. Den första årgången var 1905, som kom ut 1911, och 2017 lanseras årgång 2006 som är nummer 40:e i raden. I minst 10 år tillåts den vila på jästfällningen. Årgången 2006 bjöd på omväxlande väder i Salons vingårdar. Varma juni- och julimånader lämnade plats åt en kall och regnig augusti som hotade förutsättningarna att få den syra- och mognadsbalans som krävs för att kunna göra ett vin som lever upp till Salons krav.

Salon Blanc de Blancs 2006Champagnehus: Salon Delamotte
Årgång: 2006
Alkoholhalt: 12%
Sockerhalt: 4 gram/L (Extra Brut)
Arom: Komplex med silkeslena toner av gult äpple, moget päron, rostade hasselnötter, honung och nougat.
Smak: Torr, komplex och fruktigt mjuk. Toner av gula äpplen, tropisk frukt, gräddkola, nougat, nötter, citrusfrukter, rostat bröd, och kalkrik mineral. Syran är markant, men balanserad. Vinet upplevs fortfarande ungt.
Serveringstemperatur: 8-12 grader
Passar bra till: Fisk, skaldjur, ljust kött eller fågel.
Pris: 3799 kr
Artikelnr: 95978
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Salon Blanc de Blancs 2006 är i en klass för sig när det gäller champagne. Ett hus, en cuvée och endast skapad de bästa åren har framodlat en eftertraktad legend. Vid provningen 2017 måste jag ändå säga att den upplevs rätt ung vilket bådar gott inför framtiden. Tanken med just Salon är inte att den skall njutas nu utan den framträder i sin rätta skrud först efter 10-20 års extra flasklagring. De klassiska nyanserna från en riktigt välgjord Blanc de Blancs finns där, men som sagt, de amplifieras och förfinas ytterligare med några års lagring. Detta är dock en ultra-prestige-champagne som absolut INTE bör köpas om man inte har väldigt mycket pengar. Priset är extremt högt för den njutning man får, men det är givetvis en hög produktionskostnad som ligger till grunden. Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 9,0 (exceptionell champagne).

Blank

Hur betygsätter du Salon Blanc de Blancs 2006? Rösta och kommentera gärna nedan.

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan: