Sav Sparkling (5,0)

 

När tjälen gått ur marken, runt Storsjön i Jämtland, skördas den björksav som används för att producera Sav Sparkling. Först skapas ett stilla vin som jäser upp till en alkoholhalt på 11%. Det görs med en specialodlad jäst som ger exakt det resultat vi vill ha och minimerar riskerna för att något ska gå fel. Björksaven är besvärlig och till skillnad från druvjuice är den mycket svårare att kontrollera. Det stilla vinet läggs på flaskor och det är här den andra jäsningen sker och bubblorna kommer in i flaskan. Processen är en anpassning av méthode classique eller den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet vilar sedan på sin jästfällning under två år för att utveckla smaken och karaktären som ger Sav Sparkling sin helt unika karaktärprofil.

Sav SparklingProducent: Björksavsprodukter i Åre AB
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: <3 g/L
Arom: Doften är frisk och man upplever aromer av björksav och gräs.
Smak: Smaken är mycket speciell. Det finns toner av citrus och björksav, men även en långvarig beska och trätoner.
Serveringstemperatur: 6-12 grader.
Passar bra till: Sällskapsdryck.
Pris: 332 kr
Artikelnr: 30103
Druvsammansättning:

Motivering och betyg: Är Sav Sparkling smakmässigt prisvärd – absolut inte! Är det en unik upplevelse – jajamensan! Jag misstänker att om någon kock lyckas kombinera detta vin med en maträtt så har man en Michelinstjärna direkt! Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 5,0.

Blank

Hur betygsätter du Sav Sparkling? Rösta och kommentera gärna nedan.