Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006

Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 (9,5)

Huset Taittinger är det tredje äldsta ännu verksamma specialiserade Champagnehus. Företaget grundades 1734 och huvudkontoret ligger i staden Reims i regionen Champagne-Ardenne. Egentligen grundades huset som Fourneaux et Cie Maison de Champagne, men köptes 1931 av Pierre-Charles Taittinger som bytte dess namn till Ets Taittinger Mailly & Cie. Värt att notera är att Husets prestigechampagne (La Cuvée Prestige) kallas “Comtes de Champagne”. Taittinger har även en stark konstnärlig koppling med serien Art Collection där samtida konstnärer såsom Amadou Sow, Rauschenberg och Roy Lichtenstein formgivit flaskan till Taittingers årgångschampagne Millésimé.

Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006Champagnehus: Taittinger
Alkoholhalt: 12%
Årgång: 2006
Sockerhalt: 10 g/L
Arom: Komplex och frisk doft med inslag röda äpplen, rostat bröd, hasselnötter, ananas och apelsin.
Smak: Torr, frisk och krämig smak med toner av gröna äpplen, ljust bröd, tropiska frukter, nötter, mogen citron och mineral.
Serveringstemperatur: 8-12 grader
Passar bra till: Aperitif, fisk, skaldjur, ljust kött eller kyckling.
Pris: 1350 kr
Artikelnr: 75978
Druvsammansättning:[chart data=”0,100,0″ bg=”FFFFFF” labels=”|100% Chardonnay|” colors=”FF4D4D,4DFF4D,4D4DFF” size=”400×100″ title=”” type=”pie”]

Motivering och betyg: Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 är champagnehusets prestigechampagne och den lever verkligen upp till namnet. Förvisso är den fortfarande ung, men trots detta utstrålar den redan en komplexitet som sopar banan med de flesta BdB. Den är friskt fräsch med en viss krämig textur samt en relativt hög, men bra balanserad syra. Redan vid upphällning finner man små och pigga bubblor som är ihållande under hela sittningen. Doften och smaken är komplex med härliga nyanser av tropiska frukter, torkad frukt, mogna citroner, viss mineral och en bakomliggande nötighet (som jag förväntar bli mer dominant ju längre skapelsen lagras). Det samlade helhetsintrycket ger denna dryck, enligt oss, ett betyg på 9,5.

Blank

Hur betygsätter du Taittinger Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006? Rösta och kommentera gärna nedan.

Hur betygsätter du vinet? Rösta och kommentera gärna nedan: