december 18, 2022

Bästa mousserande vin och champagne till nyår 2022

ANNONS:

Vilket är egentligen det bästa mousserande vinet till nyår 2022? Det beror helt enkelt på vem du är och vad du föredrar! Nedan finner ni en lista på prisvärd mousserande viner och champagne som säkerligen kommer att funka utmärkt under hela nyårsfesten – från aperitifen, genom middagen till nyårsskålen!

Några enkla tips:

  • Njut det godaste (ej nödvändigtvis det dyraste) mousserande vinet så tidigt som möjligt. Klockan 00:00 har ingen varken tid eller fullt fungerande smaklökar för att uppskatta nyanserna i ett bra vin. Satsa därför på något som är relativt fruktigt vid 12-slaget vilket mer lättillgängligt.
  • Många av de bästa mousserande vinerna är inget du finner direkt på butikshyllan utan de måste beställas. Idag är det väldigt enkelt att skapa ett konto på Systembolaget.se, välja ut sin produkt samt få den levererad till valfritt Systembolag utan extra kostnad. Inget krångel, du behöver inte prata med någon och du får oftast dina varor inom 8 dagar (men oftast betydligt tidigare). Tycker man ändå att det är svårt så hjälper alltid personalen i butikerna dig.
  • Att kombinera mat med mousserande vin kan vara trevligt och ger en känsla av prestige förutom att den är en utomordentligt bra smakgivare. Varför inte börja kvällen med Crème Ninon, en soppa baserad på gröna ärtor och riktigt torrt mousserande vin och följa upp med en god Risotto spetsad med champagne? Till efterrätt finns det otaliga antal varianter där mousserande vin kan inkluderas, men två av mina favoriter är Champagnepannacotta samt Champagnesorbet. Alla de bästa tilltuggen hittar ni här: MUMSIGT TILL MOUSSERANDE!
  • Av någon anledning så smakar mousserande viner som genomgått en andra jäsning på flaska (ex. champagne, crémant samt cava m.fl.) betydligt bättre om detta ligger i en magnumflaska. Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen, är lika stor som i en vanlig flaska, men volymen är dubbelt vilket ger en långsammare utveckling. Utöver detta ser det ytterst festligt ut med en stor flaska och då man även “äter med ögonen” så kan detta höja stämningen ytterligare under kvällen.

ALKOHOLFRITT:

Oddbird Spumante Alkoholfri, 88 kr
Just denna kreation är faktiskt en Prosecco i grunden som lagrats 12 månader, men som sedan varsamt avalkoholiserats. Halvtorr, balanserad, frisk smak av honungsmelon, ananas, fläder, päron och krusbär med mindre toner av mineral.

PROSECCO:

Jeio Prosecco Superiore Brut, 149 kr
Ungefär 25% av all prosecco får den högsta kvalitetsklassificering D.O.C.G. och detta är en av dem. Detta är en halmgul kreation med pigga bubblor och en diskret, men fruktig doft möter näsan och siar om en härlig upplevelse framöver. Glera-druvans fruktiga aromer är närvarande, men de blandas med mer komplexa undertoner än man vanligtvis finner i prosecco.

Col Vetoraz Valdobbiadene Brut 2021, 328 kr
Initialt möts man av en svagt gulgrön kreation med mycket små bubblor och en diskret, men friskt fruktig, doft!⁠ Glera-druvans klassiska aromer finns där, men de är mer raffinerade är gemene prosecco. Vidare upplevs den inte söt utan mer frisk.

CAVA:

Il Barone Cava, 69 kr
Aromprofilen är fruktig och man finner trivsamma toner av honungsmelon, solmogen citrus och stenfrukter. Med ökande temperatur utvecklads den mer. Då det är en semi seco har den en tydlig fruktsötma, men i detta fallet är den inte påträngande utan mer trivsam.⁠

Perelada Cava Stars Brut Organic 2020, 119 kr
Aromprofilen följer den klassiska cava-stilen, men det finns ett bakomliggande mer komplext djup som framträder med lite luft och temperatur. Vinet, som är skapat enligt den traditionella metoden, har vilat drygt femton månader på sin jästfällning och är eko-certifierat.

CRÉMANT:

Louis Bouillot Brut, 139 kr
En mycket trivsam skapelse där doft och smak är fruktiga med toner av mineral, äpplen och bröd. Detta är verkligen ett väldigt bra mousserande vin som passar till skaldjur i alla dess former eller att skåla och dricka som det är. Har precis kommit ut som halvflaska vilken är underbart god!

Langlois Crémant de Loire Brut, 159 kr
Langlois-Chateau ägs av champagnehuset Bollinger, vilket sätter en diskret kvalitetsstämpel på skapelsen. Denna crémant är väldigt god och fungerar såväl till mat som till “sippvin”. Chenin blanc-druvan dominerar med pigga aromer av honung, blommor och citrus.

Clotilde Davenne Brut Extra, 155 kr
Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod med mycket låg sockrhalt. Aromprofilen är frisk med tydliga grapefrukt- och citronskals-toner. Vidare finner man viss syrlig äppelfruktighet följt av en del brödighet samt örter.

CHAMPAGNE:

Palmer Brut Reserve, 329 kr
Tydligt fruktig struktur med tungvikt på moget gult äpple och fruktiga citrusfrukter, men med en underliggande krämighet och nougatton. Produktionsmässigt är skapelsen lagrad på sin jästfällning i över tre år samt upp till 39% reservvin från tidigare årgångar har använts.

Pierre Peters Cuvée de Réserve, 419 kr
Cuvée de Réserve är en blend som beståe av 50-60% av en basårgång och resterande del kommer från Pierre Péters perpetual reserve som är en blandning av flera årgångar varav den äldsta är 1988! Själva bubblet har en härlig fräschör och samtidigt utstrålar den en enorm kraft och styrka! Relativt fyllig, frisk och trivsamt torr smak med mineral, gult äpple och citrus som primära toner.

Taittinger Brut Réserve, 479 kr
Huset Taittinger är det tredje äldsta ännu verksamma Champagnehuset. Det är en komplex skapelse, torr och fylld med citrus-smaker, men det finns även ett begynnande djup och bakomliggande nötighet samt en härlig fruktsötma.

Charles Heidsieck Brut Réserve, 499 kr
Skapelsen har en klargul färg med en intensiv klarvit mousse. Basen, 60%, bygger på 2016 års skörd och den resterande 40% har en genomsnittsålder på 10 år! Kraftfulla toner av mogna äpplen, gula plommon och örter blandas med lite rökiga nyanser både i näsa och mun.

Bollinger Special Cuvée Brut, 549 kr
I Bollingers Special Cuvée känns husets unika smak lätt igen. Den är halmgul med en trivsam lyster samt små fina bubblor. Torr och frisk med nyanser av röda äpplen, solmogen citrus, viss brödighet, tallbarr samt en viss nougat

CHAMPAGNE – BLANC DE BLANCS:

Laurent-Perrier Brut Millésimé 2012, 639 kr
Bestående av lika delar Pinot Noir och Chardonnay samt legat minst tre år på jästen. Att den dessutom är från det fenomenala året 2012 adderar ytterligare en dimension. Toner av röda äpplen, nougat, mogen citrus och mineral återfinns.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut, 429 kr

Just denna cuvée består av druvor från de tre Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger. Äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2015, 449 kr
Årgångskreation som för tillfället är 2015. Det är en frisk och fruktig skapelse där äppelfruktigheten kommer direkt i både doft och smak efterföljt av en tydlig citrus som rör sig i ett brett spektra från apelsin till grapefrukt. Bakom allt detta finner man ljust bröd, vita blommor och solmoget saftigt plommon.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs, 649 kr
Vinet har vilat på jästfällningen under drygt 4 år, vilket är grunden till den lena och djupa strukturen. Aromprofilen är en häftig kombination av silkeslen sammet och frisk grapefruktsyra som blandats med gul frukt, krita och subtila chokladtoner. Hela 75% av vinet kommer från skörden 2017 och resterande 25% är äldre reservvin med en snittålder på 5 år. Detta är den bästa Charles Heidsieck BdB jag provat!

CHAMPAGNE – PRESTIGE:

Amazone de Palmer, 1099 kr
Amazone de Palmer Brut är kooperativet Palmers Prestige-cuvée och den är, till skillnad från många andra Champagnehus prestigecuvéer, en non vintage, dvs. en blandning av flera olika årgångar. I denna är basåret 2012 med inslag från både 2009 och 2010. Det är främst de tropiska tonerna, med härliga nyanserna av gult äpple som framträder, men med lite tid och ökad temperatur dyker även blommiga och nötiga undertoner fram.

Bollinger R.D. 2007, 2099 kr
Just Bollinger R.D. tillverkas bara av de absolut bästa årgångarna. Namnet R.D. kommer från ”Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Denna cuvée har legat över 12 år på jästen och aromprofilen är exceptionellt komplex. Mogna gula äpplen, honung, mineral, solmogen apelsin, grillad citron, saffran, aprikos, ananas, rostade nötter, nougat, choklad, kaffe och rostat bröd.⁠⁠

FRUKTIGA BUBBEL:

Skumpa Fizzy Peach, 75 kr
Det finns fyra varianter i ’Skumpa’-sviten; Crushed Pineapple, Frosty Mojito, Ice Pear samt Fizzy Peach. Samtliga är fruktiga och främst tänkta att upplevas väl kylda, gärna med isbitar i glaset som fördrink eller till fruktiga efterrätter. Aromprofilen är verkligen spännande där toner av persika ständigt är närvarande.

Xanté Sparkling & Pear, 99 kr

I den här kreationen har man blandat mousserande vin från Italien med Xanté vilket skapat ett vin med en mycket tydlig päronarom. Alkoholhalten är 10% och sockerhalten är låg i förhållande till andra smaksatta fruktbubbel. Jag upplever det som riktigt friskt och trivsamt där just den mogna päronsmaken med bakomliggande citrustoner upplevs genuin och inte artificiell.

Vilket betyg ger du vinet?

Lämna en kommentar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss på Mousserande!