Bollinger La Grande Année Brut 2012

13 jul, 2020 | 9, Brut, Champagne, Prestige

🍾 Bollinger La Grande Année Brut 2012.
nr 7579; 1499 kr
🇫🇷 Frankrike, Champagne.
🍇 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.
🍭 0,8 g/ 100 mL (Brut).
👃🏼 Komplex, lätt utvecklad doft med inslag av rostat bröd, cederträ, blyerts, gula äpplen, ananas, nougat, brynt smör, mineral och apelsin.
💋 Torr, frisk, fruktig och komplext utvecklad smak med inslag av gula äpplen, honung, mineral, apelsin, aprikos, ananas, nötter, nougat och rostat bröd. Eftersmaken är lång och mycket trivsam.
👤 Bollinger är ett champagnehus grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Vad är då Grande Année? Jo, när vinhuset anser att det är en exceptionell bra skörd kommer de att producera sin prestige Champagne kallad ‘Grande Année’. Huset väljer då ut de bästa druvorna från varje gård som dedikeras till denna skapelse. Totalt används 21 olika lägen och då framförallt från byarna Aÿ, Verzenay, Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger. Första jäsningen sker på små använda ekfat och sedan får den vila hela får vila i minst sex år på sin jästfällning. Detta är ett vin som mår bra av att njutas över lång tid så att man hinner uppleva alla lager av aromer som kommer rullandes likt vågor på ett hav. Det som börjar med en lätt smörigt nötig ton avslutas, likt ett fyrverkeri-cressendo, med en pampig kompott av både tropiska frukter, rostat bröd, havsvatten och gula äpplen. Betyget just nu blir 9,0 och jag ser en potential för vidare utveckling under ytterligare 20-30 år.
🕰 2020-2042 (stor lagringspotential).
🏅 9,0 (mycket bra champagne)!
💲 9,0 (betyg i relation till pris).

Hur betygsätter du vinet?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vårt nyhetsbrev