Corpinnat

Mousserande vitt- eller rosévin från Spanien

ANNONS:

Översikt

Vad är Corpinnat?

Corpinnat är en relativt ny kategori av mousserande vin från Spanien som har blivit allt mer populär de senaste åren. Corpinnat är tillverkat enligt den traditionella metoden för att tillverka mousserande vin, med en andra jäsning i flaskan, och kommer från vinodlingsområdet Penedès i Katalonien.

Corpinnat skiljer sig från andra mousserande viner från Penedès, som Cava, genom sin högre kvalitet och strängare regler för tillverkning. Corpinnat är endast tillåtet att tillverkas från ekologiska druvor som odlas och skördas manuellt av medlemmar i Corpinnat-kooperativet, vilket garanterar högsta kvalitet och hållbarhet.

Hur tillverkas Corpinnat?

Corpinnat tillverkas enligt den traditionella metoden för att tillverka mousserande vin, även kallad Champagne-metoden eller den klassiska metoden. Först skördas ekologiska druvor manuellt av medlemmar i Corpinnat-kooperativet i Penedès i Katalonien, Spanien. Druvorna pressas sedan försiktigt för att extrahera juicen som ska användas vid tillverkningen.

Juicen fermenteras först i ståltankar vid en kontrollerad temperatur för att omvandlas till vin. Efter detta sker en andra jäsning i flaskan, där en blandning av socker och jäst tillsätts till vinet för att starta en andra jäsning. Under denna process skapas koldioxid som fängslas i flaskan och skapar moussen eller bubblorna.

Efter den andra jäsningen lagras Corpinnat i flaskan under minst nio månader, men många producenter väljer att låta vinet lagras i flaskan under betydligt längre tid för att ge vinet mer komplexitet och smak. Under denna tid roteras flaskorna regelbundet för att hjälpa jästresterna att sjunka till flaskans nacke, vilket underlättar vid avlägsnandet av jästresterna i slutet av tillverkningsprocessen.

När vinet har lagrats tillräckligt länge tas jästresterna bort genom en metod som kallas disgorgement. Flaskan är fryst och när korken avlägsnas skjuter jästresterna ut ur flaskan på grund av trycket från moussen. Vinet kan sedan toppas upp med en blandning av socker och vin för att justera söthetsgraden.

Corpinnat är ett högkvalitativt mousserande vin som tillverkas med omsorg och noggrannhet från ekologiska druvor som skördas och bearbetas på ett ansvarsfullt sätt.

ANNONS: