Mousserande prestigeviner

Mousserande vitt- eller rosévin som är definierats som prestige, dvs. det absolut mest exklusiva från vinhuset.

 

ANNONS:

Översikt

Vad är prestige?

Mousserande vin som anses vara ’prestige’ skall uppvisa det absolut bästa från vinhuset, både gällande upplevelse och kvalitet på druvorna. Ibland handlar det om att man lagrar cuvéen extra länge, endast använder ett specifik läge för druvorna eller blandar flertalet äldre årgångar på ett uniks sätt.

Den behöver inte vara årgångsbetecknad, men många är det. Vidare är prestige inte en klass i sig utan främst en definition. I många fall är flaskan vackert utsmyckad och unik i både etikett och formgivning. Det är tämligen vanligt med en unik presentlåda vilket även ger skydd under lagring.

När det gäller prestigechampagne från större producenter ligger prislappen oftast över 1000 kr, men det finns flera undantag där prislappen är lägre. Vidare finns det prestigecuvéer som kostar tiotusentals kronor.

Då kvalitén oftast är hög lämpar sig dessa viner mycket bra för lagring över längre tid. Oftast har producenten även köpt in en hög klass på korken vilket ökar chanserna för att vinet skall klara flera årtionden av lagring.

ANNONS: