Mousserande vin med låg sockerhalt ?
Mousserande vitt- eller rosévin som med mycket låg sockerhalt (0-0,3 g/100 mL; 0-3 g/L)


För att du inte skall göra misstaget och tro att Extra Brut är samma som Extra Dry har jag fixat en guide!
Diskussionen kring kolhydrater i mousserande vin har tagit en lite konstig riktning och är kantad av missförstånd så jag tänkte reda ut några saker.

Gram/liter eller gram/100 mL?

Innehållet beskrivs nästan alltid som g/L medan det för andra matvaror är g/100g. Förenklat kan man säga att om sockerhalten är 7 g/L så är den alltså 0,7 g/100 g. Anledningen till detta är troligtvis en artefakt från själva tillverkningen där vinmakararen alltid använder sig av g/L.

Anledningen till att man tillsätter socker är för att balansera smakerna och driva aromprofilen mot det man önskar. Vidare krävs sockertillsatsen för att ge kolsyra i de metoder som tillämpar en andra jäsning på flaska.

Betyder hög sockerhalt sämre vin?

Hög sockerhalt i vinet innebär inte automatiskt att det är ett sämre vin där de dåliga smakerna maskerats utan ändamålet kanske är för att druvans profil bäst framhävs eller exempelvis då är tänkt att drickas till efterrätter.

Spelar det någon roll om man köper en Extra Brut (4 g/L) eller en Brut (6 g/L)? Smakmässigt – eventuellt, energimässigt – tveksamt. Låt oss säga att vi dricker två glas (30 cl) och får således i oss 0,4 g mer socker i Brut. Detta är en tiondels tesked, alltså 1,6 kcal/6,7 kJ mer.