Låg sockerhalt

Mousserande vitt- eller rosévin som med mycket låg sockerhalt

Vad är Låg sockerhalt?

Översikt

När man producerar mousserande vin tillsätter man oftast en viss sötma för att balansera vinet. De viner som klassas som ’låg sockerhalt’ har mycket liten eller inget socker tillsatt.

Brut Nature och Extra Brut?

Då mousserande vin oftast har en hög syra är det, i många fall, bra att balansera smakerna med lite tillsatt sötma. De viner som dock fungerar bra även utan tillsatt socker kan vissa vinmakare välja att avstå tillsats.

Vad gäller klassificeringen kallas de som inte har något tillsatt (eller mycket lite) socker för Brut Nature, Ultra Brut, Brut Zero eller Zero dosage. De får ha en sockerhalt på 0-3 g/L. Nästa nivå heter Extra Brut och tillåts ha upp till 6 socker/liter. Efter det blir det Brut, dvs. torr. 

Betyder hög sockerhalt sämre vin?

Hög sockerhalt i vinet innebär inte automatiskt att det är ett sämre vin där de dåliga smakerna maskerats utan ändamålet kanske är för att druvans profil bäst framhävs eller exempelvis då är tänkt att drickas till efterrätter.

Är sockerhalten viktig för energimängden?

Spelar det någon roll om man köper en Extra Brut (4 g/L) eller en Brut (6 g/L)? Smakmässigt – eventuellt, energimässigt – tveksamt. Låt oss säga att vi dricker två glas (30 cl) och får således i oss 0,4 g mer socker i Brut. Detta är en tiondels tesked, alltså 1,6 kcal/6,7 kJ mer.

Gram/liter eller gram/100 mL?

Innehållet beskrivs nästan alltid som g/L medan det för alla andra matvaror är g/100g. Förenklat kan man säga att om sockerhalten är 7 g/L så är den alltså 0,7 g/100 mL. Anledningen till detta är troligtvis en artefakt från själva tillverkningen där vinmakararen alltid använder sig av g/L.

 

    Externa länkar