Cap Classique
Mousserande vitt- eller rosévin från Sydafrika, vindistriktet runt Kap staden
Översikt
Vad är Cap Classique?
Methode Cap Classique förkortat MCC är, sedan 1992, benämningen på mousserande viner från Sydafrika som tillverkats enligt den traditionella (champagne) metoden. Det finns även en organisation för att säkerställa varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association (CCPA).
Hur tillverkas MCC?
MCC görs med “champagnemetoden” genom att man först framställer ett vanligt basvin varpå flaskorna buteljeras tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna.
Vilka druvor får användas?
Vid framställningen används oftast de, tre olika druvsorter som finns i champagne; Chardonnay, Pinot Noir samt Pinot Meunier.
Sockerhalt
När det gäller sockerhalten så finns det flera olika nivåer.
- Brut Nature/Zero/non-dosage – 0 g/100 mL
- Extra Brut – max 0,6 g/100 mL
- Brut – max 1,2 g/100 mL
- Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
- Sec – 1,7-3,5 g/100 mL
- Demi-sec– 3,5-5,0 g/100 mL
- Doux – mer än 5,0 g/100 mL